Duhovna navigacija v prazničnih dneh

,

Bogu sem hvaležen za mnoge uporabne izsledke znanosti – na primer za navigacijski sistem, ki nam omogoča, da hitro najdemo kraje in naslove, kamor smo namenjeni. Verjamem, da vsi kdaj uporabljamo navigacijo: »Po 600 metrih zavijte levo, v krožišču izpeljite pri tretjem izvozu, zavijte desno …!« Tega smo se v zadnjih letih že navadili in nam je skoraj že samo po sebi umevno. Prej smo uporabljali zemljevide in je tudi šlo.

Življenjska krožišča z več izvozi

Sicer se pa tudi na – na videz običajnih – življenjskih poteh večkrat znajdemo na razpotjih oziroma v »krožiščih”, ki imajo tri, štiri ali več izvozov, in poskušamo razbirati, kateri je pravi, da ne bomo zašli, zgrešili cilja in se izgubili. Sprašujemo se: »Po katerih stezah moram hoditi skozi življenje? Kam sploh grem? Kakšen je moj cilj? Kako izbiram poti oziroma, kako se odločam, ali bom zavil levo ali desno? Se zavestno odločam za to ali ono smer, ali me skozi življenje vleče tok javnega mnenja (kamor gredo vsi, grem pa še jaz)? Kakšna opozorilna znamenja (»prometne znake«) opažam na svojih življenjskih poteh?  Kateri »navigaciji« sledim? Komu dovolj zaupam oziroma »se pustim voditi« …?«

Kateri »navigaciji« sledim?

Zadnje vprašanje je danes zelo pomembno. Zakaj? Prav zaradi tega, ker se nam skoraj na vsakem koraku ponujajo razni vodniki, guruji, mediji, preroki …, ki trdijo, da poznajo pravo pot in nas želijo pridobiti z mnogoterimi marketinškimi prijemi ter nam obljubljajo zdaj to, zdaj ono … Pozor, previdnost ni odveč! On, ki je pot, resnica in življenje (Janez 14,6) nas je opozoril: »Varujte se lažnih prerokov, ki prihajajo k vam v ovčjih oblačilih, znotraj pa so grabežljivi volkovi. Po njihovih sadovih jih boste spoznali« (Matej 7,15-16).

Te in druge besede, ki so zapisane v knjigi knjig, Svetem pismu, so naša duhovna navigacija: »Zavijte desno, pri semaforju zavijte levo …«

Od bistvenega k nebistvenemu

V teh svetih dneh je ta »duhovna navigacija« še posebej pomembna, saj nas ohranja na pravi poti in usmerja k bistvenemu. Prej omenjeni lažni preroki so namreč z lažmi in manipulacijami tok javnega mnenja uspeli preusmeriti od bistvenega k nebistvenemu. Božični prazniki so postali prazne puhlice z veliko okraski in raznobarvnimi svetlečimi lučkami, darili in »družinskostjo«. Roko na srce, med okraski skoraj ni več pravih motivov, ki bi bili povezani z Jezusovim rojstvom in dogodki v Betlehemu. Namesto njih so zvezdice, jelenčki, »božički«, sani in razni bleščavi okraski.

Darila in “družinskost”?

Že že! Ne rečem, da to ni potrebno. Je potrebno! Pa vendar bo naše praznovanje pristno in polno notranjega miru in veselja le, če bomo ostali na pravi poti. Kaj to pomeni? Če se bomo veselili rojstnega dne Božjega Sina, če bo On v središču in bomo zares hvaležni, da je Bog Oče poslal svojega Sina v naš čas in prostor, da bi nam prinesel resnično svobodo in bi nas po Njem odrešil okov greha, sebičnosti, smrti …

Posledice so lahko katastrofalne

Zato še kako potrebujemo duhovno navigacijo, da ostanemo na pravi poti! Potrebujemo znamenja in smerokaze, ki nas varujejo pred zablodami oziroma zavajanji lažnih prerokov. Znamenja, ki nas usmerjajo k pravemu cilju – ta pa je večno življenje. Eno takih znamenj so te dni Marijine besede: »Velike reči mi je storil Mogočni in njegovo ime je sveto« (Luka 1,49). Tudi meni in tebi je Mogočni storil velike reči, mar ne? Saj je jasno zapisano: »Kaj imaš, česar bi ne prejel« (1 Korinčanom 4,7).

Kdor želi opraviti vozniški izpit, mora opraviti test iz cestno prometnih predpisov ali z drugimi besedami: mora se naučiti, kaj pomenijo katera znamenja in kako jih je treba pri vožnji dosledno upoštevati. Kajti če jih ne upoštevamo, so lahko posledice katastrofalne.

Ne le duhovne navigacije, tudi Vodiča nam je dal!

Tudi v življenju je tako. Bog nam je dal duhovno navigacijo. Ker nas je ustvaril po svoji podobi, ve, kako funkcioniramo. Da ne bi zašli s prave poti in bi skozi življenje stopali varno, pa nam ni dal le duhovne navigacije, pač pa tudi Vodiča, ki dobro pozna vse ovire in pasti na naših življenjskih poteh. V vsakem trenutku nas opozarja, kako naj se odločimo, kje naj zavijemo, da se ne bomo izgubili in bomo ostali na pravi poti, in prišli do cilja. Ta Vodič je Sveti Duh, ki je po krstu vedno v nas in ob nas, in nas želi voditi. Na nas je le, da mu dovolimo, da On usmerja naše poti.


Foto: Canva

1 reply

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja