Na te 3 načine se lahko upremo hudiču

, ,

Vemo, da se hudič trudi, da bi nas ločil od Boga in njegove ljubezni. Zato pogosto ponavljamo ene in iste napake, padamo v skušnjave in delamo proti Bogu. A Bog se nikoli ne naveliča odpuščati. Tudi mi ne se smemo naveličati v tem boju.

Kako se torej uspešno upreti proti hudiču? Kaj moram vedeti in kako se moram pripraviti?

1. Biti moram v Očetovem objemu

Vsekakor je najpomembnejše nenehno izročanje sebe samega in vsega, kar se z menoj dogaja, v ljubeči Očetov objem. S tem ne morem pretiravati.

Kdor je bral Pripoved ruskega romarja, ve, kolikokrat na dan je ta Božji mož v mislih in tudi naglas izgovarjal besede: »Gospod, usmili se mene, ubogega grešnika!«

Podobno je tudi bosonogi karmeličan iz sedemnajstega stoletja, brat Lovrenc, nenehno skrbel, da je vsak trenutek dneva, ko je delal v kuhinji, na vrtu ali tiho molil v kapeli, preživel v Božji prisotnosti.

Tudi jaz lahko vsak trenutek (tudi zdaj v tem trenutku) znova ponavljam:

»Gospod, vsega se ti izročam. Ti prečisti moje misli, moje želje in vse moje odnose. Bodi ti moj Kralj in me vodi! Naj ti bo to, kar pravkar delam, všeč! Če želiš, da kaj spremenim, da to delo bolje opravim ali da ga opustim, mi jasno pokaži. Naj se zgodi tvoja volja in naj bodo moje misli, moje besede, vsak moj dih, moj korak in vse moje delo tebi v čast in slavo!«

Kdor tako dela (priznam, da se sam za to premalo trudim), je lahko prepričan, da tak odnos in taka drža preženeta še tako besnega »rjovečega leva« (hudiča). Ko se torej pojavi nasprotnik s svojo lažjo oziroma zvijačo, zaprem oči in v mislih rečem: »Oče, ti si moj Kralj. Odločam se zate in izbiram tvojo ponudbo. V Jezusovem imenu se odpovedujem hudičevi zvijači. Amen!«

2. Poznati in nadeti si moram Božjo bojno opremo

Ko moj prijatelj Pavel govori o duhovnem boju (Efežanom 6,10–18), najprej omenja »zajemanje moči«. Kaj to pomeni?

Razumem, da mi želi jasno povedati, da se sam s svojimi močmi in sposobnostmi ne morem boriti proti temu rjovečemu levu, ki ga on opiše še bolj slikovito, ko pravi, da gre za »vladarstva, oblasti, svetovne gospodovalce te mračnosti, za zlohotne duhovne sile v nebeških področjih« (Efežanom 6,12).

Kdo sem jaz, da bi se lahko »golorok« boril proti tem strašnim nasprotnikom? Zato me Pavel roti: »Zato sezite po vsej Božji bojni opremi, tako da se boste mogli ob hudem dnevu upreti, vse premagati in obstati« (Efežanom 6,13).

Kako vzvišeno: Božja bojna oprema mi je na voljo! Hvala ti Oče nebeški, da me ne pošiljaš neoboroženega v boj zoper mojega in tvojega nasprotnika. In dober vojak se mora usposobiti za boj – najprej mora poznati svojo bojno opremo.

Nekoč sem se v »jugovojski« usposabljal za »nišanđijo« samohodnega topa. Imeli smo šest mesecev »obuke« – usposabljanja: šest mesecev smo spoznavali svojo bojno opremo in se urili z njo prav rokovati.

Tudi z Božjo bojno opremo je tako: moramo si vzeti čas, da jo spoznamo in se z njo naučimo rokovati. Moramo vedeti, kaj pomenijo: pas resnice, oklep pravičnosti, obuvalo pripravljenosti za oznanjevanje evangelija miru, ščit vere, čelada odrešenja in meč Duha.

Vsa ta oprema nam v boju pride prav. Če smo pozorni, je, razen meča, ki je edini kos opreme, ki ima napadalni značaj, vse drugo obrambnega značaja.

In kako znam rokovati z mečem Duha, ki je Božja beseda? Poznam njegovo ostrino? Dovolim Duhu, da s pomočjo tega meča, ki je ostrejši kot vsak skalpel, iz mene izreže vse »rakaste tvorbe« (vsak greh)?

Ko se torej pojavi nasprotnik s svojo lažjo oziroma zvijačo, zaprem oči in v mislih rečem: »Opasan sem s pasom resnice, oblečen v oklep pravičnosti, pokrit s čelado odrešenja, obut v obuvalo pripravljenosti za oznanjevanje evangelija miru in s ščitom vere v roki se v Jezusovem imenu upiram hudiču in ga uničujem z mečem Duha, ki me opogumlja: ‘Gospod je moja luč in moja rešitev, koga bi se moral bati? GOSPOD je trdnjava mojega življenja, pred kom bi moral trepetati?’ (Psalm 27,1)«

3. Sprejeti moram povabilo na Jagnjetovo poročno gostijo

Kakšen privilegij! Ne morem dojeti njegove veličine. Kralj kraljev in Gospod gospodov me vabi na poročno gostijo. Na vabilu piše, naj si nadenem svatovsko – belo – oblačilo, ki naj ga prej operem v jagnjetovi krvi …

Da, vsak dan znova sem povabljen na jagnjetovo gostijo. Vsak dan znova sem povabljen, da se nasitim s kruhom življenja in napijem žive vode. Vsak dan znova mi želi Oče dati moč za premagovanje vsakdanjih življenjskih ovir ter moč za boj proti rjovečemu levu, ki išče, koga bi požrl.

Vem, da se izčrpan in sestradan vojak ne more dolgo boriti. Zato se v tem trenutku odločam in se vpisujem v Božji učni center, kjer bo moj Učitelj najboljši učitelj »Božjih borilnih veščin« med vsemu učitelji, ki je tudi Veliki Zmagovalec nad satanom, moj Odrešenik in moj Gospod, Jezus Kristus.

Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja