Molitev rožnega venca je izrekanje: “Ljubim te, ljubim te, ljubim te.”

Fulton Sheen, pokojni ameriški nadškof, avtor številnih knjig in televizijskih oddaj, v eni od svojih knjig o molitvi rožnega venca piše takole:

Rožni venec je molitev, ki ji mnogi očitajo, da se preveč ponavlja, ker je treba tolikokrat zmoliti Očenaš in Zdravamarijo. Zato naj bi bila monotona.

Ob tem se vedno spomnim neke ženske, ki je po enem od predavanj stopila k meni in mi rekla: “Jaz nikoli ne bi postala katoličanka. Pri rožnem vencu vedno ponavljate ene in iste besede in kdor stalno govori eno in isto, ni iskren. Nikoli ne verjamem človeku, ki se ponavlja, in Bog tudi ne.”

Vprašal sem jo, kdo je moški, ki je bil z njo. Odgovorila mi je, da je to njen zaročenec. Vprašal sem jo, če jo ljubi. “Seveda me ljubi,” je odvrnila.

“Kako pa to veste?”

“Povedal mi je.”

“Kaj pa je rekel?”

“Rekel je: ‘Ljubim te.'”

“Kdaj pa vam je to nazadnje rekel?”

“Pred kako uro.”

“Vam je to rekel že kdaj prej?”

“Da, včeraj zvečer.”

“Kaj pa je rekel?”

“‘Ljubim te.'”

“Vendar nikoli prej ni tega rekel?”

“Vsak večer mi to pove.”

Odvrnil sem: “Ne verjamem mu. Ponavlja se. Ni iskren.”

Čudovita resnica je v tem, da pri besedah “ljubim te” ni ponavljanja. Vedno je drug trenutek v času, druga točka v prostoru in besede nikoli ne pomenijo tega, kar so pomenile prejšnjikrat.

Ljubezen ni monotona

Mama lahko reče svojemu sinu: “Dober fant si.” Lahko je to izrekla že tisočkrat, vendar vsakič pomeni nekaj drugega. Celotna osebnost se ponovno izrazi, saj nova življenjska okoliščina vsakokrat izzove novo izpoved čustev.

Ljubezen ni nikoli monotona v ustaljenem načinu izražanja. Um je neskončno spremenljiv v izražanju, srce pa ni. Pred obličjem žene, ki jo ljubi, je srce moža prerevno, da bi zmoglo neskončnost svoje ljubezni prevesti z drugo besedo. Zato srce vzame le en izraz, “ljubim te”, in se s tem, ko ga izreka vedno znova in znova, nikoli ne ponavlja. To je edina resnična novica na celem svetu.

In to delamo, kadar molimo rožni venec. Bogu, Sv. Trojici, Učlovečenemu Odrešeniku in Blaženi Devici izrekamo: “Ljubim te, ljubim te, ljubim te.”

Prevedeno iz knjige Fultona Sheena: The World’s First Love, 1952

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja