Ali je posta lahko tudi preveč?

, ,

»Spreobrni se in veruj evangeliju!« bomo danes na pepelnično sredo slišali pri maši. Postni čas vabi ljudi k spreobrnitvi. Pa ne samo nas, ki se imamo za kristjane.

Lansko leto sem v nekdanji službi presenečeno ugotovila, da si različne odpovedi za postni čas zadajo celo ljudje, ki se sami nimajo za verne. Želja po tem, da se nečemu odpovem, da se skušam odreči kakšni slabi navadi – da se torej premaknem iz cone udobja, je očitno nekaj, kar je skupno večini ljudi.

40 dni, da popravimo vse!?

Toda tudi v postnem času lahko zapademo v skušnjavo, ki je tako značilna za današnji čas, da bi imeli vse in več. Da bi v teh 40 dneh »popravili« vse, kar mislimo, da moramo popraviti pri sebi. Se odpovedali sladkarijam, alkoholu, uporabi družabnih omrežij, da bi vsak dan brali Sveto pismo, šli k maši, zmolili rožni venec …

Na prvi dan posta je v moj elektronski predal priletelo kar nekaj vabil k takšnim in drugačnim postnim akcijam. In hitro je prišla tudi skušnjava. Da bi se vključila v vse. Da bi poslušala vse nagovore, vsa pričevanja, ob tem prebrala še dnevno Božjo besedo in o njej premišljevala.

V to past sem namreč padla že lani. In na koncu ugotovila, da ne pelje nikamor. Če v eno jutro stlačiš tri različne postne akcije, se v resnici sploh ne moreš umiriti, ustaviti, si vzeti časa, da prebrano odzvanja v tebi. Sveti Duh sploh ne pride zraven, saj si preveč zaposlen.

V knjigi Življenje z namenom avtor Rick Warren dobro opiše, kako pomembna je osredotočenost v življenju:

»Ne bodite površni. Ne poskušajte narediti vsega. Delajte manj. Opustite celo dobre dejavnosti ter se posvetite tistemu, kar je najpomembnejše. Ne zamenjujte dejavnosti z učinkovitostjo.«

To je za nas – upam si trditi, da za ženske, ki smo že po naravi navajene delati več stvari hkrati – res težka naloga.

Ne pozabimo v post povabiti Boga …

Druga skušnjava, v katero lahko zapademo, pa je, da bi svoje postne naloge postavili na prestol svojega življenja in vanje pozabili povabiti Boga. Da bi se trkali po prsih, kako dobro nam gre, pri tem pa pozabili, da je ves smisel postnega časa ravno v tem, da okrepimo svoj odnos z Bogom.

Kakor vabi v postnem berilu prerok Joel: »Obrnite se k meni z vsem srcem, s postom in jokom in s srčno bolečino! Pretrgajte svoja srca in ne svojih oblačil, vrnite se h Gospodu, svojemu Bogu …« (JoeI 2, 12-13)

Gospod, v tem postnem času Te prosim, da mi vsak dan sproti pomagaš prepoznavati, kaj je tisto, kar si Ti želiš zame v tem dnevu. Da bom s Tvojo pomočjo znala razločevati bistveno od nebistvenega. Da se bom znala odpovedati želji, da bi naredila vse in še več. In da ničesar ne bom delala brez Tebe.


Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja