“Ko po smučišču dol divjam, prjat’li vprašajo me – kam?”

, ,

Ko pomislim na Prešernov dan, moje misli odplavajo v mladost, ko smo prav vsak kulturni dan s prijatelji preživeli na Avstrijskih smučiščih.

En zagrizen »kulturnik« je imel v žepu bunde – prisrčnico 🙂 – žepno izdajo Prešernovih Poezij. Navzdol smo smučali, navzgor, na gondoli ali na sedežnici pa je privlekel ven knjižico in na glas bral Prešernove pesmi. Kakšno smo po svoje prepesnili, ob kakšni smo se smejali, kakšne nismo razumeli, a prav vse smo poslušali in o njih razmišljali.

Čeprav nismo bili »kulturni« v muzeju ali na prireditvah, smo si po svoje organizirali kulturni dan. In teh dni se vedno spominjam z iskrico v očeh.

5 idej, kaj lahko z otroki počnete 8. februarja

Letos ne bomo smučali na kulturni praznik. Z dojenčkom v naročju je to težje izvedljivo. Svojim otrokom vseeno želim predati malce te kulture. Malce hrepenenja po lepem, po poeziji, hrepenenja po branju starih zapisov.

Čeprav so otroci še majhni, jim lahko predstavimo Prešerna. Ali pa kakšno drugo pomembno zgodovinsko osebo. Ko imamo otroke, se starši znajdemo in prilagodimo kulturni praznik otrokovim interesom.

1. Obiščite muzej

Zmotno je misliti, da so muzeji hladne stavbe v katerih domuje odmev in živ dolgčas. Časi, ko je bilo v muzejih tako, so minili. Mnogo jih je, ki ponujajo ure in ure zanimivega raziskovanja za starše in predvsem za otroke. Naj naštejem le nekaj nam najljubših:

  • Muzej vojaške zgodovine, Pivka
  • Prirodoslovni muzej, Ljubljana
  • Železniški muzej Slovenskih železnic ,Ljubljana
  • Slovenski etnografski muzej, Ljubljana
  • Tehniški muzej Slovenije, Bistra

Vendar opozorilo: veliko muzejev je na kulturni dan brezplačnih, temu primerna pa je tudi gneča v njih. Če se ji želite izogniti, obiščite muzej raje na kakšen drug/bližnji dan.

2. Berite Prešernove pesmi

Njegove pesmi so sicer zahtevnejše, a nekaj jih je, ki so razumljive tudi otrokom. Tiste najlažje so predstavljene v slikanicah: Povodni mož, Turjaška Rozamunda in Lepa Vida.

Prav nič ne bo narobe, če otrokom preberete celo Zdravljico. Za navdušence nad vlaki pa zagotovo Od železne ceste.

3. “Kulturni” izlet

Obiščite kakšno lokacijo, kjer se je v zgodovini kaj pomembnega zgodilo. Na primer točke, kjer so se kurili kresovi ob Turških vpadih (npr. Šmarna gora). Ali obiščite okolje, kjer govorijo popolnoma drug dialekt kakor vi, da otroci spoznajo pestrost slovenskega jezika. Zelo neposredno povezan izlet s Prešernovim dnem pa je obisk njegove rodne Vrbe na Gorenjskem.

4. Obesite slovensko zastavo

Prav je, da smo ponosni na svojo državo. In prav je, da to pokažemo tudi na zunaj – z izobešanjem državne zastave. Četudi se ne strinjamo z vsem, kar se v naši državi dogaja, je prav, da pokažemo pripadnost domovini. Le od nas staršev se bodo naši otroci naučili ljubiti svojo domovino.

5. Izdelajte lutke, senčno gledališče ali kamišibaj

Otroci si lažje predstavljajo stvari skozi igro in pripovedovanje zgodb. Zato si vzemimo čas in izdelajmo lutke po kakšni Prešernovi pesmi. Hrast v Turjaškem dvoru bo prav mogočen kot senčna silhueta v senčnem gledališču, vrtinec v Ljubljanici pa prav strašljiv na sliki v kamišibaju.

Pred vsem pa preživite čas skupaj, brez ekranov, brez motilcev odnosov. Potrpežljivo odgovarjajte na otroška vprašanja. In če boste na smučišču, v žep vtaknite žepno izdajo Prešernovih poezij. Z “jajčkom” se dovolj dolgo peljete na vrh … 🙂


Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja