Potica – letos jo specita skupaj

Božič se bliža. Slovenska potica je prav simbol prazničnega veselja. In kristjani se imamo za kaj veseliti. Praznujemo praznik rojstva Božjega sina.

Potico pozna tudi papež

Lepo je, če za praznike po hiši zadiši po sveže pečeni potici. Odkar jo je papež omenjal prvi dami ZDA Melaniji, je postala prava svetovna uspešnica.

Prav v tem času jo namerava vlada RS zaščititi. Tule najdete sedemnajst strani dolg dokument ‘SPECIFIKACIJA PROIZVODA ZA ZAJAMČENO TRADICIONALNO POSEBNOST: SLOVENSKA POTICA‘, ki bo del postopka zaščite, je pa je malo kompliciran za domačo uporabo, zato prilagam naš recept.

Potica na tak način nam vedno lepo “ratuje”. Recept in postopek sta precej preprosta in potica ni preveč mastna. Pa še smetano v nadevu lahko zamenjate z mlekom, če želite. Ni pa priporočljivo.

Specita/e jo skupaj

Lahko pa v peko povabita tudi otroke. Še celo, če so malo starejši, recimo najstniki. Skupno delo je lep uvod v praznike. Če sodeluješ pri peki, je potica še boljša in prav vzgojno je, ko otroci vidijo očeta in mamo, ko skupaj delata, se usklajujeta, se spodbujata, … in v vse to vključujeta tudi otroke.

Mož naj kar dobro “zašvica” med mešanjem, tolčenjem in gnetenjem testa. Včasih so rekli, da je treba mešati, gnesti, tolči … toliko časa, da ti začne od nosu kapljati. Pazi, da ne kapne v testo!

Žena naj pripravi nadev. Otroci pa naj sodelujejo pri valjanju, mazanju, potresanju rozin, … pa četudi malo packajo. Na koncu naj poližejo posodo v kateri se je mešal nadev. To si bodo za vedno zapomnili.

Sestavine

Testo

 • 1 kg bele moke
 • 550 ml toplega mleka
 • 2 žlički suhega kvasa (lahko je tudi 30 g svežega kvasa, a ga je treba posebej pripravljati)
 • 100 g sladkorja
 • 100 g masla (lahko bi bila tudi margarina, a je ne priporočam)
 • 2 rumenjaka
 • 1 kavna žlička soli

Nadev

 • 740 g zmletih orehov
 • 300 g sladkorja
 • pol žličke mlete prave kave
 • ščepec cimeta
 • 200 ml sladke smetane
 • 150 ml mleka
 • beljak, ki ti je ostal od testa
 • žlica ruma
 • 250 g rozin

Priprava testa

V skledo preko malo večjega cedila presej moko, dodaj sol in suhi kvas. Dobro premešaj. V moko naredi jamico.

V posodo odmeri mleko in ga rahlo pogrej (ne sme biti prevroč!). Vanj stresi sladkor in maslo ter zmešaj s paličnim mešalnikom, da se sladkor raztopi, maslo pa raztali. Dodaj 2 rumenjaka (beljaka shrani za nadev). S paličnim mešalnikom vmešaj rumenjaka.

V jamico zlij mleko z ostalimi sestavinami in s primerno kuhovnico naredi luštno testo. Na koncu posodo in testo pomokaj, da se ga bo kasneje dalo odstraniti iz posode.

Testo pusti vzhajati. Pazi, da ne “gre čez”.

Priprava orehovega nadeva

Mleko, smetano in sladkor zavri ter polij preko zmletih orehov. Premešaj. Dodaj začimbe in rum in mešaj, da se ohladi. Dodaj stepene beljake in dobro premešaj.

Priprava rozin

Rozine dobro – res dobro! operi s toplo vodo (bogvedikje so se valjale). Prelij jih z nekaj malega ruma, da se malo navzamejo žlahtnosti okusa. Rum tudi uporabi, tako, da ga poliješ po nadevu. Alkohol med peko izgine v “luft”.

Združevanje testa in nadeva

Na mizo pogrni slabo rjuho (ki jo imaš samo za peko potice, jabolčnih zavitkov in drugih podobnih sladic) in jo pomokaj (potresi z moko). Nanjo stresi vzhajano testo in s pomokanim valjarjem (tistim iz vicev o ženah, ki pozno v noč v pričakajo z njim svoje može) testo zvaljaj do debeline malo manj ko 1 cm v kvadratno krpo.

Na testo stresi orehov nadev in ga enakomerno razporedi. Potresi rozine. Kar skupaj z rumom. OPOMBA: Alkohol med peko odhlapi, tako, da se od potice ne moreš napiti.

Zvij testo in ga preloži v z maslom namazan pekač. Kar pogumno!

Peka

Z dolgo paličico preluknjaj potico, da skorja ne odstopi.

Pekač daj v pečico in pusti vzhajati v na kakih 50 stopinj ogreti pečici. Ko je primerno vzhajala, zakuri pečico na 185 stopinj in peci 1 uro. Na potico lahko daš alufolijo, da se od vrha ne zažge.

Finte – na kaj je treba biti pozoren

Kvas: Pomembno je, da imaš dober kvas, ki očitno, hitro in ognjevito vzhaja. Mi uporabljamo kar suhi kvas, ki je izjemno dobro vzhaja. Suhe kvasovke so v nekakšni fazi “spanja”, vendar jih hitro lahko “prebudimo” z rehidracijo (kar z mlekom) in malo hraniva (sladkor). Pa v bistvu ni treba.
Moka: Moko presej. S sejanjem odstraniš morebiten mrčes, mišje dreke in podobno, ki jih je v skladiščih moke in v trgovinah gotovo dovolj.
Gnetenje testa: Gneti intenzivno in dovolj časa, da se testo loči od sklede. Vzhaja naj kako uro, na toplem v pečici. Gnetenje mora biti dovolj intenzivno, zato da se kvas dobro vmeša po celotni masi testa in da lahko enakomerno vzhaja. Vzhajanje testa, je proces prehranjevanja in razmnoževanja kvasovk, katerega stranski produkt je ogljikov dioksid, ki se izloča in povzroči, da je testo rahlo.
Orehi: Kupi jih na tržnici, da jih lahko prej poskusiš, če niso žarki. Žarki pomeni, da je olje v orehih oksidiralo, kar jim daje neprijeten okus. Bljak!
Drobtine v nadev: Nikakor ne, namesto drobtin uporabi samo orehe. Je precej bolje 🙂 Drobtine so samo nadomestek orehov, da povečajo volumen nadeva.
Temperatura pečenja: okoli 185°C: Temperatura pečenja naj ne bo previsoka, tako, da potica ostane svetlo rjava po površini.
Po pečenju: Po pečenju pusti potico še kakšnih 10 minut v pekaču, da se “preznoji” in menda tako skorja manj odstopa.

Zahvala

Ko je potica pečena se zahvalite Bogu za lepoto skupnega dela in za dišeč izdelek.

Foto: Aleš Čerin

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja