Moški pohod z Bleda na Pokljuko v dežju, vetru … in soncu (FOTO)

, ,

Napoved za soboto, 17.9.2022 (Rudno polje na Pokljuki): “Močni nalivi, popoldne bo dež ponehal, nato bo gosta oblačnost.” Potem pa – občutek imam, da je to Božji poseg – okoli 13h dež poneha, razjasni se in posije sonce. 

Vhod v Pokljuško sotesko

Moški pohod se izvede v vsakem vremenu. Takole je bilo zapisano v vabilu: “Gremo v vsakem vremenu – najmanj voditelj gre. Ob slabi napovedi vzemi s seboj zaščito za dež in dovolj toplo obleko.” Vreme je bilo napovedano kot izredno slabo in ob taki napovedi sem pričakoval, da bodo vsi odpovedali udeležbo. Niso. Prišlo je devet mož.

Nekdo je rekel pred odhodom, da se bori sam s seboj ali naj pride ali ne. Zmagal je in prišel. Drugi je rekel, da je razmišljal, da bi se raje zleknil v kavč pod toplo “dekco” in bral knjigo, pa je prišel.

Galerije kraljeviča Andreja v Pokljuški soteski. Prehod je zelo ozek.

V dežju, vetru, blatu, mokri od “švica” in dežja smo se več kot osem ur prebijali od Bleda skozi Pokljuško sotesko, do osrčja Pokljuke pri planini Zajavornik ter se skozi blatne poti gozdov Pokljuke vrnili nazaj na Bled.

Podatki: 36 km; 8:05 ur hoje; ca. 1000 m vzpona; tri kateheze

Naloži si sled poti (desno spodaj klikni ‘Export’)

Med potjo smo pa molili rožni venec – za dober odnos z lepotico, za naše družine, za našo razdeljeno Slovenijo, … Ob prebiranju Božje besede na temo Zapustiti (starše), se pridružiti (svoji ženi) in postati eno (z njo) (prim. 1 Mz 2,24) smo premišljevali, kaj pomeni zapustiti starše, se pridružiti ženi, o prioritetah v odnosih ter se pogovarjali o tem, kaj vse to pomeni za naša življenja.

Takim možem pravim elita – na telesnem, duševnem in duhovnem področju ali – še drugače – to so možje po Božjem srcu: odporni na viharje, trdni v odnosu z ženo, z otroki, v službi, odporni na zmede v družbi. Hvala, možje, za zgled neomajne volje in trdnosti.

Planina Kranjska dolina na Pokljuki

Nekaj odzivov mož:

  • “Iskrena hvala vsem za spodbudo pri premagovanju naporne poti. Storili bomo en korak naprej. Do tiste meje, ki jo zdržimo… Ne glede na dež, sonce, napor, vzpon, udarec z glavo v skalo, krave ali konje. Gospod vas blagoslovi. Se vidimo na naslednjem pohodu v Pleterjah ali kje že…”
  • “Bogu hvala za vse, kar si lahko predajamo drug drugemu.”
  • “Bogdaj možje, v veselje mi je bilo tole gorsko utrjevanje. V pričakovanju novih snidenj vas lepo pozdravljam.”

Planina Zajavornik. V ozadju Lipanski vrh, Debela peč (z leve).

Blatni kolovozi na Pokljuki po vsem tem dežju


Prijava na naslednji pohod: Gorjanci – “Možje, ljubite svoje žene”

  • Pohod je namenjen dobro fizično in psihično pripravljenim možem. Verjamemo, da mora biti mož pripravljen vzdržati telesne in duševne pritiske današnjega časa, obenem pa mora biti v stalnem odnosu z Bogom. Če boš na poti omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Gradimo može, ki bodo ostali v družinah ne glede na stiske, ki so in ki pridejo.
  • Pohod je namenjen možem, ki se pustijo nagovoriti Božji besedi, ki želijo Božjo besedo prenesti v vsakdanje življenje, so na poti in tudi sicer v življenju pripravljeni moliti in so pripravljeni odnos z Bogom postavljati na prvo mesto.

POMEMBNO: Če danes še nisi pripravljen na tak pohod, začni trenirati takoj in čez pol do enega leta se nam boš lahko pridružil.

  • Tema: Možje, ljubite svoje žene (preberi Efežanom 5,21-33)
  • Čas: 15. oktober 2022, ob 8.00
  • Izhodišče: Na parkirišču Muzeja na prostem pri Kartuziji Pleterje (tule)
  • Pot: Pleterje-Kobila-Gospodična-Gabrje-Pleterje (32 km/ca. 1000 m)

  • {{content-0}}

Poglej si še naslednje pohode po različnih delih Slovenije (od novembra 2022 – januarja 2023)

Galerija

Klikni za ogled večjih fotografij in se sprehodi po galeriji.

Foto: Aleš Čerin

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja