Iz žalosti v veselje. Moški pohod po Nanoški planoti

,

Že nekaj časa sem imel rezervirano soboto v aprilu za moški pohod, ko ne bom le udeleženec, ampak ga bom tudi vodil. Z vodenjem sem sicer že imel nekaj malega izkušenj, zato se nisem pretirano obremenjeval s tem, kakšno bo vreme (čeprav sem v tednu pred pohodom bolj pogosto spremljal vremensko napoved), ali bomo vedno hodili po začrtani poti, …

Kar je bilo v moji moči, sem naredil, kar je bilo dobrega, je prišlo od zgoraj. Ko sem razmišljal o temi, ki bi jo pripravil, mi je prišel na misel odlomek iz Lukovega evangelija o učencih na poti v Emavs (Lk 24, 13-35).

Ob odlomku o žalostnih in razočaranih učencih smo razmišljali o naši zaslepljenosti ob očitnih Božjih znamenjih, ki nas spremljajo v vsakodnevnem življenju, ko smo na poti z Jezusom. Jezus nam daje svobodo, ko hodi z nami in nam počasi preusmerja pogled iz teme v Luč. Smo del Božjega načrta, a pogosto s tako zožanim pogledom, da ga ne vidimo. Bog ima načrt za nas in ta načrt je dober, mi pa ga pogosto želimo z lastnimi močmi »popravljati«.

Vstali Gospod nas nagovarja po Božji besedi in lomljenju kruha v evharistiji, vsakega od nas pa zdravi tudi unikatno v naših najbolj ranljivih delih srca. Takrat nam tudi »odpira oči« (Lk 24, 31). Naše oči ne le vidijo, ampak tudi prepoznavajo Gospoda samega. Duh nam omogoča, da odkrijemo in izkusimo Božjo besedo v svojem življenju, da razumemo pomen Jezusovih besed.

Z možmi smo se odkrito pogovorili o tem, kje so naši najgloblji strahovi in kako vsak dan prepoznavamo Božja znamenja. Ob velikonočnem veselju ne moremo, da ne bi pričevali o njem. Kaj pravijo možje?

Odzivi mož

Velikonočni čas je čas veselja. In pohod je potekal v vzdušju veselja in prijetnih pogovorov. Čudovita narava, dobra družba, molitev, kateheza… in kilometri poti so kar neopazno drseli mimo nas. Priporočam prav vsem! Zmorete!

Matevž

Hvala za vodenje. Hvala vsakemu posebej za udeležbo in vsako izrečeno misel. Med drugim smo se pogovarjali o plamenih, lučkah, polenih. Zgolj naključje… da je o tem govoril v nedeljo pri pridigi naš diakon Boštjan? Na Nanosu nisem bil prvič. Morda je še kdo opazil, da je pa tokrat pihalo drugje… Od petka do danes je bilo dogajanje take vrste, da dviguje  kocine… kaj nekaj se kuha? Če Bog da, se vidimo v Bohinju…

Jernej

Pohod, kot sprehod med dimenzijami. 8 svetov, 34 km, 1000 višinskih, dobrih 10 ur na poti in gozdna katedrala. Pogovori pa iskreni, zdravilni, direktni in polni preizkušenj, skratka moški.

Ne vem, ali je pogovor sledil vremenu ali vreme pogovoru in molitvi: izmenjevali so se sonce, veter, rahel dež, spet sonce, snežinke in spet sonce. Sam sem prišel z nekim bremenom, ki me že dalj časa vleče navzdol.

Hvaležen sem, da se preizkušen recept hoje, molitve, pogovorov, bolečih nog in odločnosti končati začrtano, pa naj pride vmes karkoli, vedno izkaže za učinkovit način, da dobim širši pogled na svoj vsakdan in če hočem, potem ukrepam v skladu s temi spoznanji. Preprosto, tile pohodi so pravo bogastvo in dar. Ga znam sprejeti?

Vito

Bogu hvala, hvala vsakemu izmed vas, hvala naravi, hvala za kateheze.

Miha H.

Kar nekaj časa sem se odpravljal na tale moški pohod, vedno me je privlačil, po drugi strani sem imel pomisleke: kaj pa, če bo morala žena po mene… To bi bila sramota. Ugotovil sem, da to ni pohod za maratonce ali kakšne drugačne ekstremiste, predstavlja pa še vedno izziv. Ne bom tajil, domov sem  prišel z utrujenimi meči, ki v zadnjem času niso bila pripravljena na daljše ture. Lepo mi je bilo poklepetati z vsakim izmed vas, še posebej so mi bili dragoceni iskreni pogovori. Zanimivo, kako hitro se je vzpostavilo ozračje zaupnosti. Hvala vsem za pristno izkušnjo.

Matej

Če razmišljaš, da bi šel na moški pohod, ne odlašaj. Če si pripravljen, takoj stopi na pot. Če še nisi, se takoj začni pripravljati. Pripravi svojo lepotico, da bo dobila nazaj spremenjenega moža. Splača se ji, da stopiš na to pot.

Vabilo in prijava na majski pohod: Bohinj

  • Kdaj: sobota, 18. maj 2024
  • Izhodišče: Bohinjska Bistrica (ŽP)
  • Pot: Bohinjska Bistrica – Stara Fužina – Uskovnica – Koprivnik – Bohinjska Bistrica (31 km)
  • Vodenje: Miha Vrbinc

OPOZORILO: Trasa pohoda se lahko spremeni glede na razmere na terenu in druge okoliščine.

  • Več informacij bo sledilo nekaj dni pred odhodom.
  • Molitev: Po poti se bo molilo rožni venec. Molili bomo tudi pri vsakem znamenju vernosti naših prednikov: križ, znamenje, kapelica, cerkev, … (za naše lepotice, za družine, za našo Cerkev, za domovino). Prinesi tudi svoj molilni seznam.
  • Za koga: Pridi samo, če si dobro kondicijsko pripravljen. Če boš omagal, boš poklical ženo ali koga drugega, da te pride iskat. Če še nimaš kondicije, začni hoditi, da jo boš čez pol leta imel.
  • Oprema: Obvezno vzemi s seboj toplo kapo, rokavice, toplo obleko, cunje za preoblačenje, v primeru dežja/snega zaščito (pelerina ali dežnik in zaščita za nahrbtnik; gamaše), priporočam palice. Hrana – jedlo se bo lahko ob vsakem postanku in topla pijača. Obvezno vzemi s seboj dobro svetilko, ker bomo del poti gotovo hodili v temi.
0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja