Filmski večer z ženo: o ljubezni in zakonu (1. del)

, ,

Ne vem, kako je pri vas, ampak moj okus za filme se precej razlikuje od ženinega. Verjetno je to zato, ker se moška narava razlikuje od ženske.

Če prav razumem Prvo Mojzesovo knjigo, je Bog ubral naslednji vrstni red: ustvaril je Adama, potem zasadil rajski vrt in šele nato, v rajskem vrtu, ustvaril Evo.

Se pravi, Adam je moral najprej živeti (in preživeti) v divjini, puščavi in goščavi, skoraj kaosu, zato je tudi moški po naravi bolj divji in kaotičen. Eva pa je prišla na vrsto v že razcvetelem rajskem vrtu, kjer so bile razmere že zelo urejene.

Če potegnem vzporednico na filmski okus

Za nas, moške, pravijo, da ljubimo pustolovske, akcijske zgodbe, junake, ki rešujejo lepotice in svet, pa čeprav z nasiljem in krvjo – bojevanje je namreč zapisano v naših genih. Pri ženskah pa je drugače: one ljubijo romantiko, lepoto, malo drame, nekaj za dušo in solzice.

Kako se torej uskladiti s svojo ženo, da kakšnega deževnega večera, ko je že vse postorjeno in so otroci v postelji, lahko pogledata film, pri katerem bo žena uživala, mož pa se ne bo dolgočasil?

Moja žena, na primer, ima rada filme, ki imajo poleg že opisanih »ženskih« lastnosti še kakšno od naslednjih: posneti po resničnih dogodkih, z verskim sporočilom, da govorijo o zakonskem in družinskem življenju. S pozitivnim sporočilom, lahko tudi komedija. Po možnosti brez nasilja in kletvic. Škatla papirnatih robčkov pa je tako ali tako samoumevna.

Možje boste rekli, da je iskanje takih filmov misija nemogoče. Naj vas potolažim in vam olajšam delo. Tu je nekaj filmov, s katerimi sem svoji ženi pričaral lep (in tudi solzen) filmski večer.

Navajam naslov v originalu, letnico, igralce in kratek opis vsebine.

Spodobi se, da najprej navedem filme, ki se ukvarjajo z zakonskim življenjem

Fireproof (2008), Kirk Cameron, Erin Bethea. Odtujena mož in žena sta na pragu ločitve. Mož se brez ženine vednosti odloči še nekaj storiti za njun zakon. V slovenščini tudi knjiga »Varno pred ognjem«.

War Room (2015), Priscilla Shirer, T.C. Stallings. Za fasado finančno uspešnega zakonskega para se odvija drama in boj za ohranitev zakonske zveze.

Courageous (2011), Alex Kendrick, Ken Bevel. Življenje policistov, njihovi medsebojni odnosi in soočanje z osebnimi dramami in tragedijami. V slovenščini tudi knjiga »Pogumni«.

The Vow (2012). Rachel McAdams, Channing Tatum. Zakonski par doživi prometno nesrečo zaradi katere se jima popolnoma spremeni življenje.

The Notebook (2004), Ryan Gosling, Rachel McAdams. Upokojenec svoji sostanovalki v domu starostnikov bere romantično zgodbo iz svoje beležnice. V slovenščini tudi knjiga »Beležnica«.

 

Prihodnjič pa o filmih, ki se ukvarjajo z vprašanji verovanja in čudežnimi dogodki.


Foto: Gettyimages, posnetek zaslona

 

1 reply

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja