5 nasvetov treh modrih za našo življenjsko pot

Od vseh tisoče ljudi, ki so tedaj pred 2000 leti videli zvezdo repatico,  je to le 3 tako močno nagovorilo in prevzelo, da so se opravili od doma. Na pot.

5 stvari, ki nam jih sporočajo trije modri za našo življenjsko pot:

  1. Da je modro preučevati znamenja časa. Ob opazovanju narave, s poznavanjem zgodovine in globokih resnic o človeku in človeštvu. In se nanje primerno odzvati: se odpraviti iz ustaljenosti z željo videti in izkusiti resničnost, v katero nas znamenja vabijo.
  2. Da je potrebno uporabljati logiko-razum in se pustiti poučiti. Novorojenega kralja so iskali v prestolnici na kraljevem dvoru in tam izvedeli (od Heroda in velikih duhovnikov, ki jih je on povprašal), da je rojen kralj v Betlehemu.
  3. Da se stvari ob prelomnih časih skupaj zložijo tistim, ki iskreno iščejo. Kot trem modrim, ko se je zvezda ponovno prikazala ravno tedaj, ko so se bližali Betlehemu in so jo videli nad hišo, kjer so bili Jožef, Marija in Jezus.
  4. Da sta ponižnost in pripravljenost, da je vse drugače od lastnih predhodnih predstav, nujna pogoja za uresničitev življenjskega iskanja. Ko so prišli v hišo, niso našli nobenega bogastva, namesto kralja in kraljice so našli preprosta in uboga Jožefa in Marijo z dojenčkom. In to jih ni odvrnilo od tega, da so zaupali vsem znamenjem, ki so jih pripeljala do sem in v malem Jezuščku počastili Njega, ki so ga iskali – kralja, ob rojstvu katerega se premaknejo zvezde.
  5. Da je čez vse našteto najvažnejše zaupanje Bogu – vera. Ker so zaupali naročilu, ki so ga od Njega prejeli, so se vrnili po drugi poti, se srečno vrnili v domovino in rojakom srečno prenesli svojo izkušnjo in sporočilo, da je rojen Kralj, ki ga vsi čakajo in po njem hrepenijo.

Kaj pa darovi?

Modri so mu darovali zlata, kadila in mire. Zlato kot pravemu kralju, kadilo kot pravemu Bogu in miro kot pravemu človeku. Darujmo tudi mi Jezusu:

  • Zlata. Nekaj od svojih sredstev za uboge (npr. za misijone ob koledovanju, adventni akciji, za karitas idr.)
  • Kadila. Molitev – čas, ko smo v drži češčenja pred Bogom (sveta maša, adoracija, vsakodnevni čas za zahvalo Bogu …)
  • Mire. Priznanje svojih meja, prizanesljivost do soljudi, opravičilo in kesanje, odpuščanje in ponižnost.

Praznik Gospodovega razglašenja je praznik vseh nas, ki ne izhajamo iz judovstva (izvoljenega ljudstva) in so nam razni oznanjevalci skozi zgodovino posredovali veselo novico – evangelij o Božjem učlovečenju, odrešenju in povabilu, da se vanj vključimo.

Bogu hvala zato za vse, ki so nam posredovali vero, upanje in ljubezen ter nas podpirajo, da sledimo Jezusu po poti našega življenja in da nekoč srečno pridemo do konca poti. Do praga večnosti in srečanja z Bogom iz oči v oči.

Do tedaj pa …

… srečno in varno pot v družbi angelov, svetnikov, sopotnikov in ob upoštevanju vseh znamenj, ki nam jih Bog daje – v naravi, zgodovini, razumu, soljudeh, ‘naključjih’, ponižnosti in po veri.


Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja