Filmski večer z ženo: o svetnikih (4. del)

, ,

Tokrat sem izbral nekaj filmov, ki pripovedujejo o svetnikih, bolj ali manj znanih, vsekakor pa raznolikih in zanimivih. Navajam naslov v originalu, letnico in igralce. Namesto vsebine filma pa podajam kratko predstavitev svetnika.

Pa začnimo

Preferisco il Paradiso (2010), Gigi Proietti, Francesco Salvi. Film ponekod naslovljen tudi kot Saint Philip Neri: I Prefer Heaven.
Sv. Filip Neri (1515 – 1595), duhovnik, goduje 26. 5., je bil priljubljen spovednik, znan tudi po svoji dobrodelnosti. Bil je vedre narave z velikim smislom za humor. Imel je nadpovprečne umske darove, ker pa ni hotel, da bi ga imeli za nekaj posebnega, se je večkrat nalašč obnašal, kot da mu manjka kakšen kolešček v glavi. Hotel je iti v misijone, a je Rim postal njegov misijon.

Paul, Apostle of Christ (2018), Jim Caviezel, James Faulkner.
Sv. Pavel (okoli 10 – 67), apostol, goduje 29. 6., rojen kot Savel, po rodu Jud, sicer pa po očetu rimski državljan. Najprej je zagrizeno preganjal kristjane, potem pa se je, ko ga je Jezus pred Damaskom poklical za svojega apostola, spremenil v navdušenega oznanjevalca evangelija. Obhodil je velik del rimske države, ustanavljal cerkvene občine in jim pisal pisma. Umrl je mučeniške smrti; kot rimskega državljana so ga obglavili.

The Reluctant Saint (1962), Maximilian Schell, Ricardo Montalbán.
Sv. Jožef Kupertinski (1603 – 1663), redovnik, goduje 18. 9., si je želel iti v samostan, poskusil je pri frančiškanih, pa pri kapucinih, a je bil preveč neroden in nesposoben, zato je trajalo, da so ga vzeli vsaj za hlapca pri minoritih. Tam se je naučil brati in pisati, postal je duhovnik. Bil je mistik, doživljal je zamaknjenja, v katerih je tudi lebdel v zraku.

Rita da Cascia (2004), Vittoria Belvedere, Martin Crewes.
Sv. Marjeta (Rita) Kasijska (1381 – 1457), vdova in redovnica, goduje 22. 5., zavetnica bolniških negovalk, se je poročila z možem, ki je bil znan po nagli jezi in surovosti. Z blagostjo in potrpljenjem je ublažila možev značaj. Po njegovi smrti je šla v samostan.

Maria Goretti (2003), Martina Pinto, Fabrizio Bucci.
Sv. Marija Goretti (1890 – 1902), devica in mučenka, goduje 6. 7., je z mučeništvom ohranila svojo nedolžnost, svojemu morilcu Aleksandru Serenelliju pa odpustila in mu izprosila milost iskrenega kesanja. Serenellija so obsodili na trideset let ječe. Potem je od leta 1939 do svoje smrti 1970 živel kot tretjerednik v kapucinskem samostanu.

Chiara e Francesco (2007), Ettore Bassi, Maria P. Petruolo.
Sv. Frančišek Asiški
(1182 – 1226), redovni ustanovitelj (frančiškani), goduje 4. 10., je oznanjal uboštvo. Skupaj s sv. Klaro Asiško (1193 – 1253), ki goduje 11. 8., je ustanovil žensko vejo svojega reda, klarise.

Padre Pio (2000), Sergio Castellitto, Jürgen Prochnow.
Sv. p. Pij (1887 – 1968), redovnik, goduje 23. 9., je bil spovednik, ki je videl v človekovo dušo. V mističnem zamaknjenju je prejel stigme – znamenja Kristusovih ran. Zaradi tega so ga obtoževali, obrekovali in preganjali.

Santa Barbara (2012), Vanessa Hessler, Thomas Trabacchi.
Sv. Barbara, umrla okoli 306, goduje 4. 12., je bila mučenka, ki je umrla, ker ni hotela zatajiti svoje vere in darovati poganskim bogovom.

In še zaključno priporočilo

Pri filmskih upodobitvah je včasih tudi precej umetniške svobode, sploh če prikazujejo življenja svetnikov iz daljne preteklosti, o katerih je bolj malo znanega. Vsekakor priporočam, da si o naštetih svetnikih preberete še kakšno knjigo. Za začetek raziskovanja življenjepisov svetnikov je odlična knjiga Svetnik za vsak dan, ki jo je napisal Silvester Čuk.


Dosedanji filmski večeri:

Filmski večer z ženo: o ljubezni in zakonu (1. del)
Filmski večer z ženo: o Bogu in veri (2. del)
Filmski večer z ženo: o preizkušnjah (3. del)

Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja