“Moški zajtrk, ki bi ga morale slišati tudi žen(sk)e” ;)

, ,

Pretekli mesec se je več kot 230 mož, fantov, očetov in sinov zbralo v Antonovem domu na Viču, kjer so prisluhnili besedam dr. Andreja Perka, ki je moške predvsem opogumil v njihovi nezamenljivi vlogi in navdušil za vzor prave moškosti v svetu.

“To bi morale slišati tudi naše žene,” je bilo mnenje mnogih prisotnih, s katerimi smo se pogovarjali po uradnem delu, kateremu je sledil še konkreten moški zajtrk, ki ga je ponovno pripravilo podjetje MAŠ iz Velenja.

Pa ne samo žene, ampak, da bi ga lahko slišali prav vsi, spodaj objavljamo celoten posnetek pogovora z dr. Perkom, ki ga je vodil Dani Siter. Vabimo, da mu (če se le da), prisluhnita kar oba. Mogoče kot ideja za zanimiv zmenek. Verjamemo, da vama po poslušanju posnetka ne bo zmanjkalo teme za pogovor 😉 .

O kastraciji moških in vzgojnem pristopu očeta

Dr. Andrej Perko najprej spregovori o svoji mladosti, o odsotnem očetu umetniku in strogi materi. Z veliko ljubeznijo govori tudi o svoji ženi Vereni, o njunem odnosu, medsebojni naklonjenosti in spoštovanju, o vzajemni pomoči …

Dalje spregovori o fantu, ki je imel v svoji družini strogo mamo, ki je “vse vedela” in je očeta odrinila ob rob otrokovega življenja. S tem otrok dobi izkušnjo, da se kasneje tudi kot mož ne sme vpletati v vzgojo otrok (saj mu je to na neki način povedala že mama). Dr. Perko svari, da taki fantje pogosto ostanejo tako “prilepljeni na svoje matere” oziroma matere na njih, da se nikoli zares ne osamosvojijo.

Tako se v marsikateri družini zgodi, da se mož, kateremu tudi žena pove, da ne zna prav vzgajati njunega otroka, umakne iz življenja družine v svoj poklic ali svoje okolje, kjer pa uživa spoštovanje. Zakaj? Ker v ženinih očeh njegov pristop ni prepoznan kot pravilen in dober, ni dovolj sočuten, ne zna prav. Na ta način moški začuti, da ga žena “kastrira” (sploh kadar ga “daje v nič” vpričo otroka).

Ker pride mati v otrokovo življenje “od znotraj” (otrok začenja svoje življenje v materi in njuna povezanost je tako tenkočutna in intimna, da je oče pravzaprav “prvi tujec” …), dr. Perko zagovarja, da je očetova vloga, ki vstopa v otrokovo življenje “od zunaj” (po 1. ali 2. letu otrokove starosti), izpeljati otroka iz družine ven – ga uvesti v zunanji svet, v svet tekmovalnosti in borbe.

Prisluhnita posnetku

 


Foto: Matjaž Maležič

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja