Bluzenje od kanala do kanala

,

Ste tudi vi kdaj “zabluzili”? Se vam je kdaj zgodilo, da ste se zjutraj zbudili slabe volje in se vam je vse zdelo brez veze, kot da je dan, ki se je šele začel, že v naprej obsojen na propad?

Meni se je to zgodilo danes. Sprva nisem vedel, zakaj in od kod tako turobno počutje, ko je pa vendar zunaj sonce, ko se – vsaj kar zadeva vreme – obeta lep dan, potem pa se mi je posvetilo: ponoči sem slabo spal oziroma nekaj ur sploh nisem mogel spati.

Vem, da sem se skoraj eno uro premetaval po postelji, da mi je bilo nekaj časa vroče in sem se odkrival, nakar me je spet zazeblo in sem se zopet pokrival … Skratka po dobri uri premetavanja sem vstal, šel v dnevno sobo in prižgal televizor.

Nekje med športom in kriminalkami

In potem se je začelo moje bluzenje od kanala do kanala, od športa do kriminalke in nazaj. Vem, da sem vmes tudi malo zadremal, da je prišla žena in me je vprašala, kaj se dogaja, zakaj nisem v postelji, pa sem ji odgovoril, da ne morem spati …

Po skoraj dveh urah “bluzenja” med kanali sem se vrnil nazaj v posteljo in zaspal. Seveda zjutraj nisem mogel zgodaj vstati, pač pa sem vstal uro ali več kasneje kot običajno. Tako sem skoraj zamudil srečanje z “diplomatskim predstavnikom Kozmičnega kraljestva” (zdaj že veste, da je to moj Prijatelj, o katerem sem vam pripovedoval v prejšnjem zapisu).

Pravim »skoraj«, ker me je dragi Prijatelj še vedno čakal

In se je tudi tokrat razveselil, ko sem se končno prikazal. Najprej sem se mu začel opravičevati in ga prositi, naj mi odpusti, ker sem tako pozen in sem skoraj zamudil najino jutranje druženje ob kavici, pa me je pomiril s svojim nasmehom, in mi zagotovil, da je važno le to, da sem prišel in da bom vse nadoknadil, kar mislim, da sem zamudil.

Potem sem mu začel pripovedovati o neprespani noči, o “bluzenju” med kanali in o tem, kako slabo se počutim, kako se mi danes vse zdi brez veze, kot da nekaj smrdi …

Sploh ni bil presenečen, ko sem mu govoril o svojem počutju, in mi ni dal vedeti, da je z menoj kaj narobe. Prosil sem ga, naj mi razloži, kaj se v meni dogaja, od kod ta praznina in celo smrad, od kod občutki krivde, kot da sem ušpičil nekaj groznega.

In Prijatelj mi je začel razlagati zakonitosti duhovnega sveta

Povedal mi je, da si želi, da bi jaz vedel, kaj se z menoj oziroma v meni – v mojem srcu – v resnici dogaja, da bi razumel besede, ki jih je o tem nekoč zapisal ruski pisatelj Dostojevski, ko je rekel, da je človekovo srce bojišče, kjer se »hudič bojuje z Bogom«.

Vedel sem, da je to res, da se v meni to zares dogaja, da se večkrat počutim, kot da sem sredi bojnega polja, kjer se zame in za mojo dušo (mojo naklonjenost) bojujeta hudič in Bog. Najin pogovor me je pritegnil, zato sem mu še pozorneje prisluhnil.

Bluzenje je bila nasprotnikova ideja

Začel me je poučevati o nasprotnikovi taktiki, o tem, kako moj (človekov) nasprotnik nikoli ne počiva in kakor rjoveč lev hodi po tem bojišču (moje – človekovo – srce) in išče kako bi me “požrl”.

Išče, kako bi požrl moj mir, moje veselje, mojo dobro voljo in moj željo, da bi pripadal Bogu (prim. 1 Peter 5,8).

Tudi moje nočno bdenje, oziroma moje »bluzenje od kanala do kanala« je bila njegova ideja in njegova zanka, v katero me je ujel, zato je danes v meni zmeda, smrad (v kanalih ponavadi zaudarja) in turobno razpoloženje.

In ko sem ga vprašal, od kod in zakaj občutki krivde, ko vendar nisem storil kakega hudega prekrška, mi je razložil, da nasprotnik hudič ni le rjoveč lev, ki išče, koga bi požrl, pač pa je tudi veliki zmaj, stara kača, ki zapeljuje vesoljni svet, hkrati pa je obtoževalec.

Kmalu je opazil, da ne razumem, kaj s tem misli, zato mi je rekel, naj odprem Knjigo knjig, ki jo imam na najinih srečanjih vedno pri sebi. Z njegovo pomočjo sem našel besede, ki so mi vso zadevo osvetlile. Takole je pisalo:

Veliki zmaj, stara kača, ki se imenuje Hudič in Satan in ki zapeljuje vesoljni svet, je bil vržen na zemljo, z njim vred pa so bili vrženi tudi njegovi angeli. Tedaj sem zaslišal v nebesih močen glas, ki je rekel: »Zdaj je prišlo odrešenje, moč in kraljevanje našega Boga ter oblast njegovega Mesija, zakaj vržen je bil obtoževalec naših bratov, ki jih je dan in noč obtoževal pred našim Bogom« (Razodetje 12,9-10).

Kadar zabluzim, vedno lahko računam Nanj

Ko mi je tako jasno razložil, kaj pomeni ta duhovni boj v mojem srcu, kaj pomeni zavajanje in za povrh še obtoževanje pred Bogom, mi je tudi povedal, da imam vedno, kadar se pojavi »zapeljivec« s svojimi ponudbami, možnost izbire (moja svobodna volja): lahko se odločim, da njegovo ponudbo sprejmem, ali pa se odločim, da se ponudbi uprem in je ne sprejmem.

Na vse to je še dodal, da On ve, v kako privlačen celofan zna ta stara kača zaviti svojo ponudbo, in kako se ji ljudje večkrat težko upremo. »Prav zaradi tega«, je rekel, »imaš ti in imajo vsi moji prijatelji, na razpolago mojo (po)Moč, ki je večja kot vse nasprotnikovo rjovenje in sikanje. Da pa bi mogel to mojo (po)Moč prejeti in jo uporabiti, se moraš najprej prepričati, da si zares priključen (da je med nama »tok sklenjen« oziroma da si napolnjen z mojim Duhom) in se v srcu odločiti, da želiš svoj pogled usmeriti vame (proč od zapeljivčeve ponudbe).«

Od bluzenja k blagoslovu

Ob koncu najinega pogovora sem mu obljubil, da si bom prizadeval in bom skrbel za to, da bo tok med nama vedno sklenjen, da bom pozoren na nasprotnikovo zavajanje in zapeljevanje, da bom naslednjič, ko me bo dajala nespečnost, svoj pogled namesto v »pravokotnik za poneumljanje« raje usmeril na Prijatelja.

Tako bo moje nočno bdenje dobilo smisel in dodano vrednost, saj bom čas, ko ne bom mogel spati, preživel v pogovoru s Prijateljem.

Z velikim veseljem ugotavljam, da ta moj dragi Prijatelj vedno rad prisluhne zgodbam, ki mu jih pripovedujem, pa naj bodo to zgodbe o tem ali onem prijatelju, ki je v stiski, zgodbe o zakoncih, ki imajo težave v odnosu, zgodbe o moji ženi in njenem počutju, zgodbe o najinih otrocih in vnukih, ali pa zgodbe o najinih sodelavcih širom po Sloveniji.

Vedno, kadar mu vse te, ki jih nosim v srcu, tako poimensko predstavljam, imam občutek, kot da iz Njega v njih pretaka blagoslov za blagoslovom. To pa ni več bluzenje, kajne?

Tudi vas, dragi prijatelji, ki to berete, vabim, da premišljujete o svojem bojišču, kako vi doživljate bitke v svojih srcih, da boste znali prepoznati finte in zavajanja te stare kače oziroma rjovečega leva, ki išče, kdaj in kako bo požrl vaš notranji mir in vaše veselje. Obilo blagoslova vam želim.

Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja