Odmik za moške v divjini

Razišči

Kaj je Odmik za moške v divjini: Je pustolovščina poti po divjini, ki nas vodi v poglabljanje odnosa z Bogom, v razmislek o odnosu do žene in otrok ter odpre možnost za razmislek o temeljnih življenjskih vprašanjih.

Zakaj Odmik za moške v divjini: Moški potrebujemo pustolovščino v divjini za ponovno odkritje življenja v svobodi in moški moči. Odkriti želimo resnične vire moči svojega srca, ustvarjenega po Božji podobi, za biti bojevnik za dobro, pustolovec in reševalec lepotice. Globoko v moškem srcu so temeljna vprašanja, na katera preprosto ni mogoče odgovoriti za kuhinjsko mizo: “Kdo sem? Iz kakšnega testa sem? Čemu sem in kam grem?”

Kako: 5 dni na poti, divjina, napor, preprost način bivanja, bolečina, negotovost, znoj, pripravljenost vzeti to, kar nam daje Bog, naklonjena moška družba brez pretvarjanja in petelinjenja, pogovori med možmi, razmisleki, pogovori z duhovnikom, spoved, srečanje z Bogom v tišini narave.

Prijava

Rad bi se prijavil na odmik za moške v divjini.

POMEMBNO: Prijava je možna šele, ko so Odmiki za moške v divjini razpisani.

Pogosta vprašanja

Kaj točno je Odmik za moške v divjini?

Odmik za moške v divjini je:

 • večdnevni pohod v divjini narave v Sloveniji: 5 dni, brez (pretirane) uporabe telefona, interneta …
 • pot po ne preveč obljudeni pokrajini,
 • telesni in psihični napor s ‘švicanjem’,
 • bolečina dolge poti,
 • preprostost bivanja brez komoditete (obvezno se vsaj enkrat spi pod milim nebom),
 • negotovost: ni vnaprej poskrbljeno za prenočišča in hrano (voditelj poti NE sme za vse poskrbeti),
 • pripravljenost vzeti to, kar nam na poti ponudi Bog,
 • pustolovščina ter izkušnja strahu in poguma,
 • izkušnja tovarištva: na poti si možje med seboj pomagamo,
 • izkušnja iskrenosti, pristnosti pogovorov med moškimi, brez pretvarjanja in “petelinjenja”,
 • duhovna spodbuda za iskanje poti v življenju, za poglabljanje odnosa z Bogom, z ženo, z otroki,
 • graditev trajnih odnosov med možmi: povezovanje, nadaljevanje srečevanj, moške skupine,
 • iskanje Božjega načrta za moškega v času, polnem preizkušenj in skušnjav,
 • pripravljenost za organiziranje podobnih odmikov v prihodnje.

Kdo se lahko udeleži Odmika za moške v divjini?

Na Odmik za moške v divjini so povabljeni poročeni možje, ki so sposobni (vsak dan) prehoditi 25 km z okoli 800 m vzpona na dan, z nahrbtnikom (s hrano, pijačo in vso opremo) na rami, ki so pripravljeni za presenečenja na poti (žeja, lakota, dež, utrujenost, žulji …) in ki si upajo spati zunaj v naravi pod milim nebom.

Gre z menoj lahko tudi žena, otrok, prijatelj?

Ne, Odmik za moške v divjini je obvezno brez žena, otrok, prijateljev in drugih. Prijatelj se seveda lahko prijavi, če je član zakonske skupine Družine in Življenja.

Kako velika je skupina mož?

Največ 12 mož z voditeljem poti in duhovnim voditeljem vred.

Kdo vodi odmik za moške?

Voditelj poti: Voditelj poti odloča o vsem, a pri pomembnih zadevah (če se mu zdi primerno) omogoča diskusijo. Po diskusiji skupaj z duhovnim voditeljem prevzameta odgovornost za odločitev. Če se v kakšni situaciji z duhovnim voditeljem ne moreta sporazumeti, voditelj poti prevzame odgovornost in se odloči sam. Voditelj poti takoj na začetku (v začetnem zboru) razjasni odgovornosti.

Kaj dela: Skrbi za priprave pred odmikom, za določitev poti, za prijave in komunikacijo z udeleženci, za tehnično vodenje, za orientiranje po terenu, za organizacijo nabave hrane med potjo, za omogočanje “puščave” (1–3 urni odmik posameznega udeleženca v samoto), za organizacijo prenočevanja.

Konflikti: Skupina 12 mož je relativno velika za pot po divjini. Na poti je vedno veliko presenečenj (namerno je tako) in se lahko pričakuje kakšen konflikt. Vedno je tako. Konflikte se rešuje sproti, s pogovorom. Za omogočanje varnega časa in prostora za pogovor je odgovoren voditelj poti skupaj duhovnim voditeljem.

Duhovni voditelj

Odgovornosti: Duhovni voditelj skrbi za duhovno spremljanje udeležencev. Duhovni voditelj pripravi dnevne duhovne spodbude (vsaj enkrat dnevno). Duhovni voditelj je (če je duhovnik) na razpolago za duhovne pogovore in spoved (med hojo in med počitki).

Puščava: Duhovni voditelj pripravi material za puščavo in organizira puščavo.

Maše: Če je duhovni voditelj duhovnik (daleč najbolj zaželeno!), poskrbi za vsakodnevno obhajanje svete maše, če pa ni duhovnik, poskrbi za udeležbo pri svetih mašah v obljudenih krajih, če je možno.

Kdo nosi odgovornost, če pride do poškodb ali kakršnihkoli drugih zapletov?

Vsak udeleženec nosi sam odgovornost za poškodbe ali za kakršnekoli druge odgovornosti na poti. Vsak udeleženec pred začetkom pohoda podpiše IZJAVO O ODGOVORNOSTI (primer izjave).

Še nisem dobil vseh odgovorov …

Za dodatne informacije pošljite e-pošto na ales@diz.si (Aleš Čerin).