Karantena lekcije 5 ali ponovimo vajo

Na pragu pomladi smo se prvič v svojem življenju soočili z ustavitvijo javnega življenja. Takrat je bila za marsikoga ta upočasnitev dobrodošla in potrebna. Ko kar naenkrat ni bilo več številnih obveznosti, ampak samo še sobivanje znotraj družine ter skrb za zdravje in preživetje.

Jesenska ponovitev zgodbe je, čeprav pričakovana, vseeno prinesla bistveno več nelagodja, slabe volje, celo jeze in strahu. To je čutiti povsod. Vsi namreč že vemo, da je sobivanje 24 ur na dan, dan za dnem, teden za tednom, lahko tudi naporno. Vsi otroci niso več veseli, da so lahko doma (dodatnemu tednu počitnic navkljub).

Dobra stran je, da smo se v prvem valu epidemije že naučili nekaj pomembnih »pravil«, ki jih lahko zdaj s pridom uporabimo. Katere lekcije ponavljamo pri nas?

1. V naravo

Kadar temperatura v naši hiši narašča, vemo, da moramo iti ven, na zrak. Hvaležni smo za gozd, ki ga imamo takoj za hišo.

Sprehod po gozdu, plezanje po drevesih, izlet na bližnji hrib, krog s kolesi in metanje kamenčkov v Savo uspešno znižujejo temperaturo v naših odnosih.

2. Možnost umika ali čas zase

V družini z več člani se je težko umakniti kam, kjer si lahko čisto sam. Z možem si zato včasih »razdeliva« otroke, da nismo ves čas vsi skupaj.

Čeprav se je težko posvetiti vsakemu posebej, včasih že delitev na »fantovsko« in »dekliško« ekipo, z različnimi dejavnostmi, deluje blagodejno.

Tudi midva se trudiva, da drug drugemu omogočiva kakšno uro časa, ko je lahko vsak od naju sam.

3. Prilagajanje

Trenutno je tako, da mož hodi v službo, sama pa čez dan skrbim za otroke in gospodinjstvo. To pomeni, da za službo delam zgodaj zjutraj in popoldan.

Ko se mož vrne iz službe, mu prepustim barko in se ne vmešavam. Ko delam, si nadenem slušalke in med delom poslušam slavilno glasbo (na glas, da ne slišim, kaj se dogaja okrog mene ?).

4. Dnevna rutina

Kljub temu, da za službo in šolo delamo doma, imamo postavljen urnik. Za okviren potek dneva in naloge, ki jih bo opravil vsak od nas, se dogovorimo tudi ob prostih dnevih (počitnice, vikendi).

Odraščajoči otroci veliko raje sodelujejo in prispevajo svoj delež, če so vključeni v načrtovanje dneva, če jim damo možnost izbire, katero opravilo bi radi opravili.

5. Pomoč od »zgoraj«

Sama v tem času tudi več molim in sem vsak dan pri maši. Učim se izročati male dnevne stiske in notranje boje. Živeti vsak dan sproti in si ne delati skrbi »na zalogo«.

In biti hvaležna za male radosti, kot je na primer pohvala otrok, da sem skuhala dobro kosilo.

Hvaležen pogled moža, ko pride domov iz službe in v mojih očeh prebere utrujenost in nemoč (in mi zvečer zmasira noge ?).

Foto: Mick HauptUnsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja