Skozi okno lepega dvorca svojega zakona sem gledala na smetišče

,

Moj mož je imel konec prejšnjega meseca god. Vedno se mi je težko spomniti, kakšno darilo naj mu kupim. Njegov jezik ljubezni je posvečen čas, zato bo najbolje, če ga kam povabim, semi si mislila.

Nekaj dni pred godom na poti v službo zagledam oglas za predstavo Moj bodoči bivši mož v letnem gledališču na gradu Khislstein. Prav na ta dan ob devetih zvečer. Kot nalašč za darilo mojemu možu.

In še grad Khislstein! Sramota je, da sva Kranjčana, pa ga poznava samo od zunaj.

Uspešnica o odnosih v zakonu?

Najprej sem na internetu pogledala vsebino. Pisalo je, da gre za uspešnico o odnosih v zakonu.

Bo prostaško? Ja, najbrž bo. A saj sva že v zrelih letih, imava izdelane nazore, kar bo prostaškega, bova kar preslišala. Gotovo pa bo tudi duhovito in zabavno, saj piše, da je uspešnica.

Mož je bil vstopnic za darilo vesel. Prišel me je počakat pred službo, skočila sva še na manjši prigrizek in potem sva šla na predstavo. Z roko v roki sva se sprehodila skozi mesto, veselila sva se svojega zakona in lepega večera.

Predstava je bila razprodana

Množica ljudi, večinoma parov, se je posedla na sedeže in čakali smo začetek, ki ga kar ni bilo. Bila sva odločena, da se bova nocoj lepo imela in naju teh nekaj minut zamude res ne bo zmotilo.

A tako bedne predstave najbrž še nikoli nisva gledala. Bilo je povsem brez vsebine.

Zdelo se mi je, kot da je glavna stvar, ki jo igralec hoče povedati: ‘Glejte, kako sem že velik fant, zdaj že lahko grdo govorim.’

Rekel je celo, da sta nekoč dve gledalki komentirali, da vsebina njegove predstave nima nobene povezave z naslovom. Jaz nisem videla sploh nobene povezave z ničemer.

Nekako sva uspela zdržati do konca

Že kmalu po začetku me je prešinilo: bi odšla s predstave? Pa ravno sredi vrste sediva. Bo mož užaljen, če mu to predlagam? Pa to je darilo za njegov god.

Pogledala sem ga od strani in on je ravno takrat pogledal mene in se nasmehnil. In sva počakala do konca, vsaj sedeži so bili dokaj udobni in vstopnice niso bile predrage.

Glede na to, da je igral en sam igralec, sem si mislila, da najbrž ne bo preveč dolgo, saj bo utrujen. Ampak moram reči, da je kar vzdržljiv, ker je trajalo dobri dve uri!

Z žalostjo sva ugotovila, kako zgrešeno je pojmovanje spolnosti

Ko sva šla domov, sva se strinjala, da to ni bilo to, kar sva pričakovala. Strinjala sva se še glede nekaj drugih stvari. Kako slab smisel za humor imamo ljudje, če naj bi bilo tole smešno.

In kako žalostno zgrešeno je pojmovanje spolnosti. Spolnost brez intimnosti ni dobrina, ampak poraz. Pravzaprav je ponaredek spolnosti, bistvo pa manjka.

Rajši izberem sveto spolnost

Z možem sva že dolgo poročena. Veva, da v nobenem zakonu ne cvetijo vedno samo rožice. Včasih pridejo tudi problemi, živeti morava s svojimi različnostmi in večkrat reševati tudi nesoglasja.

A iz vsega tega je zrasla med nama čudovita intimnost, ki daje lepoto najini spolnosti tudi v najinih letih. Pravzaprav bi rekla, da nama je iz leta v leto lepše.

A kako bi to razumel nekdo, ki ima spolnost samo za neko obliko prijetne telovadbe?

Pravzaprav sem se med predstavo počutila, kot bi skozi okno lepega dvorca svojega zakona, kjer živim, gledala na smetišče. In smilili so se mi tisti, ki živijo tam.

Naslednji teden ima mož rojstni dan. Spet potrebujem idejo za darilo. Kam bi ga povabila tokrat? Kaj če bi mu vseeno raje kar kupila darilo? V knjigarni sem našla knjigo z naslovom Sveta spolnost … Ja, to bo nekaj za naju!

Saša Štern

Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja