Filmski večer z ženo: o preizkušnjah (3. del)

, ,

Vsak človek si predstavlja, da bo srečno živel, brez posebnosti, in potem zelo star umrl. Življenje pa ne upošteva naših želja in nas obmetava z boleznimi, tragedijami, neznanskimi preizkušnjami. Vse našteto in še več pa obravnavajo filmi, ki vam jih predstavljam tokrat.

Brez papirnatih robčkov ne bo šlo

Letters to God (2010), Robyn Lively, Jeffrey Johnson, Tanner Maguire. Osemletnik, ki je zbolel za rakom, začne pisati pisma Bogu. Poštarji pa imajo probleme z dostavo naslovniku.

Same Kind of Different as Me (2017). Greg Kinnear, Renée Zellweger. Prodajalec umetnin piše knjigo o svojem življenju in dogodkih, ki so ga spremenili.

What If … (2010), Kevin Sorbo, Kristy Swanson. The Family Man (2000), Nicolas Cage, Téa Leoni. Oba filma raziskujeta isto vprašanje (seveda skozi drugačno zgodbo): kakšno bi bilo življenje, če bi se glavni junak v nekem trenutku odločil drugače, kot se je.

It’s a Wonderful Life (1946), James Stewart, Donna Reed. Obupani mož in oče namerava narediti samomor, pred tem pa dobi vpogled, kakšno bi bilo življenje brez njega.

Seven Pounds (2008), Will Smith, Rosario Dawson. Zgodba o človeku, ki se odloči, da bo spremenil življenja sedmim ljudem.

October Baby (2011), Rachel Hendrix, Jason Burkey. Dekle z vrsto zdravstvenih težav se odpravi na potovanje, da bi odkrila resnico o svojem izvoru. V slovenščini tudi knjiga »Oktobrski otrok«.

August Rush (2007), Freddie Highmore, Keri Russell. 11-letnik pobegne iz sirotišnice, da bi odkril resnico o svojih starših.

Za konec pa še nekaj posebnih …

Te filme bi sicer lahko uvrstil med katere od že obravnavanih kategorij, a imajo skupni imenovalec, ki si zasluži svojo kategorijo.

Govorimo o filmih, ki prikazujejo duhovnike in svetnike. Izbral sem dve drami o svetnikih in tri filme, ki govorijo o duhovnikih, vsak na svoji način: skozi komedijo, dramo in dokumentarec.

The Reluctant Saint (1962), Maximilian Schell, Ricardo Montalbán. Zgodba o Jožefu Kupertinskem, mistiku in svetniku iz 17. stoletja.

Maria Goretti (2003), Martina Pinto, Fabrizio Bucci. Zgodba o sv. Mariji Goretti.

Se Dio vuole (2015), Marco Giallini, Alessandro Gassmann. Uspešen kirurg, ateist, poln samega sebe, hoče odkriti, kaj je v ozadju priljubljenega duhovnika, zato se navidezno spoprijatelji z njim.

Léon Morin, prêtre (1961), Jean-Paul Belmondo, Emmanuelle Riva. Med II. svetovno vojno poskuša mladi duhovnik usmeriti vdovo na pravo pot.

La última cima (2010). Režiser: Juan Manuel Cotelo. Dokumentarni film o energičnem duhovniku in plezalcu Pablu Dominguezu.


Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja