5 navad za čist in pospravljen dom z majhnimi otroki

Ne rečejo zastonj, da je pomivati dom, med tem ko v njem odraščajo otroci, kot bi si zobe umival z Nutello.

Zato je tukaj 5 koristnih navad, ki jih lahko usvojite ne glede na to, kako zelo se vam ne ljubi pospravljati in čistiti. Ker čist in urejen dom pomeni tudi bistre misli in več časa za otroke in moža.

  1. Nikoli ne zapusti sobe praznih rok

Ko zapuščate sobo, jo na hitro poglejte, če je v njej kaj, kar ne sodi tja. In tisto odnesite na pravo mesto. Na primer spalnica: posmrkani robčki, prazen kozarec, plišasta igračka itd. Na dnu stopnic se kopičijo oblačila, ki jih je treba odnesti v zgornje nadstropje v sobe lastnikov. Ko greste slučajno mimo, zagrabite kupček in ga pospravite. V trenutku bo stopnišče izgledalo pospravljeno. Za ta namen lahko namestite tudi lično košarico na prvo stopnico, da se predmeti kopičijo le na enem mestu. Poglejte svoje stanovanje z očmi obiskovalca in uredite tiste »vroče točke«, kjer se kopičijo stvari.

  1. Ko kuhaš, sproti pomivaj in pospravljaj

Vem, to je lažje reči kot storiti, pa vendar ne podcenjujte te navade. Kuhinja po kosilu ne bo videti kot bojno polje in vi boste v miru lahko z možem spili zasluženo kavo. Najenostavnejše je, če umazano posodo sproti pomivate ali zlagate v pomivalni stroj, uporabljene sestavine pa pospravite nazaj na njihovo mesto. Ni lepšega, kot prazen pult in poln želodček.

  1. Ura, posvečena hiši

Po presoji (enkrat na dan ali na dva dni) v svoj urnik vpletite eno uro, ki jo boste posvetili hiši ali stanovanju. V tem času, če je le mogoče, odstranite moteče dejavnike (telefone, hišne ljubljenčke) in se posvetite zgolj čiščenju in pospravljanju. Sestavite si urnik in se ga držite. Tako boste vsak dan naredili le malo, ob koncu tedna pa se boste zavedli, da je v resnici vse postorjeno in se lahko v miru posvetite družini.

Za primer vam prilagam sliko mojega urnika čišenja in pospravljanaja. Seveda je to realen primer za našo družino, s specifikami (npr. Sesanje jogijev nekomu, ki ni alergičen na pršice, najbrž še na misel ne pride ) in usklajen z ostalimi aktivnostmi.

  1. Večkrat ko narediš, hitreje je, manj dela je in postaneš mojster

Čisto preprosto, če otroci barvajo s tempera barvicami, če se vam razlije mleko, zažge posoda, strese moka ali karkoli drugega, je najenostavneje takrat na samem mestu urediti situacijo. Dlje kot boste odlašali, težje bo. Ne le zato, ker se vam bo umazanija zasušila, temveč tudi zato, ker so mali otroci v enem dnevu sposobni povzročiti (več) deset takšnih situacij. In zvečer ne boste imeli energije za čiščenje (vsaj) desetih bojnih polj.

  1. Majhni otroci zmorejo več, kot mislimo

V vsakodnevne aktivnosti vključite vaše otroke. Presenečeni boste, koliko zmorejo. Nobene potrebe ni, da živijo v »mama hotelu«. Dvoletnik zmore iz mize prinesti svoj umazan krožnik in pribor, štiriletnik pa posesati drobtinice pod mizo. Če jim gospodinjska opravila predstavite kot igro, ste pa zmagali na celi črti!

Jaz sem hvaležna moji tašči, da je mojega moža naučila uporabljati pralni stroj in mu privzgojila osnovne navade pospravljanja za seboj. Upam, da bo tudi meni uspelo kaj takšnega naučiti moja sinova.

To je le nekaj hitrih nasvetov, ki so se izkazali za učinkovite v naši hiši. Če imate še kakšno dobro idejo ali uporabljate kakšen poseben trik, pa ga le zapišite v komentar na Facebooku ali pod članek. Ga bomo z veseljem prebrali!

V prihodnjem tednu pa ne zamudite nadaljevanja …

Foto: pixabay, Meta Bevk

1 reply

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja