Moški pohod: “Napuh? Pri nas že ne!” (FOTO) – POHOD V MARCU ODPADE

,

Tokrat smo šli na severovzhod Slovenije v Slovenske gorice. Tema je bila napuh – kralj grehov, a ga pri sebi nismo našli. Ne takoj, čez nekaj časa pa. Polno ga je bilo. Sedaj se ga zavedamo, ga prepoznavamo in se ga bomo spovedali. Konkretno. 

Prijavilo se je 15 mož, prišlo je 15 mož. Bravo možje! Vreme zelo spremenljivo – od dežja na začetku do sonca dopoldne, preko goste oblačnosti popoldne, v dež, sneg in veter.

Med potjo smo molili rožni venec in pri vseh znamenjih pobožnosti naših prednikov, imeli smo dva nagovora. Najprej “teoretično” o napuhu preko Božje besede – kralja Nebukadnezerja (Dan 1-6) in o zdravilu za napuh, ponižnosti, ki jo demonstrirajo Danijel in njegovi trije prijatelji.

V drugem nagovoru pa smo si podelili svoje “napuhce”. Konkretne! Vsi smo jih našli.

Še tole: Kako lepo je videti može, ki se med potjo razporedijo “po dva in dva”, in se pogovarjajo o Bogu!

Vmes smo se ustavili v Zgornji Velki, kjer je župnik naš prijatelj z moških pohodov, Boštjan Lenart, ki je za nas daroval sveto mašo. Po maši pa nas je povabil v župnišče na čudoviti obed. Hvala Boštjan, hvala kuharicama.

Odzivi mož

Dragi možje, včerajšnji pohod je zame zelo lepa in dragocena izkušnja. Tokrat je bilo za spremembo od prejšnjič, ko je bilo zame prvič in sem se bolj ukvarjal s tem, kako bom fizično zmogel prehoditi celo pot, več poudarka na duhovni plati. Lepo je bilo slišati vse naše namene in prošnje, ki smo jih položili pred Gospoda že na začetku poti. Povezali smo se v eno družino štirinajstih bratov in s tabo, Aleš, kot voditeljem in hkrati enim izmed nas. Za vsem tem sem čutil povezanost z našimi otroki, ženami in vsemi, ki smo jih v srcu prinesli s seboj.

Pot je bila dovolj dolga in ne preveč naporna, da smo poslušali kateheze, premišljevali o svojih “napuhcih” in se ob tem lahko odpirali drug drugemu. Moški potrebujemo malo več časa, da se odpremo, zlasti ko gre za priznavanje kakšnih slabosti. Zato sem zelo hvaležen vsem, ki ste iskreno pričevali o sebi in razkrili delček svoje notranjosti nam vsem, še posebej pa sem hvaležen tistim, ki smo si malo več povedali med hojo v dvoje. Nekoliko presenečen, predvsem pa pomirjen, ko sem spoznal, da smo si v marsičem zelo podobni. Imamo podobne skušnjave in podobno se nam dogaja ob njih, podobno se učimo in podobno popravljamo, kar nam je spodletelo. Vaše izkušnje so mi v oporo, prav tako zavedanje, da nisem sam, ki padam in vstajam in se trudim vztrajati na poti k Bogu.

Dotaknila se me je beseda: “Kaj imaš, česar ne bi prejel?” Torej nimam razloga, da bi se ponašal ali postavljal nad drugega, imam pa dober razlog, da se za vse najprej zahvaljujem vsemogočnemu Bogu, ki v svoji dobrotljivosti daje vsakemu, kakor hoče, in hvala vsakemu od vas, ki je bil včeraj del naše družine. Roman

Biti zvest, skozi napore, klance, dež in sneg, na 40km poti je eno. Biti pa zvest 70 let, kot Danijel, ki smo ga tokrat imeli v mislih in srcih, ki je nasprotoval najvišji zemeljski inštanci in to vsaj v štirih različnih kraljestvih je pa nekaj drugega.

Pa je res živel v, danes tako cenjeni, disciplini upora? Niti ne, samo izpričal in posredoval je, ko je bil vprašan, kaj si o vsem misli Vsedržitelj. Z slednjim je bil res v nenehnem pogovoru in prijateljstvu. Kako drugače od mene, ko najprej zinem in šele potem prosim Boga, da sanira posledice mojega nespametnega oglašanja. Res, tu sem prišel pri pogovoru o napuhu veliko bliže jasni sliki o sebi, kako ravnam in kaj želim spremeniti. Ko se namreč oglašam, je v primerjavi z Danijelom, verjetno tudi veliko resnice, ampak, kje je pa božja Pravičnost in Usmiljenje, da ne rečem Ljubezen. Malo morgen, tega pa je veliko premalo.

Verjetno zaradi slabega poznavanja Pisma, mi je dalo dalo misliti, da je ‘kariera’, kot je Danijelova tako zahtevna, da zahteva celega človeka. Družina in otroci niso v kadru, to je razlika od večine nas, ki smo poročeni in z družinami. Zato meni še kako prav pridejo takšni pohodi, da se mi vprašanja vere in odnosov razčiščujejo v globini in neposrednosti. Slednje v pogovorih z sopohodniki. Hvala, res, hvala.

In potem se mi vse to potrdi v živo pri obisku ljudi v vasi Marije Snežne. Hvaležen in presenečen, takšni ljudje so zame upanje. Hvala, sadov polnemu, župniku Boštjanu Lenartu.

Da, noge so še otekle, ampak v duši je še zmeraj veselje nad srečanjem z možakarji, ljudmi na poti in Bogom. Marija Snežna pa pravi: malo se ohladi, postoj, premisli in iskreno zmoli k Bogu, pa boš laže videl kako naprej.

Hvala Alešu za izpričan pogum in vodenje napuhnjenih kozličkov. Vse skupaj je za današnje čase neprecenljivo. Vito

Pozdravljen Aleš, najprej bi se ti rad zahvalil za organizacijo februarskega moškega pohoda. Dvomim, da bi se kdaj sprehajal po teh koncih, kljub temu, da so mi dokaj blizu. Še bolj bi se ti pa rad zahvalil za možnost, da se moški lahko pogovorimo o svoji majhnosti, šibkostih in da se hkrati vzpodbudimo pri svojih naporih biti dobri/boljši možje. Simon

Pot

Podatki: 44 km; 12 ur hoje; ca. 700 m vzpona; dve katehezi

Naloži si sled poti (desno spodaj klikni ‘Export’)


POHOD V MARCU ODPADE ZARADI BOLEZNI VODITELJA!

Prijava na marčevski pohod: Tema – moške skušnjave (nadaljevanje): zloraba moči

Pohod je namenjen dobro fizično in psihično pripravljenim možem. Verjamemo, da mora biti mož pripravljen vzdržati telesne in duševne pritiske današnjega časa, obenem pa mora biti v stalnem odnosu z Bogom. Če boš na poti omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Gradimo može, ki bodo ostali v družinah ne glede na stiske, ki so in ki pridejo.

Pohod je namenjen možem, ki se pustijo nagovoriti Božji besedi, ki želijo Božjo besedo prenesti v vsakdanje življenje, so na poti in tudi sicer v življenju pripravljeni moliti in so pripravljeni odnos z Bogom postavljati na prvo mesto.

POMEMBNO: Če danes še nisi pripravljen na tak pohod, začni trenirati takoj in čez pol do enega leta se nam boš lahko pridružil.

 • Kdaj: sobota, 25. marca 2023, 8:00
 • Izhodišče: Razdrto (tule)
 • Pot: Po Nanoški planoti (36 km)
 • Prevoz: avto
 • Pot: Razdrto – Nanos (Pleša) – Furlanovo zavetišče pri Abramu – prečkanje planote – Predjama – Šmihel pod Nanosom – Veliko Ubeljsko – Razdrto (36 km/ca. 800 m)
 • Tema: Moške skušnjave (nadaljevanje): moč
 • Molitev: Po poti se bo molilo rožni venec. Molili bomo tudi pri vsakem znamenju vernosti naših prednikov: križ, znamenje, kapelica, cerkev, … (za lepotice, za družine, za našo Cerkev, za našo domovino). Prinesi tudi svoj molilni seznam.
 • Za koga: Pridi samo, če si dobro kondicijsko pripravljen. Če boš omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Če še nimaš kondicije, začni hoditi, da jo boš čez pol leta imel.
 • Oprema: Obvezno vzemi s seboj toplo kapo, rokavice, toplo obleko, cunje za preoblačenje, v primeru dežja/snega zaščito (pelerina ali dežnik in zaščita za nahrbtnik; gamaše), priporočam palice. Hrana – jedlo se bo lahko ob vsakem postanku in toplo pijačo. Obvezno vzemi s seboj dobro svetilko, ker bomo del poti gotovo hodili v temi.
 • Vodenje: Aleš Čerin

Gre 18 mož. Kdor se prvi prijavi, gre.

 • {{content-0}}

Galerija Jože Stražiščar

Foto: Jože Stražiščar

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja