Podkasti za DiŽ-evce: Zakaj, kdaj, kako, kaj rabim, katere naj poslušam

,

Namen tega članka je, da pomagam odpreti oči (pravzaprav ušesa) za poslušanje podkastov, da pomagam pri opremi in aplikaciji ter da predlagam nekaj dobrih podkastov. No, takih, ki so všeč meni.

Uvod

Dajmo si priznati: malo beremo. Ni časa, še v korona času ne. Članek je hitro predolg, četudi je vsebina privlačna. Kaj pa, ko bi ti kdo vsebino prinesel v zvočni obliki in bi jo lahko poslušal, medtem ko kaj delaš? Recimo: ko se voziš na delo, ko “štihaš” na vrtu, ko kuhaš kosilo, ko likaš, med hojo, tekom, … in še milijon možnosti.

Sam poslušam podkaste odkar mi je Benjamin pred kakimi tremi leti odprl oči. Ko sva se vozila v Prago na srečanje Relay, sva se veliko pogovarjala in vmes mi je “prodal” idejo podkastov, mi (v avtu) dal poslušati nekaj nagovorov, mi povedal kateri podkasterji so dobri (duhovno globoki in razumljivi) in me usmeril na dobro aplikacijo. Zelo sem mu hvaležen.

Od takrat jih poslušam med vožnjo (do Krškega in nazaj je debela ura vožnje, kar je je dovolj časa za enourni podkast), med “štihanjem” (če nimam žene ali vnuka za klepet – po navadi nimam), med kuhanjem kosila, med hojo v gozdu, …

POMEMBNO: Nikoli ne poslušaj tako, da si nepozoren do človeka, recimo do sozakonca, do otroka, vnuka. In tudi pretiravati ni prav; lepo je slišati tudi šumenje vetra v krošnjah dreves, petje ptic, dobro je med potjo moliti – recimo rožni venec.

Oprema

Najbrž imate doma že vso potrebno opremo:

 • pametni telefon, računalnik, tablica,
 • slušalke – žične ali bluetooth (če boš poslušal sam),
 • zvočnik – žični ali bluetooth (če bosta poslušala skupaj s telefona in želita boljši zvok).

Slušalke: Za poslušanje med hojo ali tekom priporočam bluetooth slušalke. Take tekaške, ki se dobro držijo v ušesih. Pa tudi one žične, ki jih pogosto dobite zraven telefona, so dobre. Ali katerekoli za začetek.

Zvočnik (opcija): Če bosta poslušala skupaj in bi rada imela boljši zvok kot ga naredi telefon, je bluetooth zvočnik dobra izbira. Še tole: ni lepšega kot da se zakonca lepo zlekneta v kavč, ne prižgeta TV, poiščeta dober nagovor in skupaj poslušata. Potem se pa lahko malo pogovorita.

Bluetooth povezava v avtu (opcija): Če ima vaš avto vgrajeno bluetooth povezavo, jo aktivirajta in poslušajta med vožnjo.

OPOZORILO: Nikoli ne vklapljaj podkasta med vožnjo! Smo se dobro razumeli?

Aplikacije

Mnogo je aplikacij za poslušanje. Najbolj znane so: Spotify, Apple Podcasts, Google Podkasti, Podcast Addict, … Opisal in dal bom navodila samo za meni najljubšo: Google Podkast. Preprosta za uporabo, v slovenščini in zelo pregledna.

Namestitev:

 • Pojdi na Trgovina Play na telefonu in si naloži aplikacijo Google Podkasti (TULE).

Iskanje podkastov:

 • Najprej si naloži podkast Družine in Življenja: Pojdi na DiŽ-evo spletno stran (zavihek Podkasti). Klikni ikono Poslušajta v Google Podkastih in izberi Naročite se.
 • Poišči druge podkaste, ki bi jih rad poslušal (recimo podkast Za življenje, Radia Ognjišče): na spodnjem delu ekrana klikni Raziskovanje, v iskanje napiši Za življenje Radio Ognjišče, klikni gumb Naroči.

Uporaba:

 • V spodnji vrstici klikni Začetni zavihek. Zgoraj se ti prikažejo ikone vseh naročenih podkastov, v osrednjem delu ekrana pa so najnovejše epizode naročenih podkastov.
 • Klikni na želeno ikono podkasta in klikni na modro puščico epizode, ki bi jo rad poslušal. Zraven je zapisana dolžina epizode.

Dobre vsebine

Na svetu je okoli 1.750.000 podkastov. Ne skrbi, ne bo ti treba poslušati vseh :), in ne bo težko najti tistih, ki bi jih rad poslušal. Vsebine podkastov so tudi neumne in zelo zavajajoče, zato je skrbna izbira tega kaj boš poslušal, izredno pomembna.

Meni najljubši podkasti:

 • Družina in Življenje: Naše pogovorne oddaje z zanimivimi gosti v obliki podkasta. Vsebina: odnosi z Bogom, med zakoncema, v družini, moškost, ženskost, denar v družini, … Povezava
 • Družinska kateheza (Radio Ognjišče): Iskreno in odprto o zakonu in družini ter Božjem pogledu na to mojstrovino stvarstva. Pogosto govorita tudi Dani in Vilma, Rafko Klemenčič in kdaj tudi drugi naši zakonski pari. Povezava
 • Za življenje (Radio Ognjišče): Sklop svetovalnih in izobraževalnih oddaj, namenjenih staršem, družinam in posameznikom, saj posegajo na vsa področja življenja v družini in v ostalih skupnostih. Odlični gostje. Povezava
 • Goreči grm (Matej Cepin): V podkastu Goreči grm se Matej Cepin pogovarja z zanimivimi gosti in razkriva močne zgodbe tistih, ki že živijo svoje poslanstvo, tako da lahko TI najdeš navdih, odkrivaš svoje goreče grme in pogumno stopiš na novo pot. Povezava
 • Dnevna Božja beseda (Hozana.si): Svetopisemska besedila, ki se uporabljajo v evharističnem, besednem in molitvenem bogoslužju. Povezava
 • Duhovna misel (Radio Ognjišče): Ob dnevni Božji besedi z mislimi, ki jih lahko “odnesemo s seboj v dan” nas nagovarja štiriindvajset slovenskih duhovnikov. Le nekaj minut dolge epizode. Povezava
 • Word on Fire: tedenske 15-minutne pridige škofa Roberta Barrona na nedeljsko Božjo besedo (v angleščini). Povezava
 • Ask Christopher West (o teologiji telesa): teologija telesa – razlaga učenja sv. papeža Janeza Pavla II. o človekovem življenju, ljubezni in spolnosti (v angleščini). Povezava

Za zaključek

Ljudje radi poslušamo osebne zgodbe, obenem pa radi poslušamo spotoma – medtem ko kaj delamo. Zdaj imamo lepe možnosti, da dobre vsebine gredo v naša ušesa, v misli, se preselijo dol do srca, se – Bog daj – prelijejo v dobra dejanja, ki nas vodijo do Boga, do žene, do otrok, do bližnjih.


Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja