Česa ne smemo pozabiti pred novim šolskim letom?

“Mami, kdaj pridejo paketi za šolo?” Ta stavek sem v zadnjih dveh tednih slišala vsak dan vsaj enkrat. Za otroke smo namreč naročili šolske potrebščine prek spleta. Vsak dan so čakali, kdaj bo pošta dostavila tri velike pakete. Ko smo na pošti izvedeli, da so paketi že prispeli, vendar jih še niso uspeli dostaviti, smo se kar sami odpravili ponje. Pričakovanje je bilo preveliko.

Ko se je bližal konec prejšnjega šolskega leta, smo ga vsi težko pričakovali. Otroci so se veselili brezskrbnih dni, midva z možem pa predvsem dni, ko naši popoldnevi ne bodo polni obveznosti in bo naša tabla v kuhinji, kamor si zapisujemo opravke, lahko malo počivala.

Počitnice se neizbežno iztekajo

Danes smo se lotili podpisovanja šolskih potrebščin, zavijanja zvezkov in knjig. Z zanimanjem sem opazovala otroke. Sina je zanimalo, ali je angleščina res obvezna, ker bi on veliko raje tisti dve uri na teden preživel na šolskem igrišču. Četrtošolka je skušala dvigniti torbo, polno zvezkov in knjig in se spraševala, kako bo to težo vsak dan nosila v šolo (to sem se spraševala tudi jaz in bila hkrati hvaležna, da smo leto prej kupili torbo na koleščkih, za katero sem v danem trenutku mislila, da je ne potrebuje in da gre zgolj za novo modno muho). Drugošolka je vztrajno pisala svoje ime in priimek na vse zvezke in knjige.

Pričakovanje začetka prinaša stres, usklajevanje pa tudi veselje

Začetek novega šolskega leta je eno najbolj stresnih obdobij za starše šolarjev. Potrebno je uskladiti šolske urnike z urniki verouka, glasbene šole, skavtov, športnih aktivnosti … Dnevi so spet polni obveznosti in usklajevanje družinske logistike postane druga služba večine staršev. A kljub temu se sama začetka šole potihem tudi veselim. Opažam, da so se otroci doma začeli že malo dolgočasiti. Prav tako z možem komaj čakava, da bova imela spet kakšen večer zase. Poleti nam zaradi daljših večerov kar ne uspe, da bi šli otroci spat ob primerni uri, kar pomeni, da nama od večera ne ostane kaj dosti. Pogrešava najin čas.

Novo šolsko leto v zakonskih skupinah

Novega šolskega leta pa ne začenjajo samo naši otroci, temveč ga začenjamo – vsako leto znova – tudi vsi pari, ki smo vključeni v zakonske skupine. Tudi mi smo na nek način v šoli – v šoli življenja. Imamo prave obveznosti (redni mesečni zmenki) in domače naloge. In v zakonskih skupinah smo zato, da bi v šoli življenja izdelali vsak letnik. Z medsebojno in z Božjo pomočjo.

Z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo

Tako pravi stari slovenski pregovor. Šolsko leto bo prineslo takšne in drugačne (pre)izkušnje. Uspehe in neuspehe. Veselja in stiske. Pomembne življenjske odločitve.

Zato ne pozabimo povabiti v novo šolsko leto Boga.

Če namreč Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo z njo njeni graditelji (prim. Psalm 127, 1). Prosimo ga, naj nam pomaga, da bi talente, ki so nam bili dani, pomnožili in ne zakopali.

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja