Moški pohod po Bohinju: Čudovita narava, lepo vreme in Sveti Duh

,

Na majskem moškem pohodu se je 10 utrjenih mož odpravilo na pot po Bohinju (31 km, dobrih 1200 m višine). Doživeli smo bližino Svetega Duha, malo »pozabljenega« Boga. Razmišljali smo in se pogovarjali ob katehezah in molitvi o tem, kam v naše življenje Sveti Duh vstopa in kje po Njem najbolj začutimo Božjo besedo.

Čudovita narava pokljuških gozdov in lepo vreme sta nas odpirala v razmišljanju, da ga skupaj z Očetom in Sinom kličemo na začetku vsake molitve, ko izgovarjamo »v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha«, ter s tem kličemo blagoslov.

Sveti Duh ni neznani Bog, ki bi se prvič »pojavil« na binkoštni praznik. Nastopi že ob stvarjenju (1 Mz 1,2) in spremlja razodetje Besede v Stari in Novi zavezi.


Nova zaveza, ki jo je Bog sklenil s človeštvom, je zapisana od znotraj, v srcu vsakega človeka, ne več s črkami (postave), ampak s Svetim Duhom. Binkošti so sad velike noči in dopolnjujejo vstajenje. Velika noč je bila začetek milosti, binkošti pa so njena krona.

Prihod Svetega Duha (Apd 2,1-11) je učence opogumil, da so premagali strah in malovernost ter dali Bogu na razpolago vse svoje sposobnosti in tudi življenje. Postali so »novi ljudje« in Jezusovi pričevalci tako s svojimi življenjem kot s svojo smrtjo. V moči Svetega Duha tudi mi čutimo, da smo sposobni izvrševali Božji načrt in poslanstvo, ki nam je zaupano kot možem, očetom, sinovom, bratom, sosedom, državljanom …


Kaj pravita dva od mož?

»Meč Duha je Božja beseda (prim. Ef 6,17) in naš cilj je bil oddaljen “sobotni dan hoda”« (Apd 1,12). Telesni, duhovni in posvetni cilji poti doseženi, prepoznana bratska Beseda utrjenih mož. Narava, okolica poti preočitno pričuje o Očetovem Logosu, Resnici in presežni lepoti. Hvala za vodenje, organizacijo in bližino vsem udeležencem pohoda!
(Matevž)

Hvala vsem in vsakemu posebej za udeležbo in vsako izrečeno besedo. Miha, hvala, da si bil kanal s pripravljenimi katehezami in vodenjem prvi kanal Svetega Duha. Opomnili ste me na mnogokaj… V kontekstu teme pa tole. Svet se vrti po tirnicah, ki jih je določil Bog v naravnih zakonih, ki jih preučujejo veje znanosti: matematika, fizika, kemija, astronomija, strojništvo, filozofija, sociologija, psihologija… Jaz sem v tem svetu. Vzročno posledični potek dogodkov je jasen. Pri celi reči je ključno vprašanje, kakšen je moj odziv na dogodke, njihov potek in rezultate. Lahko jih sprejemam. Lahko se upiram in spreminjam v smer, ki se mi zdi prava. Ali mislim prav ali narobe, je sedaj vprašanje. Bog mi je dal sposobnosti sprejemati odločitve, ali jih sprejemam v skladu z Božjo voljo? Bog (z)lahko(to) spremeni potek dogodkov. Čemu? Ker jaz tako hočem? Seveda, saj je rekel: “Prosite in vam bo dano.” (Mt 7,7). Na drugem mestu je tudi rekel: “Ne vesta, kaj prosita.” (Mt 20,22).
Gospod Bog nam daje, kar potrebujemo. Da bi posegel v potek dogodkov, mora biti pa razlog (Lk 10,20).
Evangelij in celotno Sveto pismo je aktualno sporočilo meni in ni zgodba od nekoč. Od veselja sem vznemirjen, me razganja. To namreč pomeni, da tudi spreobrnjenje Savla v Pavla ni samo enkratna zgodba… Vprašanje danes mojemu napuhu: »Kaj bi nekateri naredili, če bi vedeli to, kar vem jaz…?«
(Jernej)


Če razmišljaš, da bi šel na moški pohod, ne odlašaj. Če si pripravljen, takoj stopi na pot. Če še nisi, se takoj začni pripravljati. Pripravi svojo lepotico, da bo dobila nazaj spremenjenega moža. Splača se ji, da stopiš na to pot.

Kje se lahko prijaviš?

  • Seznam vseh terminov moških pohodov v sezoni najdeš TUKAJ >
  • Za prihajajoče moške pohode s prijavnicami klikni TUKAJ >

Naslednji in tudi zadnji v tej sezoni bo junijski moški pohod na Korošico, na katerega se lahko prijaviš na zgornji povezavi.


Foto: arhiv DiŽ

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja