Minimalizem z otroki je nujen!

Če imamo razmetano, pomeni, da imamo preveč stvari. Simpl. Tega stavka sem se oprijela z vsemi štirimi, kot da je to edina rešilna bilka v poplavi razmetanih igrač, otroških oblačil, revij, neurejenih dokumentov in umazane posode.

Temelj za red v hiši

Prejšnji teden ste lahko prebrali 5 preprostih navad za čist in pospravljen dom. Danes pa bi vam rada povedala nadaljevanje oziroma bolje rečeno temelj (moj mož pravi da je to »vogelni kamen«), kako lahko s preprostimi ukrepi dosežete, da kljub majhnim otrokom ohranite red v hiši in mir v duši.

Z neredom sem se prvič zares srečala kmalu po rojstvu prvega sina. V hišo so začele prihajati otroške reči in kmalu sem ugotovila, da nas preveč stvari omejuje. Želela sem čas preživljati skupaj z možem in otrokom, ne pa neprenehoma pospravljati in sortirati.

Čez sedem let nič več ne pride prav

Takrat sem se prvič srečala s pojmom minimalizem in hitro ugotovila, da je to nekaj za nas. Prebrala sem knjigo na to temo in si ogledala nekaj videov. Čez ramo sem vrgla rek »čez sedem let vse prav pride« in se kot vihar zapodila med omare, predalnike, kupe neurejenih papirjev, knjig in ostalih reči, ki so polnile naš dom.

Mož se ni prav nič pritoževal, ko je ugotovil, da se tako lažje živi. V eni uri imam lahko stanovanje pospravljeno in pomito. Otroka točno vesta kam sodijo igrače in perilo je vsak dan oprano in pospravljeno. No, malo pretiravam. Bolj točno bi bilo takole. Naša hiša je 80 % časa 80 % pospravljena. Za ostalih 20 % pa se oba strinjava, da je prav, da se vidi, da živimo. Naša hiša ni kot iz škatlice, daleč od tega, vendar se trudimo, da nas nered ne spravi čisto ob živce in da se ne prilepimo na parket v dnevni sobi.

Manj je resnično več

Si predstavljate, da bi prišli v vašo hišo in bi bili obkroženi samo s stvarmi, ki jih imate resnično radi? Ko so vam resnično všeč. Ki funkcionirajo. Ki vam ne jemljejo časa in energije, ampak so tam, da vam služijo in ne obratno. To je smisel minimalizma. Imeti nekaj kakovostnih kosov, ki jih resnično rabite, za katere je enostavno skrbeti, vam služijo in ste zadovoljni vsakič, ko jih vidite ali vzamete v roke. To se da doseči tudi z majhnimi otroki. Pravzaprav otroci hrepenijo po manj. Odmaknite jim igrače, s katerimi se ne igrajo in jih samo razmečejo in potem opazujte, s čim se bodo zares zaigrali. Bo palica postala brzostrelka? Bo drevo postalo Nanga Parbat ali K2? Bodo kamni, pomešani z blatom in travnimi bilkami postali okusni njoki? Pa vrv, vedrce in ledene kocke? Pustite jim, da jim domišljija dela. Manj igrač prinese s seboj večjo iznajdljivost. Poskusite.

Minimalizem je krščanski

Krčenje stvari, ki jih imamo, ima pozitiven vpliv na čisto vseh področjih našega življenja. Kar se mi zdi zares pomembno pri tem je, da se kot kristjani zavemo, da smo na tej naši ljubi Zemljici s čisto posebnim namenom in da je v resnici minimalizem popolnoma združljiv s krščanstvom. Ne navezujmo se na zemeljske predmete. Ne potrebujemo jih. V resnici so pomembni odnosi, naše družine, naši otroci. Čas, ki ga vlagamo v duhovno rast in čas pred najsvetejšim sta veliko pomembnejša od stvari, za katere je treba skrbeti ali z njih brisati prah. Zato pri nas ne boste našli kristalnih kozarcev in polic s spominki. Nimamo časa za brisanje prahu …

Foto: Alex, Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja