Kako družino zbrati k molitvi?

, , ,

Smo v mesecu oktobru, ki je poznan tudi pod imenom vinotok, obenem je tudi mesec požarne varnosti, … za nas kristjane pa predvsem mesec, ki je posvečen Rožnovenski Materi Božji. Torej ta mesec že »sam po sebi« vabi k molitvi, predvsem molitvi rožnega venca.

Najbrž se vse (mlade) družine soočamo s podobnimi dilemami, ko gre za vprašanje molitve: kako sploh začeti? Kako moliti? Koliko moliti? Kdaj moliti? Recept je po mojem mnenju dokaj preprost: molite vaši družini primerno. Ta občutek je v nas starših vgrajen, le prisluhnimo si. V nadaljevanju bom podelil nekaj izkušenj naše družine. Vaše so morda drugačne.

Kako sploh začeti z molitvijo?

Tako kot za kakšno drugo (družinsko) dejavnost, si moramo tudi za družinsko molitev vzeti primeren čas v dnevu, najti primeren prostor (Matej 6,6), biti primerno razpoloženi in tako naprej. Na primer jutranja naglica med hitenjem v šole in službe najbrž ni najbolj primeren čas za takšno molitev. Čas med vožnjo pa je mogoče že boljša izbira. Prav tako družinska molitev pred prižganim zaslonom najbrž ne bo omogočila želene zbranosti. Torej, ugasnimo in odstranimo moteče dejavnike, ki odvračajo našo oz. otroško zbranost. Lahko pa izberemo drug prostor v hiši. Tudi molitev »na vso silo« takoj po prepiru morda ne bo prinesla želenega učinka; raje nekoliko počakajmo, da se naše »strasti« umirijo.

Kako torej začeti? Nasvet: začnimo s preprosto molitvijo (npr. z zahvalo) pred vsakim skupnim obrokom. Dovolimo si, da se tovrstna molitev v družini dodobra ukorenini, preden uvedemo molitev ob drugih priložnostih (npr. večerna molitev).

Kako moliti?

Molitev je živ odnos z Bogom, torej bi se morala molitev (s časom) spreminjati. Še do pred nekaj leti sva družinsko večerno molitev vodila le midva z ženo. Vsak en dan – jaz na lihe datume, žena na sode – tako ni bilo izgovorov. ? Sedaj pa so otroci povečini že toliko zrasli, da lahko molitev vodijo tudi sami. Vsak en dan v tednu. Takšen red ustreza nama staršem, kot tudi otrokom. Podobno je z molitvijo pred obroki – največkrat jo kar zapojemo (po skavtsko).

Večerno molitev najpogosteje molimo v otroški sobi, ko so otroci že pripravljeni za spanje (tj. umiti zobje, oblečeni v pižame, pripravljena oblačila za naslednji dan). Včasih pa zmolimo tudi ob Marijinem oltarčku v dnevni sobi, ali pa ob jaslicah, ali ob adventnem venčku v jedilnici.

Koliko moliti?

Dajmo priložnost otrokom. Starši radi preveč kompliciramo (Matej 6,7). Ob večerih nam včasih uspe zmoliti le »Sveti angel«, ta mesec nam uspeva moliti desetke rožnega venca (sproti se učimo še posamezne dele rožnega venca), zopet drugič pa zmolimo toliko Zdravih Marij, kolikor je dolg naš seznam »potrebnih«.

Če se naslonim na prej omenjeno sedmo vrstico Matejevega evangelija, potem rek »manj je več« za molitev prav gotovo drži. Naš Oče tako ali tako ve, kaj potrebujemo – še preden ga prosimo (Matej 6,8). Z ženo se trudiva gojiti zavedanje o tem, kaj prosimo in kako prosimo. To nama je izziv posebej pri najstarejšemu sinu, ki je »Speedy Gonzales« (moli v visoki prestavi). ?

Kdaj moliti?

Vem, da bo zvenelo preveč pobožno, preveč svetniško in vse prej kot popularno za današnji čas, pa vendarle: molímo ob vsaki priložnosti! (Efežanom 6,18). Molitev je veliko več kot le ponavljanje obrazcev. Molitev je lahko že lep (družinski) sprehod, odkrit pogovor z otroki, skupno preživet dan v naravi, v hvaležnosti za vse, kar nas obdaja … Razlogov za molitev je torej več kot dovolj.

Priporočajmo se Svetemu Duhu za kreativnost, ustvarjalnost in vztrajnost v molitvi.

In ker smo v oktobru – mesecu rožnega venca, se lahko z otroki naučimo veselega vzklika: »Kraljica presvetega rožnega venca, prosi za nas!«


Avtor: Anže Čelik
Foto: arhiv družine Čelik

 


Če vaju zanima še več na to temo, vabljena tudi k ogledu oddaje z Manico Marolt: Vzgoja v veri – ne gre za metode, temveč za odnos.


 

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja