Zakonske skupine: Novo “šolsko leto” učenja odnosov se začenja

,

Marjeta Bec, vodja zakonskih skupin, je voditeljskim parom pred novim “šolskim letom” poslala navodila. Objavljamo jih tudi na spletni strani.

Smo tik pred začetkom novega šolskega leta, kar pomeni, da začenjamo tudi z delom v zakonskih skupinah. V preteklem letu smo bili postavljeni pred izziv epidemije, ki je delo v naših skupinah precej spremenila ali celo ustavila. Nekateri ste se »preselili na splet«, drugi se morda kar nekaj časa niste videli ali slišali. Z nastalo situacijo smo se soočili, kot smo najbolje zmogli in znali. In pri tem smo se zanašali na Božjo pomoč.

ZAČETEK SREČANJ

Trenutna situacija – kljub nekaterim omejitvam – omogoča, da začnemo z rednim delom (srečanji) v zakonskih skupinah.

Če je izvedljivo, priporočamo, da se v jesenskem času, ko je še relativno toplo, dobite kje zunaj, na prostem.

V kolikor imate srečanja v notranjih prostorih, so trenutno veljavna navodila NIJZ, da je potrebno držati ustrezno razdaljo (1,5 m med udeleženci) ter nositi maske.

POMEMBNO: Vsak voditeljski par naj – v dogovoru s člani skupine in duhovnim spremljevalcem – za svojo skupino presodi glede oblike srečanj. Če so v skupini pari, ki bi bili ogroženi ob morebitni okužbi, lahko nadaljujete s srečanji preko spleta (če pri tem potrebujete tehnično ali kakšno drugo pomoč, se prosim obrnite na Marjeto Bec).

GRADIVA

Ekipa za prenovo gradiv zaključuje z vsebino prenovljenega drugega letnika. Pričakujemo, da bo le-ta na voljo konec oktobra.

Letos v sodelovanju s Slovensko Karitas pripravljamo tudi gradivo za eno srečanje zakonske skupine na temo alkohola, ki je v Sloveniji pereč problem. To gradivo vam bo na voljo, da ga po lastni presoji vključite na eno od srečanj skupine (lahko kot »premor« med dvema letnikoma, še posebej pa boste povabljeni, da namenite eno od srečanj tej temi v času postne akcije 40 dni brez alkohola).

PREDLOGI ZA ZAČETEK SREČANJ V TEM LETU

OPOMBA: Neobvezno, uporabite, če vam pride prav.

  • Za skupine, ki se morda niso videle več mesecev zaradi epidemije: predlagamo, da prvo srečanje v živo izkoristite za podelitev, kako ste živeli zadnje mesece, da se spet malo »začutite« in sproščeno pogovorite. Ni treba takoj vzeti v roke gradiv in začeti z novimi lekcijami ?.
  • Vse skupine, ki ste med epidemijo ohranjale stike ali celo nadaljevale z rednim delom preko spleta: predlagamo, da prvo srečanje namenite refleksiji dosedanjega dela (ne samo preteklega leta) in se pogovorite, kaj bi si želeli še nadgraditi v tem letu.

    Če komu pride prav, dodaja predlog za izvedbo takega srečanja, ki sva ga z možem pripravila za eno od najinih skupin.

  • Skupine, ki ste končale s prenovljenim prvim letnikom in »čakate« na prenovljeni 2. letnik: prvo srečanje lahko izkoristite za refleksijo (glej alinejo zgoraj), ali pa namesto srečanja obhajate skupno sveto mašo (tudi sicer priporočamo, da se vsaka skupina vsaj enkrat na leto zbere pri skupni sveti maši).

MOLITVENA PODPORA

Se še spomnite prošnje z začetka letošnjega leta, da bi vsak voditeljski par vsak dan zmolil vsaj en Oče naš in eno Zdravo Marijo za DiŽ? V letu, ki je pred nami, bomo zaradi razmer še bolj imeli pred očmi, da brez Boga ne moremo ničesar storiti (prim. Jn 15,5).

Težko bo načrtovati karkoli vnaprej, potrebno bo veliko iznajdljivosti in prilagajanja pri opravljanju našega poslanstva. Iskati bomo morali nove poti in načine. Izročimo vse naše skrbi, negotovost, razmere, na katere ne moremo vplivati, Bogu in ga prosimo, naj nam pošlje Svetega duha. Naj nam da odprto srce, da bomo dovzetni za njegove navdihe.

In ostanimo »priklopljeni« na Jezusa – z molitvijo, branjem Božje besede in rednim prejemanjem zakramentov.

Blagoslovljen začetek srečanj v tem letu vam želimo in nad vas in vaše družine kličemo Božjega blagoslova,

Marjeta Bec in ekipa DiŽ

Foto: Vid Ponikvar, Sportida

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja