Moški pohodi tudi jeseni in pozimi: SEZNAM pohodov in PRIJAVA na prvega

,

Moški pohodi, ki smo jih na pobudo dveh mož iz Novega mesta začeli organizirati v Družini in Življenju spomladi, so se lepo prijeli. Z njimi nadaljujemo jeseni in pozimi in pa – če Bog da – tudi naprej v letu 2023.

Kaj je moški pohod

Moški pohod je pohod največ dvanajstih mož po pokrajini. Dolg je okoli 40 km, skupne višine okoli 800 m (če je več višine, potem manj km, če je manj višine, več km).

Med potjo možje prebiramo Božjo besedo na določeno (moško) temo, se o njej pogovarjamo, molimo rožni venec (2-3) – za lepotice, za družine, za našo Cerkev, za našo domovino. Molimo tudi pri vsakem znamenju vernosti naših prednikov (križ, znamenje, kapelica, cerkev, …). Prinesi svoj molilni seznam.

Pohod može izrazito poveže v skupnost, ki tudi v času med pohodi moli, bere Božjo Besedo, skrbi za redno zakramentalno življenje.

Pohode organiziramo po različnih slovenskih pokrajinah. Moški pohodi potekajo v vsakem vremenu. Najmanj voditelj gre.

Za koga je moški pohod

Pohod je namenjen dobro fizično in psihično pripravljenim možem. Verjamemo, da mora biti mož pripravljen vzdržati telesne in duševne pritiske današnjega časa, obenem pa mora biti v stalnem odnosu z Bogom. Če boš na poti omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Gradimo može, ki bodo ostali v družinah ne glede na stiske, ki so in ki pridejo.

Pohod je namenjen možem, ki se pustijo nagovoriti Božji besedi, ki želijo Božjo besedo prenesti v vsakdanje življenje, so na poti in tudi sicer v življenju pripravljeni moliti in so pripravljeni odnos z Bogom postavljati na prvo mesto.

POMEMBNO: Če danes še nisi pripravljen na tak pohod, začni trenirati takoj in čez pol do enega leta se nam boš lahko pridružil.

Od septembra 2022 do januarja 2023

Objavljamo seznam pohodov, da si lahko pravočasno rezervirate čas.

September 2022

 • Tema: Zapustiti-pridružiti se-postati eno (1 Mz 2-3)
 • Čas: 17. 9. 2022, 8.44 (oziroma, ko pride vlak iz Ljubljane, ki štarta ob 6.48) Povratek z vlakom ob 18.59 – pride v Ljubljano ob 20.41.
 • Izhodišče: Železniška postaja Bled
 • Pot: Bled-Pokljuka-Bled (32 km/ca. 1000 m)

PRIJAVA

 • Največ 12 mož. Kdor se prej prijavi, gre.

Oktober 2022

 • Tema: Možje ljubite svoje žene (Efežanom 5,21-33)
 • Čas: 15. 10. 2022
 • Izhodišče: Samostan Pleterje (avto)
 • Pot: Pleterje-Kobila-Gospodična-Gabrje-Pleterje (32 km/ca. 1000 m)

November 2022

 • Tema: Preizkušnje in skušnjave (moške) (Jakobovo pismo 1)
 • Čas: 19. 11. 2022
 • Izhodišče: Parkirišče pod Predmejo (avto)
 • Pot: Srednječavenska pot (33km/ca. 850m)

December 2022

 • Tema: Sveta/nesveta družina in vloga moža (Luka 1-2)
 • Čas: 17. 12. 2022
 • Izhodišče: Šmarje nad Koprom (avto)
 • Pot: Po Slovenski Istri (ob reki Dragonji) (37 km/ca. 500 m)

Januar 2023

 • Tema: Vodenje v težkih časih (Nehemija 1-7)
 • Čas: 21. 1. 2023
 • Izhodišče: Železniška postaja Kamnik
 • Pot: Kamnik-Podgorje-Mengeš-Dobeno-Rašica- Črnuče- Ljubljana (ŽP) (36 km/ca.700m)

Poglej si dosedanje pohode

Do sedaj smo izvedli nekaj moških pohodov, katerih poročila si lahko pogledaš tule:

Odzivi mož

 • Že nekaj časa je v meni tlela iskra po spremembi svojega načina življenja, ki pa ni našla ustreznega udejanjenja v vsakdanjem življenju, dokler me dober prijatelj ni seznanil z novico, da se pripravlja pohod za moške. Po začetnemu navdušenju se je v meni rodilo precej vprašanj in še več dvomov, ali to sploh zmorem, saj moj števec na nogah že zelo dolgo ni presegel dvomestnega števila prehojenih kilometrov. Kljub precejšnji notranji razdvojenosti sem se prvega pohoda ”od sv. Jožefa v LJ do sv. Jožefa v Ivančni Gorici” udeležil s precej velikim zanosom in pa nekoliko manjšo fizično pripravljenostjo. To se je pokazalo že na dobri polovici poti, kjer bi sam zagotovo že obupal, pa vendar me je skupinski duh in vzpodbuda ostalih mož popeljala do cilja. Po precejšnjih mukah na in po prvem pohodu je odločitev, da storim nekaj zase in svoj odnos z Bogom, pomenila prelomnico v mojem življenju in je pomenila napoved vojne pasivnemu življenju. Z veliko nestrpnostjo sem pričakoval naslednje pohode in vsak korak na poti je postajal lažji, odnosi med možmi bolj pristni (ne glede na to, ali smo se videli prvič) in slovenska narava čedalje lepša. Vrhunska ekipa z vodjo, sodelujočimi možmi in ostalim »spremljevalnim osebjem« (sv. Jožef, oba sv. Jakoba, Božja mati Marija, sv. Peter in sv. Pavel) je zagotovilo, da bo seme, ki je bilo položeno vame in v vsakega od nas ob pravem času tudi rodilo. Veselim se novih poti in sem hvaležen Bogu za može-brate, s katerimi mi je bilo dano deliti korake. Robert

 • Pohod je bil nekaj, kar sem si že dolgo želel. Slišal sem namreč o teh moških pohodih, ko se prehodi okoli 40 km, kar me je zelo pritegnilo. Na prigovarjanje sidra iz Exodusa, sem se odločil, da se tokratnega pohoda udeležim. Vendar to ni bil klasičen pohod v naravi. Devet mož smo bili priče bratskega združenja v Gospodu. Čeprav nisem poznal nikogar razen svojega sidra, sem imel občutek, kot da se poznamo od nekdaj. Povezala nas je Marija v molitvi rožnega venca. Zasluga za to gre v prvi vrsti voditelju, ki je začutil potrebo, da nagovori može in jim pokaže, kako le mož, ki je povezan z Gospodom, preko Sv. pisma in preko molitve ter s fizičnim naporom, lahko kljubuje preizkušnjam današnjega časa in je kot tak zgled svoji družini. Na pohodu sem tako užival, da sploh nisem opazil, kdaj smo prispeli na cilj. Sedaj čutim odgovornost, da to izkušnjo in to povezanost delim naprej, najprej v svoji družini. DarjanHvaležni smo Bogu, da smo, da lahko in da gremo. Ali če rečem s besedami pesnika Janeza Menarta (pesem Vzpon): “… in sreča je, da je pred mano pot, in to da vem, da slast je v tem, da grem.”

Dodajamo: gremo na pot, da bi bili bližje Bogu, boljši možje in očetje.

Možje na poti, skupaj v molitvi in branju Božje besede. Moške teme.


Foto: Aleš Čerin

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja