V soncu, vetru in preizkušnjah: novembrski moški pohod (FOTO+PRIJAVA)

, ,

Zelo dolg pohod v lepem vremenu, četudi je bil zaključek v temi, burji in megli. Možje pa v molitvi – za lepotice, naše družine, Slovenijo, v Božji besedi – tokrat smo brali iz Jakobovega pisma, pri sveti maši kot pri zadnji večerji (hvala, Boštjan Lenart!), v pogovorih med hojo. Tudi nekaj preizkušenj.

Vipavska dolina s Srednječavenske poti (Foto: Anže Čelik)

Prijavilo se jih je 22, prišlo pa 13 mož. Na Predmeji nas je – presenetljivo – pričakalo sonce. Spustili smo se kakšen kilometer po cesti proti Lokavcu in zavili na slavno romarsko pot, ki vodi na Sveto Goro –  poimenovana je Srednječavenska. Vodi namreč lepo po pobočju masiva Čavna na višini okoli 900 m. Malo gor in malo dol. In izjemno razgledna je.

PRIPOROČAMO! Srednječavensko pot priporočamo, da opravite v jesenskih, zimskih in pomladnih dneh s svojo lepotico ali s celo družino. S poti namreč lahko velikokrat – vsaj sedemkrat – zavijete gor na rob in se po razglednem robu po vrhovih vrnete do izhodišča na Predmeji. Pot tako lahko poljubno podaljšujete glede na pripravljenost lepotice ali drugi članov družine.

Pod Malo goro pri lovski koči smo imeli prvo katehezo o preizkušnjah in kako se jih naj veselimo ter zakaj.

Tema: Veselje v preizkušnjah in modrost

Tole smo imeli za izhodišče: Jakob, služabnik Boga in Gospoda Jezusa Kristusa, dvanajstim rodovom v razseljenosti: lep pozdrav. Moji bratje, kadar pridete v razne preizkušnje, imejte to za čisto veselje, saj spoznavate, da preizkušenost vaše vere ustvarja stanovitnost. Za stanovitnost pa naj bo značilno popolno delo, da boste popolni in celoviti in vam ne bo ničesar manjkalo. Če pa komu od vas manjka modrosti, naj jo prosi od Boga, ki jo vsem rad daje in ne sramoti – in dana mu bo. Prosi pa naj v veri, ne da bi kaj dvomil; kdor dvomi, je namreč podoben morskemu valu, ki ga veter dviga in premetava. Tak človek naj ne misli, da bo kaj prejel od Gospoda: mož, ki je v duši razdvojen, nestanoviten na vseh svojih poteh. (Jakobovo pismo 1,1-8)

In tukaj najdete še razlago, ki je bila na poti seveda prepletena s pričevanji iz naših življenj:

Moški pohod Čavensko pogorje - Razlaga PREIZKUŠNJE IN MODROST 3.11.2022

Kaj pa odzivi mož?

 • “Udeležba na moškem pohodu me je že nekaj časa mikala. Dejansko sta me vlekla dva vzroka: moško poglobljena (duhovna) debata in narava. Fizični napor mi je domač in si z njim nisem belil glave. Tista sobota pa je v meni odkrila še en nov vidik – moč in povezanost moške molitve. Konkretno rožnega venca! Strinjam se z mislijo, da je eno izmed poslanstev moških pohodov tudi molitev za kraje in ljudi, kamor stopa naša noga. Bog daj, da bi v čim več slovenskih vasi ponesli Božjega blagoslova in usmiljenja.” – Anže

 • “Mislim, da smo kar dobro podkovani z vedenjem, kako se lotiti preizkušenj in skušnjav, ne zmoremo pa se (še) veseliti le-teh. Težko se je dotakniti lastnih ran in dopustiti, da se jih dotakne in začne zdraviti tudi naš Gospod. Jakobovo pismo nam spregovori ravno v tem; pravi moški si mora dovoliti, da zakoraka proti vzrokom lastnih preizkušenj, da postane ranljiv pred Gospodom in tudi pred svojo lepotico, da odpre pot do svojega srca. Gospod nas skozi preizkušnje vodi po lastnih načrtih. Prepustimo se jim in se jih veselimo, da bo Gospod po nas izpeljal svoj načrt.” – Miha

 • “Začetni del poti je bilo uživanje v idiličnem okolju in dobri razpoloženosti. Gospod me je pestoval kot dojenčka. Ni se dalo spregledati božjih darov, ki nam omogočajo taka doživetja: narava, zdravje, telesne sposobnosti, občestvo. Nekje v drugem delu, mislim, da se je takrat začelo temniti, pa sem se vprašal: “Pa kaj na svetu zdaj jaz počnem v tej gmajni?”. Na moškem pohodu sem bil prvič, seveda pa to ni pa bila moja prva preizkušnja fizičnega napora ali vključitve v novo skupino. Ta pomislek sem zato že pričakoval in me ni našel na levi nogi. Danes prevladuje hvaležnost Gospodu ter prav vsakemu od mož. Največji posamični vtisi so: sveta maša ob mizi, bogata kateheza, rožni venec ob spremljavi vetra ter pričevanja, ki sem jih slišal od sopotnikov.” – Boris

 • “To je bil dan, ki ga dal je Gospod. V vseh pogledih. Kljub slabi vremenski napovedi nas je na Predmeji pozdravilo čudovito jutro. In potem krasna razgledna pot nad Vipavsko dolino, dobra družba, odločna in glasna molitev rožnega venca (tudi ko se je steza vzpenjala) ter globoki nagovori Aleša… Ves čas sem imel občutek kako dobro je, da sem tukaj in zdaj. Sprejetost in hvaležnost za te može, ki me obkrožajo. Še posebno sem to občutil med daritvijo sv. maše v kamniti dvorani pri marijini cerkvice nad Vitovljami. Trinajst mož zbranih okrog preproste lesene mize v polmraku, le skozi zamreženo okno je padal pramen svetlobe na daritev kruha in vina. “Kot pri zadnji večerji”, me je prešinilo. Hvala Bogu in možem za čudovito izkušnjo občestva. Se že veselim naših naslednjih podvigov :).” – Jože

Podatki: 37,1 km; 10:47 ur hoje; ca. 1160 m vzpona; dve katehezi

Naloži si sled poti (desno spodaj klikni ‘Export’)


Prijava na naslednji pohod: Po Slovenski Istri (ob reki Dragonji)

Tema: Moške skušnjave

 • Pohod je namenjen dobro fizično in psihično pripravljenim možem. Verjamemo, da mora biti mož pripravljen vzdržati telesne in duševne pritiske današnjega časa, obenem pa mora biti v stalnem odnosu z Bogom. Če boš na poti omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Gradimo može, ki bodo ostali v družinah ne glede na stiske, ki so in ki pridejo.
 • Pohod je namenjen možem, ki se pustijo nagovoriti Božji besedi, ki želijo Božjo besedo prenesti v vsakdanje življenje, so na poti in tudi sicer v življenju pripravljeni moliti in so pripravljeni odnos z Bogom postavljati na prvo mesto.

POMEMBNO: Če danes še nisi pripravljen na tak pohod, začni trenirati takoj in čez pol do enega leta se nam boš lahko pridružil.

 • Tema: Moške skušnjave – Vsakogar skuša njegovo lastno poželenje, ki ga vleče in zavaja. (Jak 1,14) (doma preberi Jakobovo pismo 1)
 • Čas: 17. december 2022, ob 8.00
 • Izhodišče: Šmarje pri Kopru – parkirišče pri Osnovni šoli Šmarje (tule). Prideš z avtom. Se bomo v Ljubljani in drugih mestih “spakirali” v čim manj avtomobilov.
 • Pot: Šmarje – Koštabona – dolina Dragonje – Marezige – Pomjan – Šmarje (39km/ca. 700 m)

Gre 18 mož. Kdor se prvi prijavi, gre:

 • {{content-0}}

Poglej si še naslednje pohode po različnih delih Slovenije (od decembra 2022 – januarja 2023)


Foto: Anže Čelik, Domen Klemenčič, Jože Stražiščar, Aleš Čerin

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja