Kje bom, ko bo to zares pomembno?

Pa vendar Jezus »tistim na levici« pravi: »Proč izpred mene …« (Mt 25,41).

Kako mi to izprašuje vest? Se zavedam, da imajo »moje izbire« vpliv na mojo večnost? Se zavedam, da je Bog pravičen in POZNA VSE MOJE ODLOČITVE (izbire)? Kako in za kaj oziroma za koga se odločam? Se zavedam, da ni srednje poti? Vem, da bo na dan sodbe vse »na tehtnici«? Ali mislim, da me bo Bog »spustil v nebesa« kar tako – na lepe oči? Opazim »lačnega ali žejnega ali popotnega ali nagega ali bolnega ali v ječi« (Mt 25,44)? Za koga delam in se trudim? Če delam zase, četudi govorim »Gospod, Gospod …« (Mt 7,22), mi nič ne koristi.

  • Kdo je danes zares »lačen ali žejen«? Mar ni moj bližnji največkrat lačen moje pozornosti, mojega časa, mojega trenutka zanj, mojega srca …?  
  • Kdo je danes »popotni«? Mar ni to vsak, ki izgubljeno tava skozi stres in kaos vsakdana in nima časa, da bi se za hip ustavil in premislil o sebi in svojih vrednotah?
  • Kdo je v resnici »nag«? Mar niso nagi tisti, ki so oropani človeškega dostojanstva in tisti, ki so jih popredmetili (žene, ki so zaradi lepote svojega telesa postale predmet trgovanja, namesto da bi bile deležne spoštovanja)?
  • In kdo so danes »bolni«? Mar niso ranjeni in bolni vsi zavrženi, nerazumljeni in zapuščeni …, otroci, matere, očetje, možje in žene iz razbitih družin? Koliko je med nami zapuščenih, razžaljenih, ponižanih in objokanih, ki so doživeli krivico …
  • In kdo je danes »jetnik«? Mar nismo jetniki vsi, ki molče prenašamo laži, podtikanja, sprenevedanja, krivice in preganjanja – napade na človekovo dostojanstvo? Mar nismo sužnji strahu, da nam bo vzeto še to malo, kar mislimo, da imamo?

Fabrice Hadjadj pravi: »Resničen kristjan začneš postajati takrat, ko priznaš, da to nisi, oziroma še nisi – vsekakor ne tiste vrste, da bi se lahko razkazoval.«

Moj Gospod, danes mi pomagaj, da se bom prav odločil – da bom »na tvoji strani«. Danes mi pomagaj, da bom postajal resničen kristjan, da bom priznal, da te potrebujem – da sam ne zmorem. Danes daj, da bom dovolil tvojemu Duhu, da me vodi in krepča moje zaupanje in mojo vero vate!

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja