Z Bogom po ljubljanski obvoznici v jutranji konici

Narava mojega dela občasno zahteva, da se udeležim kakšnega poslovnega srečanja v drugem kraju. Na eno zadnjih službenih poti sem šel še z dvema sodelavcema. Na prednjih sedežih sta imela živahno debato, jaz pa sem udobno nameščen na zadnjem sedežu opazoval svet okoli sebe.

V prvih kilometrih poti so mi misli odplavale k prošnji za srečno pot. Priporočim se Gospodu in sv. Krištofu za varno pot do cilja, za blagoslov vseh udeležencev v prometu, za strpnost in prizanesljivost do manj sposobnih, do neprevidnih in nastopaških.

Zgodbe našega življenja

Z bližanjem proti glavnemu mestu nas je začela obdajati megla. Gosta pa ni bila samo megla, zgostil se je tudi promet na obvoznici in precej upočasnil naše napredovanje proti drugemu koncu Slovenije.

Počasi smo se premikali po prehitevalnem pasu, nekaj časa vozili vzporedno z drugimi vozili, pa malo pospešili, pa spet zaostali. Pogled skozi okno, ko sem bil dober meter oddaljen od drugih udeležencev v prometu je v mojih mislih ustvarjal različne zgodbe in predstave.

Bel VW kombi

Moški za volanom, ženska ob njem z zaprtimi očmi. Gotovo mož in žena, ki se odpravljata v službo. Ona ‘krade’ zadnje minute spanca, ki so ji ga morda ponoči vzeli majhni otroci. Bravo mož, ki to razumeš in boš svojo najdražjo varno pripeljal na cilj. Gospod, opogumljaj zakonce, ki jim včasih naporni vsakdanjik jemlje voljo in energijo do življenja.

Rdeč Yugo

Na hiter pogled avto v zadnjih vzdihljajih. Pa tudi potniki niso videti dosti bolje. Starejši možakarji, utrujeni, neobriti, izžeti. Gotovo se peljejo na kakšno gradbišče, kjer bodo cel dan garali, da bodo zaslužili za svoje družine, ki jih imajo »bog ve kje«. Gospod olajšaj jim naporen dan in poskrbi, da dober delavec ne bo ostal brez svojega plačila.

Zelena Škoda

Podoba mlade punce me razžalosti. Škoda jo je. Njen obraz krasijo vsemogoči okraski v obliki pirsingov, barva las nemogoča, koža tetovirana, na rokah vrsta prstanov. Je mogoče med njimi poročni? Kaj hoče povedati s to pojavo? Je kot normalno dekle preprosto nima nihče rad, pa se mora zato malo ‘polepšati in poudariti’. Gospod, daj da se najde, da najde pot do Tebe in do drugih ter si osmisli življenje.

Črn športni BMW

Skozi zatemnjena stekla vidim, da gre za mladeniča, ki hoče prehitro odrasti. Za pravila in bonton pa itak še ni slišal. Tesno je »zaliman« za modrim Subarujem. Več kot očitno mu gre na živce, da voznik pred njim ustvarja preveliko varnostno razdaljo. V naslednjem trenutku pritisne na plin in z izsiljevanjem in vijuganjem poteši svoj ego. Bravo, prehitel je enega, pred nami pa je še nepregledna vrsta počasi premikajočih se vozil. Koliko bo še izzivanj usode? Gospod, kako nam manjka strpnosti in potrpljenja drug do drugega, tudi med nami zakonci. Pomagaj nam.

Moder Subaru

Starejši voznik je čisto prestrašen. Gotovo mu je voznik BMW-ja tik za ritjo povzročil še dodatno travmo. Videti je, da ni najbolj vešč in izkušen voznik, leta pa so tudi naredila svoje. Tudi mi bomo enkrat stari in onemogli. Bomo to znali sprejeti? Gospod, hvala ti za razumevajoče ljudi, ki se zavedajo minljivosti življenja in imajo posluh za starejše.

Bel Audi

Mati v zrelih letih, ob njej odraščajoča hčerka. Gotovo jo pelje v šolo na poti v službo. Sodeč po kriljenju z rokami, pogovor s hčerko ni najbolj prijeten. Uporniška hči zahteva svoje, mati pa vztraja na svojem, ali pa ji je povedala nekaj neobičajnega, mati pa se je razburila, ali pa mati noče razumeti hčere ali … Kako težko je biti starš v najbolj vihravih letih svojih otrok. Kako bi jim rad pomagal, pa veš, da je prav, da se osamosvojijo in da bodo nekatere stvari razumeli samo skozi svojo osebno življenjsko izkušnjo. Tukaj Gospod te rabimo »on-line«. Toliko stvari lahko zamudimo ali pa zamočimo. Stoj nam ob strani.

Športni BMW

Še en mlad voznik. Premlad, da bi bil lastnik in bi si ga že sam prislužil. Tako kot avtomobilu, tudi mladeniču nič ne manjka. Ima bogate starše? Je prišel do avta na čuden način? Kaj se je danes zgodilo s poštenjem? Gospod, kje se je zgubila sedma zapoved? Hvala ti za vse, ki so pošteni v vseh ozirih, do sebe, zakonca, otrok, sodelavcev, družbe, narave …

Zelen Peugoet

Mlada ženska topo zre pred seboj. Izraz na obrazu je žalosten in zaskrbljen. Morda je sama, osamljena, prevarana. Življenje je lahko včasih polno žalosti in razočaranj in morda je ravno ona del te zgodbe. Gospod, ti veš kako kruti znamo biti ljudje in kakšne bolečine znamo povzročati drug drugemu. Tudi Ti si bil tega deležen. Daj nam zavedanja, da je življenje lahko tako lepo, vendar se moramo potruditi. Ustvarjeni smo bili drug za drugega in ne drug proti drugemu.

Siv Renault

Mlad fant voznik in še nekaj njegovih prijateljev. Gotovo so sošolci in se peljejo proti faksu. Začutiti je neko mladostniško veselje in razposajenost. Mogoče pa iz teh fantov še nekaj bo. Ti so čisto nekaj drugega od tistih, ki zaradi pijače in žurov danes tudi oči še niso odprli. Kaj šele, da bi bili v študijskih klopeh. Gospod, pomagaj mladim, da bodo našli svoj poklic, svoje poslanstvo, pa tudi svojega zakonca.

Rumen VW Beetle

Vozi ga urejena mlada gospodična (morda gospa, prstana ne opazim). Opazim pa, da se z eno roko muči tipkati besedilo na telefonu in stalno obrača glavo, enkrat gor, drugič dol, pa spet gor, pa dol … Groza! Nekako še razumem, da se ljudje med vožnjo pogovarjajo po telefonu, da pa takole ogrožaš udeležence v prometu … Če bi jaz vozil, bi ji gotovo potrobil in pokazal na možganski del glave. Take stvari me tako razjezijo. Gospod, daj ti posreduj, če že udeleženci ne moremo. Hvala ti za vse srečno prevožene kilometre.

Bel Citroen C5

Moški srednjih let, s kravato, zamišljen. Mogoče posluša radio ali pa je z mislimi pri svojih službenih problemih. Mogoče je direktor, podjetnik, ki mora poskrbeti za svoje zaposlene in jim zagotoviti delo in redno plačo. Ali pa se ubada z reševanjem odnosov med zaposlenimi, ki so danes zaradi vseh možnih družbenih vplivov in razpadanja vrednot tako krhki in občutljivi. Gospod, pomagaj nam, da bomo znali razumeti in se vživljati v druge in ne gledati samo na svoje pravice in koristi.

Rožnata petka – Renault 5

Malo že načeta in obtolčena. Mlada nasmejana punca prepeva. Veseli se življenja. Mogoče je še študentka ali pa gre že nekam na delo. Nekam, kjer bo s to mladostniško energijo in prijaznim nasmehom še komu polepšala dan. Mogoče je že mlada mamica in jo misel na otroka in skrbnega moža navdaja z veseljem in radostjo nad življenjem. Takih zgledov in pričevalcev nam manjka Gospod. Daj, da bomo znali druge navduševati, tudi k lepoti zakonskega življenja. Hvala ti za vse lepe trenutke.

Poštni kombi

Kakšne vse pošiljke prevaža? Bo koga razveselil z lepimi besedami ali pozdravi. Saj res. Tudi jaz imam čas napisati in oddati en paketek besed moji čudoviti ženi. SMS: »Moja najdražja! Hvala ti za lepe trenutke jutra, ko si se prebujala ob meni. Želim ti lep dan. Mislim nate.«

Promet se je začel sproščati, hitrost je vse večja in mimo mene bežijo samo še različne barvne sence avtomobilov. Tako, kot bežijo trenutki življenja, če se ne znamo ustaviti, če si ne znamo zazreti v oči drug drugega. Vse skupaj postane ena medla sivina in dolgočasen vsakdanjik. Drvimo po cesti življenja in se ne zavedamo, kaj vse zamudimo in izpustimo. Pa je vredno narediti postanek, upočasniti in se zavesti lepote življenja, ki nam jo je namenil naš Stvarnik.

Preberite tudi drugi dve molitvi iz triptiha Slavka Šterna Z Bogom na poti: Moj pogovor, ko se vračam k ženi domov, 6 km/h z Bogom v službo

Fotografije so ilustrativne, vir: splet, Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja