Je vaša zakonska skupina še v karanteni?

, ,

Naše zakonske skupine so v karanteni. A ne vse. Nekatere se že dobivajo s pomočjo internetnih orodij.

Radi smo skupaj

Danes je naša druga hči, ki je izrazito socialen tip, ki se sicer redno srečuje s prijateljicami sredi dne nestrpno vzkliknila: »Pa dajmo se že s kom dobit, no!« Po treh tednih karantene ima vsega dovolj in si že zelo želi kakšnega pristnega stika.

Zelo dobro jo razumem. Tudi nama z ženo ni najlažje. To, da gradimo odnose, za katere je vredno živeti in jih dajati naprej pri DiŽ-u na bistven način vključuje tudi odnose s prijatelji, z zakonci, s katerimi se srečujemo na zakonskih skupinah in seminarjih.

Zdaj, ko smo se nekako privadili na prvi šok karantenskega sobivanja, je prav, da si to tudi odkrito priznamo. Pogrešamo se. Pogrešamo tiste tipične »DiŽ-evske« objeme, pogrešamo, da si lahko v živo povemo, kam gre naše življenje.

Sploh zdaj, ko se je nekaterim med nami življenje drastično spremenilo. Obremenjuje nas šola in delo od doma, med nami pa so tudi takšni, ki so v tem kriznem času delo izgubili, šli na čakanje, ali pa bodo (morda) morali zapreti svojo dejavnost.

To so bistveni življenjski premiki, ki bi jih v normalnih razmerah zakonci iz zakonskih skupin vsekakor doživljali drug z drugim in si bili v oporo. No, v oporo smo si kljub vsemu lahko tudi sedaj. To nikakor ni nekaj, kar si bi smeli pustiti odvzeti.

Naše prvo spletno srečanje

Po prvem šoku – srečanje naše zakonske skupine naj bi se zgodilo ravno na dan, ko je bila uvedena karantena – smo se po dveh tednih vendarle zbrali in se odločili, da se srečamo na spletu.

Z ženo nisva pričakovala, da bo naše prvo online snidenje tako prisrčno in pristno. Hvaležna sva, da živimo v času, ko nam tehnika to omogoča. Ko smo se zagledali preko ekrana in si začeli pripovedovati svoje doživljanje tega časa, nam je šlo kar na jok.

Sploh zato, ker se nekateri med nami soočajo z zares hudimi finančnimi preizkušnjami. In smo se preprosto – pogovarjali, molili in bili tam drug za drugega; brez gradiva in brez kakšne posebne teme.

Čutili smo zgolj bližino. Ja, tudi na »online« srečanju zakonske skupine se da čutiti bližino. Res je sicer, da takšno srečanje ni isto kot srečanje v živo, je pa dosti, dosti boljše in opogumljajoče, kot nič.

Se je vaša skupina že dobila na spletu?

Slišimo, da se je kar nekaj zakonskih skupin že znašlo in se tako kot naša dobilo preko spleta. Običajno poročajo o prav tako lepih izkušnjah, kot smo jih doživeli mi sami.

Zato vse zakonske skupine spodbujamo, da se tudi tisti, ki se še niste, dogovorite in se srečate na spletu. Tudi če se vam zdi, da »mi pa nismo za to«, ali »da to pač ni isto«.

Morda je to res, res pa je, da so trenutne okoliščine težje kot običajne in da to toliko bolj potrebujemo. In gotovo je res tudi to, da ima v svoji sredi vsaka zakonska skupina koga z dovolj tehničnega znanja, da bo znal to srečanje pripraviti in o minimalnih zahtevah za sodelovanje poučiti tudi druge.

Naloga voditeljskega para zakonske skupine tako ni v tem, da to srečanje pripravi v tehničnem smislu, pač pa, da da pobudo zanj in da znotraj skupine (ali med starejšimi otroki?) poišče nekoga, ki bo to pripravil.

Katero orodje uporabiti?

Nam se je odlično obneslo orodje ZOOM, pri katerem je treba paziti le na to, da se pri brezplačni verziji prenos izteče po 40. minutah in je treba torej poslati novo povezavo.

S skupino Exodus mož pa smo se lepo srečevali tudi preko Google Hangouts (pogoj je je, da so vsi udeleženci tudi googlovi naročniki).

Zelo preprosto in brezplačno orodje je tudi MeetJitsi. Nima omejitve časa.

Možnosti je zelo veliko.


Navodila za ZOOM

1. Aplikacija ZOOM je spletno orodje za video konference. Najdete ga tule: https://zoom.us.

2. Nekdo naj se javi, da bo “gostitelj srečanja” (Host). Prijavi naj se v orodje in si ga naloži.

3. Gostitelj naj načrtuje srečanje (klikni Schedule Meeting). OPOMBA: Orodje deluje brezplačno 40 minut, a potem se pogovor lahko nadaljuje z drugo povezavo (ali še tretjo če je treba).

4. Gostitelj naj po e-pošti pošlje povezavo (dve ali tri) članom zakonske skupine. Zakonca sta lahko na skupnem računalniku. Se morata rahlo stiskati, da sta oba na ekranu. A to ne škodi odnosom 🙂

5. Udeležencem ZOOM-a ni treba nalagati v naprej, pač pa samo malo pred terminom srečanja kliknejo povezavo in s klikom “zaženi” bo Zoom inštaliran. Potem pa samo še klikate naprej in kmalu boste skupaj v besedi in sliki.

6. Aplikacijo lahko uporabljate na pametnem telefonu, računalniku ali tablici (s kamero in zvočniki).


Bodimo proaktivni!

To, da imamo prijatelje, na katere se lahko obrnemo, nikakor ni samoumevno. To zdaj vidimo.

Morda nas poleg tehničnih pomislekov bremeni tudi košček krivde, ko je ta kritična situacija iz nas izvabila tudi trenutke, ko nismo ponosni nase in se nam ne zdi, da bi se zdaj razgaljali pred drugimi. Morda.

Vendar pa kljub temu – premagajmo pomisleke, »požrimo« nekaj ponosa in poskrbimo za srečanje. Tudi če (samo) na spletu. Tako bomo lahko sami sebi in tudi drug drugemu – tudi v času krize! – pomagali graditi odnose, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej.

Foto: Aleš Čerin (srečanje ZS Ljubljana – Štepanja vas na ZOOM)

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja