Stopiva skupaj na pot 40 dni brez alkohola

,

Na Pepelnično sredo se začenja  akcija 40 dni brez alkohola, ki že vrsto let spodbuja vse, da poskušajo ostati trezni, torej se za nekaj časa povsem odpovedati alkoholnim pijačam.

Kakšni so razlogi za odločitev biti 40 dni brez alkohola?

Ko se oseba odloči za takšen korak, to pozitivno vpliva na način življenja ter na celostno zdravje posameznika, vpliva na izboljšanje spomina, koncentracije in kakovost spanja. Hkrati se prične proces razstrupljanja telesa, zaradi česar ima posameznik več energije in postane vitalnejši. Kar na enkrat ima več »pravih« idej, svojo trenutno situacijo vidi drugače. Postaja bolj v stiku s samim seboj v trenutni situaciji.

Treznost tako predstavlja varovalni dejavnik za ohranjanje celostnega zdravja. S tem se lahko izognemo številnim tveganjem kot so: poškodbe možganov, bolezni srca in ožilja, povišan krvni tlak. Zmanjšajo se možnosti različnih konfliktnih situacij tako v domačem okolju kot tudi na poslovnem področju.

Kaj se zgodi z osebo, ko preneha s pitjem alkohola?

Ko oseba preneha s pitjem alkohola začne počasi znova vzpostavljati stik sama s seboj in se opazovati. Spoznavati in zaznavati začne svoje občutke na drugačen način.

Zopet prepoznava malenkosti in ceni življenje. Uvidi tiste male, a drobne trenutke, ki ji vsakodnevno polepšajo dan, na primer prijazne besede ali spoštljiv odnos do drugih.

To vpliva tudi na spremembe odnosov v družini saj oseba postane pozornejša in prej opazi kaj ji želi njen pomembni bližnji sporočiti. Hitreje zazna, če je koga izmed bližnjih prizadela in si to želi hitro popraviti. Družina je osnovna celica, kjer bivamo skupaj s pomembnimi bližnjimi. Ti nam bodo vedno stali ob strani, ne glede na to v kako zahtevni situaciji se znajdemo.

Treznost je naša odgovornost

Marsikomu treznost lahko predstavlja pravi izziv. Podatki različnih raziskav za Slovenijo kažejo, da je v Sloveniji prisotna »mokra kultura«, kar pomeni, da je alkohol v naši družbi lahko dostopen za vse starostne skupine.

Žal tudi za mladoletne, kljub zakonskim omejitvam. Med ljudmi je prisotna visoka tolerantnost glede pitja. Vzorci pitja so zelo zakoreninjeni v naši kulturi, nekateri tako, da jih smatramo za običaje, kot je na primer ta, da se ob rojstvu otroka nazdravi s kozarcem alkohola “za otrokovo zdravje”.

Zaskrbljujoče je, da razlogov za pitje alkohola v naši družbi nikoli ne zmanjka. Ravno zaradi tega je akcija 40 dni brez alkohola tako pomembna.

Velja izpostaviti, da varnega pitja alkohola ni

Torej, je vsako pitje alkohola tvegano, česar se premalo zavedamo. Vsakodnevno se soočamo z novicami o tem, da se posamezniki kljub temu, da so pili alkohol, odločijo za udeležbo v prometu. S tem ne ogrožajo samo sebe temveč tudi ostale udeležence v prometu. Njihovo vedenje je skrajno neodgovorno, ob tem pa so povsem neprimeren zgled mlajšim generacijam.

Stopiva skupaj na pot 40 dni brez alkohola

Vse zakonce vabimo, da se odkrito pogovorijo med seboj in, če se le da, skupaj stopijo na pot 40 dni brez alkohola. Bodite opora drug drugemu in gradite še trdnejšie zakone brez škodljivih substanc. Za zdravo družbo, zdrave odnose in zdravo prihodnost.


#skupnostimost

V letu 2019 smo konzorcijski partnerji Zavod Samarijan, Zavod Pelikan Karitas, Slovenska Karitas in Društvo Žarek upanja zaznali nove potrebe pri naših uporabnikih pri strokovnem delu in smo z namenom naslavljanja novih potreb uporabnikov oblikovali projekt Skupnosti MOST (Močni, Odločni, Skupaj smo Trdni) s ciljem oblikovanja več reintegracijskih skupnosti za tiste uporabnike, ki po zaključenem procesu zdravljenja v procesu reintegracije ostanejo brez možnosti človeku dostojnega bivanja. Cilj projekta je opolnomočenje uporabnikov s strokovnim delom ter jih usposobiti do te mere, da bi v prihodnje bili sposobni zaživeti sami in da bi bili zadovoljivo opremljeni s potrebnimi kompetencami za ta korak.


Tjaša Pogorevčnik, Društvo Žarek upanja

foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja