MOŠKI POHOD: Delanje razlik med otroki vodi v ‘jakobe in ezave’

, ,

Najprej smo šli na pobudo “moža, ki podarja WC papir” in njegove ekipe na pohod od Jožefa v Ljubljani do Jožefa v Ivančni Gorici, zdaj pa smo v DiŽ-u sklenili, da jih bomo imeli vsak mesec. V marcu smo šli na pohod Dva Jakoba. Starozavezni Jakob nas je močno izzval. 

Na praznik Svetega Jožefa, smo se pa zjutraj zbrali v Škofji Loki pred Svetim Jakobom (starejšim) in se odpravili na pot do Jakoba pri Katarini in prišli že v temi nazaj do Škofje Loke: 32 km, 1200 m vzpona, 11 ur hoje.

Naloži si sled in pojdi na pot.

Preden smo šli, smo v Svetem pismu prebrali tole:

 • Ezav in Jakob (1 Mz 25,19-34)
 • Jakobova zvijača in Izakov blagoslov (1 Mz 27,1-40)
 • Jakob odide od doma (1 Mz 27,41 – 28,9)
 • Jakobove sanje (1 Mz 28,10-22)
 • Jakob sreča Rahelo in se oženi (1 Mz 29,1-30)
 • Jakobov boj z Bogom (1 Mz 32,23-33)
 • Jakob se spravi z Ezavom (1 Mz 33,1-17)

Križev pot Puštal. Foto: Aleš Čerin

Med potjo smo se trikrat za kakih 30 minut ustavili, kaj pojedli, zmolili, prebirali Božjo besedo na temo Jakoba ter se pogovarjali o pomembnih moških temah:

 • O pomenu prave prioritete odnosov v družini: Izak in Rebeka sta postajala vse manj mož in žena, Ezav in Jakob vse manj brata in vse bolj sredstvo za poglabljanje zakonskih spletk in konfliktov.
 • O delanju razlik med otroki kot povod za slabe odnose med otroki in zaplete okoli dediščine (slovenska “klasika”).
 • O pomenu sanj za može, o pomenu boja z Bogom, ter o odločnosti (Jakob se bori z Bogom, zahteva od Boga blagoslov, Bogu je všeč njegova odločnost in ga blagoslovi, ter preimenuje v Izrael (ta, ki se bojuje z Bogom).
 • O Jakobovi ženitvi in rodovitnosti – o dvojnosti dveh žensk Lee in Rahele.
 • O pomenu in procesu sprave med bratoma.

Proti Osovniku. Foto: Aleš Čerin

Mož, ki se je obrnil nazaj

Po nekaj urah se je eden od mož, za katerega vsi vemo, da je dober hodec, pa je pred pohodom zastavil zelo oster post, obrnil nazaj z besedami: “Odpovedal se bom svoji sebičnosti in se obrnil nazaj.” Obstali smo, skupaj zmolili in se poslovili od njega. Smo ga pa nosili v svojih srcih celo pot. Vseh se nas je dotaknilo njegovo priznanje – priznanje moškega egoizma je ključno za nas može.

Pod Svetim Jakobom pri Katarini. Foto: Aleš Čerin

Kmalu je poslal e-pošto s temi besedami (objavljam z njegovim dovoljenjem): “Hvala za včerajšnjo izjemno izkušnjo, preko katere sem se lahko soočil s svojo sebičnostjo. Sedaj bom mnogo laže ukrepal. Že cel Exodus čas sem se neuspešno boril s tem. Včeraj pa sem si končno lahko priznal, kje imam problem, in upam, da bo sedaj tudi moja lepotica občutila sadove tega prizadevanja. 

Žal se nisem ničesar naučil iz napak drugih in sem moral na svoji koži preveriti strogi post dan pred pohodom. Upam, da nisem celotne skupine zamoril s svojo sebičnostjo in ste vsi dosegli želeni cilj pohoda. Sem pa med vračanjem zmolil svetli del rožnega venca, katerega, če me spomin ne vara, na prvem pohodu nismo zmolili. Sicer sem praktično vsak dan prehodil cca. 10 ravninskih kilometrov, včeraj sem videl, da moram do junija nabrati tudi višinske metre. Žal mi je, ker nisem slišal celotne Jakobove zgodbe. Priporočene odlomke iz svetega pisma sem prebral in si ustvaril svojo sliko o njem.”

Pod Grmado. Foto: Aleš Čerin

Med potjo smo molili rožni venec. Za naše lepotice, za družine, za našo Cerkev, našo domovino. Molili smo tudi ob vsakem znamenju vernosti naših prednikov: križ, znamenje, kapelica, cerkev, …

Prijavi se na Odmik za moške v divjini (5 dni)

Hvaležni smo Bogu, da smo, da lahko in da tudi gremo. Možje, skupaj v molitvi in Božji besedi. Ali če rečem s besedami pesnika Janeza Menarta (pesem Vzpon): “… in sreča je, da je pred mano pot, in to da vem, da slast je v tem, da grem.” Dodajamo: gremo na pot, da bi bili bližje Bogu, boljši možje in očetje.

Molitev pred znamenjem. Foto: Marjan Čater

Galerija


Naslednji pohod za moške: Božja mati Marija možem

Zasavska Sveta Gora. Foto: Aleš Čerin

 • Kdaj: sobota, 23. april 2022 ob 5.30 na železniški postaji v Ljubljani (“pod uro”). V vsakem vremenu (najmanj voditelj gre).
 • Prevoz do izhodišča: Z vlakom ob 05:52 se odpeljemo do vasi Sava (med Litijo in Zagorjem).
 • Povratek: Ne ve se točen čas konca pohoda – vlak iz Laz pri Dolskem gre v Ljubljano ob 16:45, 17:47, 19:47
 • Pot: Sava – Zasavska Sveta Gora (cerkev Marijinega rojstva) – Vače – Slivna – Sveti Miklavž – Dolsko – Laze; 34 km / ca. 1350 m višine / ca. 10 ur hoje/ 2 uri počitek in tema
 • Tema: Božja mati Marija možem
 • Pred odhodom:
  – Preberi vsa besedila v Svetem pismu, ki govorijo o Božji materi Mariji: Matej 1-2 in Luka 1-2,
  ter
  – Preberi vse o Mariji v Katekizmu Katoliške Cerkve (za orientacijo najprej poišči v Kompendiju Katekizma Katoliške Cerkve – v iskalec odtipkaj Marij, da ti poišče vse omembe Marije).
 • Molitev: Po poti se bo molilo rožni venec. Molili bomo tudi pri vsakem znamenju vernosti naših prednikov: križ, znamenje, kapelica, cerkev, … (za lepotice, za družine, za našo Cerkev, za našo domovino). Prinesi tudi svoj molilni seznam.
 • Za koga: Pridi samo, če si dobro kondicijsko pripravljen. Če boš omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Če še nimaš kondicije, začni hoditi, da jo boš čez pol leta imel.
 • Vodenje: Aleš Čerin
 • Prijava: KLIKNITE TUKAJ. Največ 12 mož. Kdor se prej prijavi, gre.

Pohod za moške v maju: Sobota, 21. maj; Štajerski konec. Rezerviraj si dan.

Foto: Marjan Čater in Aleš Čerin

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja