“Možje bi radi več spolnosti, žene pa več nežnosti” (ODZIV bralke)

,

Ta prispevek je odziv bralke na prispevek Aleša Čerina “Suša” v zakonskem odnosu … in spolnosti, v katerem je odgovarjal na vprašanje bralca revije.


Pred več desetletji, ko sem bila še zelo mlada žena, je rekel nek misijonar na srečanju za zakonce:

“Možje bi radi več spolnosti, žene pa več nežnosti!”

Vem, da je v moških močna spolna energija, ki se želi sprostiti in v pogledu na ljubljeno osebo postane nevzdržna. Vem, da možje dobro veste, na katero »struno« njenega telesa je treba zaigrati, da jo pripravite do spolnega dejanja, ki seveda tudi njo prevzame, saj je to doživetje mnogokrat, ne vedno, kot predokus nebes.

Zdaj pa poglejmo drugo plat medalje

Zakaj se žene v rodni dobi včasih (moški rečejo mnogokrat) temu dejanju že na začetku dvorjenja želijo umakniti, nekatere z delom, druge z glavoboli ali raznimi izgovori, ki so lahko še kako resnični? Se vprašate dragi možakarji, zakaj?

Se boji ponovne zanositve, nosečnosti in porodov, s katerimi je imela veliko težav in nepredstavljivih bolečin? Ali morajo le one skrbeti za zaščito, za katero vemo, da je ni idealne, nekatere so celo nevarne za njeno zdravje, pa tudi naravna metoda je zanesljiva le za žene z rednim ciklusom? A možje sodelujete pri tem?

»Biti odprt za življenje«

To je fraza, ki se pogosto uporablja. Če sta zakonca zdrava, imata lahko tudi 15 otrok. A ženam je dal Bog tudi mnogo drugih talentov in sposobnosti …

Kaj pa takrat, ko se pojavijo bolečine v spolnem odnosu, posebno na pragu starosti? Tisti nepopoln odnos pa pusti žensko dušo prazno, oropano in z užitkom, ki meji na bolečino. Kaj ostane takrat? Mnogo je dni in mesecev v zakonskem življenju, ko morata biti vzdržna za popolni odnos.

Torej, kaj nam ostane takrat?

Dragi možje, ostane le to, v kar ste vlagali tudi svoj zavestni napor. To je spoznati in odkrivati ženin duhovni svet, biti radoveden, kaj so njene notranje skrivnosti oz. iskanja. Kajti ta svet vas bo popeljal k Najvišji ljubezni.

Zdržite ob njej tudi ob izbruhih, ki so mnogokrat posledica razburljivega hormonskega delovanja v njej, ne umikajte se v užaljeno samoljubje, v svoje hobije, šport, ker si užaljeni ne pustite vzeti svobode.

Enkrat na dan se spomnite na njenih pet dobrih lastnosti. Naštejte si jih tudi, ko vas bo spravila ob živce, samo ne očitajte, ampak ostanite, zdržite …

In to bo najlepša priprava, da se vam bo predala, pa četudi jo bo skrbelo polno stvari. Pomagajte ji, pa ne samo tisti dan, ko si želite združitve, odkrivajte to svojo ženo, želite ji dobro, kajti potem bo tudi ona zacvetela in bila z vami srečna tudi vaših zanimanjih in odhodih.

Da, veliko nalogo in odgovornost imate možje

Kdo naj vas pouči in vam pove, da imate v ženi neraziskan svet, ki vas bo popeljal v čudovito pustolovščino za vse življenje? To je potovanje v svet poln čudes …

Citati iz Svetega pisma in iztrgane besede papeža pa ne vzdržijo primerjave. O tem bi se dalo razpravljati. Mnogo drugih besed bi lahko povlekli in jih kako drugače razložili. Od izgona iz raja: V bolečinah boš rodila, po možu hrepenela, on pa bo gospodoval nad teboj … do Janezovega pisma Bog je ljubezen.

Ne vem, kaj mislijo druge žene

Mogoče si bodo upale odkrito spregovoriti pod zasebno.

Napisala žena enemu možu, mama petim otrokom, babica štirinajstim vnukom.

Srečno novim spoznanjem naproti!


Drage žene, spoštovani možje!

Glede na zaključek pisma anonimne bralke vas tokrat še posebej vabimo k odzivu. Tukaj pod prispevkom lahko anonimno napišete svojo izkušnjo, mnenje, pogled …

(Vpis imena in e-pošte je poljuben, NI obvezen za komentiranje.)


Foto: Canva

3 komentarjev
 1. Srečko says:

  Strinjam se, da je velika težava, če sušno obdobje traja predolgo časa. Še večja težava pa je, če to traja že ves zakonski staž. O tem se praviloma prav veliko ne govori in je to nekakšna tabu tema in zdi se mi prav, da se spregovori tudi o tem.
  Če se zavestno ve, zakaj je suša pred poroko, ni problem počakati, saj je v zakonu dovolj časa, da se vse nadoknadi.
  Zmotno je prepričanje, da je seks v zakonu zagotovljen. Lahko, da je. Ni pa nujno. To je stvar zakoncev in njune uskladitve. Težava nastopi, ko so razlike prevelike oziroma, ko eden bi, drugemu pa ni.
  Pri nama je ta »težava« nastopila kmalu po sklenitvi zakonske zveze, zato sva se dogovorila za nekakšen kompromis: dvakrat na teden (šestkrat na mesec). Ta dogovor je bil kratkega veka in z manjšo napako dnevi niso bili natančno določeni. Od tega se je prešlo na dvakrat na mesec, nato dvakrat na leto pa še to je za ženo preveč. Zanjo je seks nepotrebno »zlo« zakona. Veste kdaj bi ona, ob Sv. Nikoli. Rada moli, poje in ima polno aktivnosti, le za seks ji pa ni. Nikoli niso izpolnjeni idealni pogoji. Večkrat si rečem: »Vsak nima take sreče, da je poročen z Nuno.« Saj ne vem, ali bi se jokal ali smejal vse skupaj je malce tragikomično.
  Nekje sem zasledil: »Dober seks je 10% zveze, slab pa 90%, če ga ni pa 100%!«.
  Kakšna naj bi bila spolnost, spontana ali načrtovana? V mladosti je lahko tudi spontana v zrelejših letih pa jo je po mojem mnenju potrebno načrtovati. Če pogledam natrpan urnik svoje žene na njem ni prostora za besedo, ki se začne s črko S (seks). Za vse drugo se najde čas za S pa ga zmanjka in ga ni, ker ni načrtovan.
  Izgovorov malo morje, tisoč in en, samo, da ni treba in to traja že četrt stoletja. Danes ne morem, bova jutri. Ta jutri traja teden, dva ali več. Bolje je, da prošnje prevečkrat ne ponovim, kajti potem to čuti kot pritisk in je še slabše. Dobesedno vsak S moram izprosit v bistvu gre za izsiljeni seks ali tudi usmiljeni, ki pa v osnovi ni dober. Še tisoč drugi izgovor iz današnjih časov: »Zaradi covida ne smeva biti preveč blizu skupaj.« Kljub varnostni razdalji me je okužila z njim.
  »Vse« naredim in se resnično potrudim zanjo. Res pa je, da likati ne znam. Tudi tega bi se naučil, če bi s tem rešil problem utrujenosti. Kaj mi pomagajo njene gladke depilirane noge, rdeče nalakirani nohti. Kaj mi pomaga golobica na strehi, rajši bi imel vrabčevko v roki.
  Pred časom sem slišal o formuli treh S-jev: »Seks v sredo in soboto.« Takšno je menda tudi priporočilo terapevtov za zakonca, ki imata dober odnos. Trdim najin bi bil bistveno boljši, če ne bi manjkal ta trojni S. Svet, bi bil videti veliko lepši, kot bi si nadel mavrična očala. Dejansko se s to formulo odpira pripravljenost oziroma prostor za (bližnje) srečanje, dotik, spojitev dveh duš.
  V upanju, da mogoče le ugotovi, da S le ni tako slab. Se pa bojim, da bom takrat lahko samo še izjavil: »Dec ne more več!«

  Odgovori
 2. Anonimno says:

  Pozdravljeni.

  Pri naju je za moj okus tudi sušno. Pravzaprav imava neko stepsko, polpuščavsko podnebje. Če sva se na začetku najine poti veselila in uživala v telesnih radostih nekajkrat na teden, sedaj to počneva le še nekajkrat na mesec. Glavni razlog jaz vidim v tem, da se je ženin libido (poželenje) zaradi bolezni in zdravil zmanjšal. Drugi razlog je pa bolj v meni, ker se mi vedno ne da nevemkakšnih predhodnih procedur izvajat, ki jih žena razume (in potrebuje) kot zapeljevanje ali predigro. Tudi sicer na drugih področjih sem jaz mnogo bolj spontan, odprt za drugačne, nove, druge pristope, žena pa ima rada ustaljenost, predvidljivost, preverjene pristope, itd. Posledica je, da v spolnosti že dolgo občutim sušo, lakoto, žejo. Priznam, velikokrat na žalost potešim svojo žejo in lakoto sam… Velikokrat se čutim zavrnjenega, ker ženi pač ni do spolnosti… Da bi postala objekt mojega poželenja, torej da bi se ljubila brez da bi žena prej začutila strast, to tudi ne gre…
  Velikokrat pa mi uspe moliti tudi takole nekako: Jezus, po Božji volji je v človeško naravo položena ta velika sila, ki se ji reče libido. Spolnost je po Božji volji. Midva pa je ne moreva izživeti in v meni ostaja nakopičena ta energija. Jezus, pred tvoje noge naj bo položena, tebi naj bo darovana ta silna moč, ki je položena v mojo naravo in mi neizživeta povzroča to silno lakoto in žejo… Jezus, saj ti si tudi bil pravi človek in si tudi ti moral torej tudi ti čutiti to isto željo…Tebi naj bo darovana ta moja neizživeta spolnost. Jezus, ti zmoreš tudi iz takih stvari delati čudeže, Tebi prinašam te najine težave.

  In On to sprejme. In vzame. In prepreči, da iz tega, kar praviloma prinaša blagoslov, hudič ne natika novih dodatnih zank okoli mojega vratu, s katerimi bi me vlekel stran od Boga. Dejansko mi zmanjša poželenje. Samo je pa treba moliti…

  To sem zapisal, ker je zame ta izkušnja dokaj nova.
  In velika.
  In bo morda še komu koristila. Jezus že ne bo zameril, da sem razkril ta najin zaupni odnos….

  Vse dobro želim.

  Odgovori
 3. Ivan says:

  Ja resnično smo različni v svojem poslanstvu pa vendar delamo tako možje kot tudi žene za isti cilj. V prebranih zapisih je moč razbrati manjko komunikacije, ki je ključ, ki odpira vrata do vsakega srca, odnosa, zaupanja,… Danes težko govorim o gumbih, ki jih ima moja žena, saj jo dojemam kot celoto kot del sebe. V svojem razmišljanju je zadovoljujoča spolnost lahko le delo ali del odnosa, zato si kot moški niti ne želim spolnosti, če začutim, da je žena v skrbeh, bolečinah,.. Ja če imaš odnos z ženo le to hitro prepoznaš, začutiš. Mogoče se sliši neverjetno ampak po skoraj 20 letih zakona v katerem vzgajava 3 otroke, nisem nikoli čutil pomanjkanja na tem področju, še posebej, ker se ne predajava števnim statistikam pač pa me/ naju izpopolnjuje kvaliteta v spolnosti.
  V kolikor vsak dan dajeva drug drugemu, si ob vseh obveznosti, pokaževa, da se imava rada je spolnost zgolj del najinega odnosa čar le tega pa je, da naju tudi tukaj vodi Sveti Duh, zato tega dela odnosa ne planirava.
  Ja hvaležen sem Bogu, da naju vodi tudi na tem področju.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja