3 ideje za Valentinov strogi post za zakonce

,

Letos pade pepelnična sreda prav na valentinovo. Na praznik zaljubljencev. Verjetno ni lepše simbolike v povezavi valentinovega in začetka posta, ko naj se spreobrnemo in verujemo veseli novici – da nas Bog ljubi in želi, da bi se tudi mi ljubili med seboj.

Ne glede na to, ali imamo valentinovo za dan zaljubljencev ali le za tržno nišo, je ljubezen vedno dober razlog za praznovanje. Toda bila sem pred dilemo – kako naj združiva strogi post z izkazovanjem ljubezni? Čokolada, romantična večerja s pečenko v dvoje, ples ob živi glasbi (najin nov zelo priljubljen hobi) odpadejo. Sem pa dobila marsikatero idejo, ko sem pomislila na tri stvari, h katerim smo kristjani pozvani v postnem času.

1. Post od časa pred ekranom za več časa z zakoncem

Post za zakonca je lahko odpoved vsem »kradljivcem pozornosti«, ki nas želijo odvrniti od preživljanja časa z zakoncem. Mobilni telefoni, televizija, tudi radio so tisti, ki pogosto motijo naše družinske popoldneve. Priznam tudi zvečer, ko je čas za v posteljo, se mi po mislih podijo keramične ploščice, luči, ograje (smo pač v fazi gradnje) ali vzgojne težave – prav vse je dober »izgovor«, da še kaj pogledam na računalnik ali primem v roke pametni telefon. Morda vam pozornost od zakonca kradejo druge stvari, a post je odličen čas za zavezo – zavezo svojemu zakoncu, da se bova zvečer raje pogovarjala in poslušala drug drugega. Mogoče »stric Google« ve vse, ampak nisva poročena z njim … In kako naj si lepše izkaževa ljubezen kot tako, da zvečer spustiva iz rok vse ostale stvari in se posvetiva le drug drugemu?

2. Molitev za zakonca ali z njim

Če se o kakšni posebej boleči ali težji stvari (še) ne morem pogovarjati s svojim možem, jo prav gotovo lahko zaupam najprej Bogu. On itak že ve za njo. Potem se vedno lažje pogovorim tudi z možem. In ker vem, da je tako, se lahko v postu kot valentinova zaobljuba, spet zavežem, da bom molila za svojega zakonca. Ker si želim lepega zakona za naju oba. Ker pa imam ob štirih otrocih in delu veliko izgovorov, da ne najdem časa za molitev, sem odkrila sistem, ki me dokaj učinkovito spomni na molitev za moža: kadar zložim njegovo pižamo, ko postiljam posteljo ali pospravim kakšno njegovo stvar, na kratko še prosim Jezusa zanj. Prav tako je lepa postno-valentinova zaveza, če bi kot zakonca obnovila še najino skupno molitev – tako je Jezus gotovo z nama, saj je rekel: »Kjer sta dva ali trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz …« (prim. Matej 18,20)

3. Dobra dela, s katerimi izkažem naklonjenost in priznanje

No, ta pobuda se ponuja kar sama od sebe. Ko sva bila še na začetku najine skupne poti, se ni bilo treba pretirano truditi, da bi drug za drugega storila kaj lepega. Po skoraj desetih letih zakona pa je treba to tudi čisto zavestno sprejeti kot odločitev: danes želim storiti nekaj lepega zanj. Od sms-a z lepo mislijo, pohvale za dobro opravljeno delo, do »tankanja« avta in masaže stopal – možnosti je nešteto. Če pa zmanjka idej, pa se vrnem k številki ena zgoraj – s pogovorom bom gotovo odkrila še kaj novega o svojemu možu in temu, kaj mu je všeč.

Veliko očitkov o valentinovemu je slišati prav na račun tega, da gre le za en dan, ko smo zakonci malo bolj romantični in drug drugega razvajamo, ostale dni v letu pa pozabimo na izkazovanje ljubezni. Verjetno zato, ker resnično ni dovolj, da si le enkrat na leto podarimo čokolado in zazremo v oči. Zato verjamem, da lahko z zgornjimi idejami (ki jih Cerkev daje vernikom v postu) valentinovo v zakonu traja in traja …

Foto: Alex Iby, Clem Onojeghuo, Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja