MOŠKI POHOD: Ko možem spregovorita dva Jožefa (+ PRIJAVA na pohod 19. 3.)

,

Pred kratkim me je poklical “mož, ki podarja WC papir” in me izzval s tem, da bi vodil može iz njegove moške skupine od Svetega Jožefa v Ljubljani do Svetega Jožefa v Ivančni Gorici. Takoj sem sprejel izziv in takoj sva določila datum.

V soboto se nas je ob 6.00 zjutraj zbralo 11 mož pred mogočno cerkvijo v Ljubljani. Možje so sprejeli trda pravila, zmolili smo in se še v temi odpravili proti Dolenjski. Prišli so možje, ki so del moške skupine v Novem mestu, prišlo je nekaj mož, ki bodo šli na Odmik za moške v divjini in moj prijatelj Jože. Elitni možje. Dobro telesno pripravljeni, duševno stabilni in duhovno močni. Pred nami je bilo 40 km poti s skupaj okoli 800 m višine.

Nobenega jamranja, nihče ni omagal, četudi je bil tempo kar oster

Med potjo smo se štirikrat ustavili za kakih 30 minut, kaj pojedli, zmolili, prebirali Božjo besedo na temo dveh Jožefov ter povlekli pomembne moške teme:

 • Egiptovski Jožef (1 Mz 37,39,40,41): ne delati razlik med otroki, proaktivnost moškega, dajati pobude, iskati rešitve, speljati proces, ohraniti čistost – zbežati od skušnjav, vzdržati preizkušnje,
 • Sveti Jožef, mož Božje matere Marije (Mt 1,18-25, Mt 2,13-23): varovati življenja od spočetja do smrti (sprejeti otroka, preprečiti splav), varovati družine pred zlom, služeče voditi družino (preživetje, odločanje in vključevanje v odločitve, duhovno vodenje).

Že po kakih štirih urah hoje je prišlo med možmi do neverjetne povezanosti z ganljivimi osebnimi pričevanji.

Med potjo smo molili rožni venec; ne ravno ves čas :). Za naše lepotice, za družine, za našo Cerkev, našo domovino. Molili smo tudi ob vsakem znamenju vernosti naših prednikov: križ, znamenje, kapelica, cerkev, …

Prijavi se na Odmik za moške v divjini (5 dni)

Hvaležni smo Bogu, da lahko hodimo, da lahko hodimo skupaj, da lahko skupaj molimo in prebiramo Božjo besedo.


Naslednji moški pohod: Dva Jakoba

 • Kdaj: sobota, 19. marec 2022. Ob 7.30 pred cerkvijo Svetega Jakoba v Škofji Loki. V vsakem vremenu (najmanj voditelj gre).
 • Pot: Jakob Škofja Loka – Jakob pri Katarini in nazaj; 34 km / ca. 1200 m višine / ca. 10 ur hoje/ 2 uri počitek in tema
 • Tema: Kaj ima starozavezni Jakob povedati možem
  Dobro je, če prebereš:
  – Ezav in Jakob (1 Mz 25,19-34)
  – Jakobova zvijača in Izakov blagoslov (1 Mz 27,1-40)
  – Jakob odide od doma (1 Mz 27,41 – 28,9)
  – Jakobove sanje (1 Mz 28,10-22)
  – Jakob sreča Rahelo in se oženi (1 Mz 29,1-30)
  – Jakobov boj z Bogom (1 Mz 32,23-33)
  – Jakob se spravi z Ezavom (1 Mz 33,1-17)
 • Molitev: Po poti se bo molilo rožni venec. Molili bomo tudi pri vsakem znamenju vernosti naših prednikov: križ, znamenje, kapelica, cerkev, … (za lepotice, za družine, za našo Cerkev, za našo domovino). Prinesi svoj molilni seznam.
 • Za koga: Pridi samo, če si dobro kondicijsko pripravljen. Če boš omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Če še nimaš kondicije, začni hoditi, da jo boš čez pol leta imel.
 • Prevoz do izhodišča: Sam si tudi organiziraš prevoz do Škofje Loke in nazaj domov. (Priporočamo vlak: Iz Ljubljane: 06:48  (07:10 Škofja Loka). Povratek: ne ve se točen čas konca pohoda; vlak iz Škofje Loke v Ljubljano: 19:21, 20:41, 21:46.
 • Vodenje: Aleš Čerin
 • Prijava: KLIKNITE TUKAJ. Največ 12 mož. Kdor se prej prijavi, gre.

Foto: Aleš Čerin

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja