Je sv. Peter napisal prvi vic o blondinkah?

, ,

Ko sem bil še otrok, mi je bilo všeč Sveto pismo v slikah (tako imenovano »ta rdeče«, zaradi rdečih platnic, ki ga pri Ognjišču še vedno občasno ponatisnejo). Veliko lepih barvnih slik, zgoščen tekst, skratka primerno za otroke.

Pri sv. birmi leta 1977 pa smo birmanci dobili vsak svoje Sveto pismo, tako pravo, neskrajšano in brez slik, z osebnimi posvetili in podpisi nadškofa, župnika, šolske sestre, ki nas je učila verouk in birmanskega botra. Ne bom razlagal, kako drag spomin mi je ta izvod Svetega pisma.

V letih, ko sem hodil na duhovne vaje za mladino, sem ga vlačil s sabo, čeprav je bil velik, težak in neroden. Dandanes je na voljo štiri ali pet vrst žepnih izdaj Svetega pisma, z zadrgo ali brez, skratka majhno, lahko in pripravno.

Kaj vse bi dal, da bi v osemdesetih letih imel kaj takega! Sedaj imam tudi sam žepno izdajo Svetega pisma, ki pride prav, ko greva z ženo na zakonsko skupino ali pa na seminar. Doma pa še vedno najraje uporabljam svoje staro birmansko Sveto pismo.

Obstaja več tehnik in pripomočkov, kako brati Sveto pismo

Meni osebno je najljubša revija »Beseda med nami«, ki prinaša seznam mašnih beril in premišljevanja za vsak dan posebej. Z ženo se trudiva, da Sveto pismo redno bereva s pomočjo te revije.

Včasih pa pobrskam tudi tako, na slepo, kar se mi bo pač odprlo; da vidim, kako me bo nagovorilo. Tako sem nekoč odprl Prvo Petrovo pismo in bral:

»Enako, možje, živite s svojimi ženami kakor s slabotnejšim spolom po pameti in, ker so tudi one z vami deležne milosti življenja, jih imejte v časti, da ne bo ovire za vaše molitve« (1 Peter 3,7).

»Kje si pa to našel?!«

Se je začudila žena. Pravzaprav ne vem, če se je ravno začudila. Njeno začudenje je že mejilo na resen dvom v moje besede. Pa saj se nisem izmišljeval! Res je pisalo »slabotnejšim spolom po pameti«! Povedal sem ji poglavje in vrstico in takoj je odprla svoje Sveto pismo.

Na tem mestu moram napisati, da je moja žena sedem let mlajša od mene, zato njen izvod Svetega pisma ni tako star (in častitljiv) kot je moj. Našla je mesto in prebrala:

»Prav tako možje! Z razumevanjem živite s svojimi ženami, v časti jih imejte kot nežnejša bitja, saj so skupaj z vami tudi one deležne milosti življenja«.

Z ženami in Svetim pismom le po pameti!

Stari prevod je bil v veljavi nekako do sredine osemdesetih let, ko so na novo prevedli Novo zavezo. Torej je v časih moje mladosti povprečen bralec Svetega pisma lahko nespametno zaključil, da je sv. Peter ženske opisal kot »slabotnejši spol po pameti«. V prvem hipu sem tudi sam pomislil, da sem našel prvi zapisani vic o blondinkah!

Saj ne bi bilo nemogoče! Mislim, Simon Peter je bil ribič, poročen, imel je še živo taščo, iz evangelijev spoznavamo njegov krepak karakter, pa da ne bi bil sposoben izreči kakšne hudomušne na račun žena? Močno dvomim! Prav lahko bi svoja navodila za zakonce (1 Peter 3, 1-7) zabelil s šalo na račun žena, ki bi jo je povedal z dvoumno besedno zvezo, morda vzeto iz vsakdanjega ribiškega žargona.

Šele po pozorni primerjavi obeh prevodov se mi je posvetilo, kaj je narobe s starim prevodom. Pred besedama »po pameti« bi po mojem mnenju bilo pametno postaviti pomišljaj ali piko, ali pa spremeniti vrstni red, da bi se vedelo, da je mišljeno »živite po pameti s svojimi ženami«, ne pa, da so žene “postale” »slabotnejši spol po pameti«.

To si predstavljam takole

Sv. Peter ima govor za može: »Enako, možje, živite s svojimi ženami kakor s slabotnejšim spolom«. Naredi kratek premor, z levim očesom grdo pogleda, dvigne desnico in s kazalcem krepko požuga zbranim možakarjem: »Po pameti!«. Danes bi rekli: »Ne počnite neumnosti, dedci, poročeni ste! Upoštevajte svoje krhke žene! Ker so nežnejši spol, je treba z njimi živeti po pameti!«

Kakorkoli že, sedaj Sveto pismo berem še bolj pozorno, da ne rečem previdno, in če je kje kakšna čudna misel o ženskah, za vsak primer pogledam še v najnovejšo izdajo, da ne bi izpadel preveč starinski. Kako že pravijo: »Res sem star, nisem pa zastarel!«

Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja