Fit mami je srečna mami! Pa je res?

,

Nobena skrivnost ni, da sem se pred in po obeh nosečnostih močno zredila. Zaradi jutranjih slabosti se med nosečnostjo kilogrami nekako niso nalepili na moje telo, po porodu pa sem, zaradi napadov na piškote, začela raje nositi raztegljive trenirke.

Poleg odvečnih kilogramov, so se pojavile tudi druge zdravstvene težave. Že od malih nog sem astmatik, kar pa mi do nedavnega ni predstavljalo prevelikih ovir. Bronhodilatator sem, bolj kot ne za vsak primer in iz navade, vrgla v nahrbtnik in odšla na različne športne aktivnosti. Dokler sem imela kondicijo, ga nisem nikoli potrebovala.

Z enim odraslim in dvema majhnima moškima v mojem življenju so se stvari spremenile

Ne razumite me napačno, za to nikakor niso krivi moški v mojem življenju, za to situacijo sem popolnoma sama kriva. Kombinacija telesne neaktivnosti, prekomerne telesne teže in večnega “v ponedeljek pa res!”, so pripeljali do stavka moje pulomologinje, ki me je postavila na trdna tla. “Gospa, če bo šlo tako naprej, boste pri tridesetih obsedeli! Vzemite se v roke, ne zaradi sebe, dajte se zaradi vaših fantov.”

Priznam, zadela me je tja, kjer je dosegla največji učlinek. Tako sem se, klišejsko, 3. januarja letos vpisala v fitnes in do trenutka, ko to pišem sem bila tam točno 30x. Pa smo sredi marca, bravo jaz! 🙂

Spremenila sem tudi precej stvari v svoji prehrani, spremenila “mindset” in sedaj, korak za korakom, vsak dan, stopam proti začrtanem cilju.

Stopam po tanki meji

Namen mojega pisanja niso navodila, kako postati fit. Hotela sem pisati o tanki meji, ki neizbežno sledi spremembi življenjskega sloga. Na eni strani je to zdravje, uravnotežena, zdrava prehrana, gibanje, dovolj spanja, omejitev stresnih situacij, pozitivna miselna naravnanost in osvobajajoči odnosi. Na drugi strani pa ostane ves ostali svet, vse tisto, kar sem prej počela. Vse tisto, čemur sem prej dajala večjo težo. Najinemu zakonu. Molitvi. Materinstvu. Gospodinjenu. Delu. Druženju.

Zelo hitro me je zaneslo iz zdravih smernic v ne tako zelo zdravo samovšečnost. In v spremembo prioritet. Sprememba je dobra, dokler ne privede do napačnih odločitev v zvezi z našim družinskim življenjem. In mojimi moralnimi načeli.

Ker si, hvala Bogu, lahko privoščimo, sem načrtno ostala doma z otrokoma. Zavestno sem se odločila, da jima posvetim svoj čas. In sedaj, ko sem na tej poti svoje telesne preobrazbe, sem odsotna po tri do štirikat na teden po nekaj ur. Moje misli napolnjujejo prehranska načela, ki jih želim vpeljati v moj vsakdan.

Začela sem se spraševati, če je v mojem srcu zares še na prvem mestu Jezus, ali ga je morda zamenjala zdrava prehrana? Kaj pa moj mož, se mu posvečam toliko časa na dan, kot se posvečam tekaški stezi in fitnesu? Kaj pa otroci, jim posvetim toliko misli in dela, kot posvetim nakupu bolj zdrave hrane in pripravi obrokov?

Velikokrat slišim, da je potrebno sebe postaviti na prvo mesto, da šele potem lahko poskrbiš za druge. To do neke mere drži, vendar sem spoznala tanko mejo. Zelo hitro me je potegnilo v svet “moje” in “jaz”. Čas zame. Pa je to res prava pot? Potrebno je biti pazljiv, na preži pred skušnjavo, da me ne zanese. Kako hitro otroci in mož zaznajo, kdaj sem zares njihova, prisotna, pristna.

Sprememba je dobra, dokler ne privede do napačnih odločitev v zvezi z našim družinskim življenjem. In mojimi moralnimi načeli.

Kaj šele v Božjih očeh!

Včasih se s sestro pošaliva, ko skupaj “švicava” na tekaški stezi, da bova zdravi umrli. Takrat se zavem, da vsega tega v resnici ne počnem zase. Želim biti v kondiciji, ne zaradi lepote, temveč za to, da se bom lažje vsakodnevno trudila za mojo družino in seveda, za Božje kraljestvo.

Ko bi toliko časa in energije vlagali v molitev in duhovno življenje, kot jo vlagamo v zdravo in fit telo, no, potem bi bil svet poln čudovitih ljudi! Čudovitih na notri. In vsi vemo, od kje prihaja telesna lepota …

Foto: Meta Zajec Bevk

3 komentarjev
 1. Tadeja Sax says:

  Pozdravljeni!
  Hvala za ta prispevek. Tudi sama se sprašujem o vsem tem. Veliko zmede, obilno energije in predvsem strahu vidim vpete v miselnosti sodobnega človeka glede ”biti fit”. Nekaj pa sem že ugotovila glede procesa ”biti bolj zdrav telesno, duševno in duhovno”. Morda lahko postopoma vpeljete tudi te pod nov zdrav način življenja, ki koristi celi družini in odnosu z Bogom. To je lahko ”čas za vas (z malo začetnico).”
  Ravno včeraj, ko sem šla teči v naravo, sem videla neko mamo, ki je tekla, ob njej pa malega sinčka na kolesu. Včasih, ko tečem (ali hodim), molim rožni venec ali pa si predstavljam Jezusa, ki teče ob meni in me (kot trener spodbuja in usmerja do kam naj še tečem). Sedaj bo vedno lepše vreme za tek ali sprehod v naravi, ki da svež zrak in občudovanje Stvarnika.
  Ko sem bila mlajša, smo radi družinsko hodili v hribe (kot še otročičko sta me starša nosila v nosilki), kolesarili ali rolali. To mi je veliko pomenilo, saj je bil to čudoviti čas večjo povezanost med sabo in spoznavanjem okolice in Slovenije. Te zdrave navade so mi še vedno v veselje in za to sem staršema hvaležna.
  Mnogo vaj obstaja, ki jih lahko opravite (z lastno telesno težo) tudi doma (skupaj z domačimi ali pred njihovimi očmi) in celo zastonj. Preiščite na https://www.youtube.com/results?search_query=workout+with+kids, youtubu, na portalu Popolna postava (Miha Geršič) ali kakšni telefonski aplikaciji (npr. Loose Weight in 30 days itd.). Glede vnosa in porabe kalorij včasih uporabim aplikacijo Noom Coach.
  Seveda potrebujete tudi čas zase, samoto, tišino, morda kakšno dobro knjigo oz. nekaj, kar Vas veseli. S tem bodo tudi otroci videli, da ”delate na sebi” in se bodo posledično tudi sami bolj trudili za kvaliteto svojih življenj.
  Upam, da Vam bo moje sporočilo kako koristilo.

  Odgovori
 2. Saša Štern says:

  Odličen članek! Meni se zdi tale tema zelo aktualna že veliko let. Želim si biti fit in zdrava in tudi počutim se mnogo bolje, če zdravo živim, sem boljše volje in bolj potrpežljiva z drugimi. A nočem, da me to okupira. To je tek na dolge proge. Vsaka sprememba življenja, če naj bo trajna in sploh, če se tiče tudi družinskih članov, mora biti premišljena in postopna in upoštevati potrebe vseh.
  Ja, prav imaš, meja je tanka. A tako je na mnogih področjih našega življenja. Človek, ki je sam, čisto drugače sprejema odločitve, ki se tičejo samo njega. Me, ki smo poročene in družinske matere, sprejemamo odločitve in spreminjamo življenjski slog dosti bolj počasi in premišljeno. Meni so sicer otroci že odrasli in deloma že tudi odšli od doma. Zdaj imam čas za vse, ko so bili majhni pa je bilo tudi težko.
  Jaz si, ko so bili otroci majhni, nisem mogla privoščiti več ur odsotnosti od doma zaradi fitnesa. A obstaja mnogo dobrih vaj, ki jih lahko mamica dela kar v domači dnevni sobi, pa še kdo se ji lahko pridruži. Vaje z lastno težo so podobno učinkovite kot vadba na fitnes napravah. Sprehod z vozičkom je lahko tako hiter kot kardio vadba. Otroček v vozičku nima nič proti temu, da se pelje bolj hitro. Problem je z malčki, ki sami hodijo in to zelo počasi, jaz sem si kupila utežne manšete za okrog gležnjev. Včasih se da med telovadbo tudi moliti. Vilma je nekoč povedala, da je šla za en rožni venec na orbitrek (ima ga doma). Tudi prehranske spremembe v smeri bolj zdravih jedi so koristile vsem, samo morala sem imeti debelo kožo in se ne zmeniti za pripombe pri mizi. Marsikaj se da, je pa potrebno še več truda in pozornosti, da se človek ne začne vrteti samo še okrog samega sebe.
  Vsi ptiči že čivkajo o zdravem življenjskem slogu, hvala, ker si opozorila tudi na drugo plat medalje.

  Odgovori
 3. Saša Štern says:

  Odličen članek! Meni se zdi tale tema zelo aktualna že veliko let. Želim si biti fit in zdrava in tudi počutim se mnogo bolje, če zdravo živim, sem boljše volje in bolj potrpežljiva z drugimi. A nočem, da me to okupira. To je tek na dolge proge. Vsaka sprememba življenja, če naj bo trajna in sploh, če se tiče tudi družinskih članov, mora biti premišljena in postopna in upoštevati potrebe vseh.
  Ja, prav imaš, meja je tanka. A tako je na mnogih področjih našega življenja. Človek, ki je sam, čisto drugače sprejema odločitve, ki se tičejo samo njega. Me, ki smo poročene in družinske matere, sprejemamo odločitve in spreminjamo življenjski slog dosti bolj počasi in premišljeno. Meni so sicer otroci že odrasli in deloma že tudi odšli od doma. Zdaj imam čas za vse, ko so bili majhni pa je bilo tudi težko.
  Jaz si, ko so bili otroci majhni, nisem mogla privoščiti več ur odsotnosti od doma zaradi fitnesa. A obstaja mnogo dobrih vaj, ki jih lahko mamica dela kar v domači dnevni sobi, pa še kdo se ji lahko pridruži. Vaje z lastno težo so podobno učinkovite kot vadba na fitnes napravah. Sprehod z vozičkom je lahko kardio vadba. Otroček v vozičku nima nič proti temu, da se pelje bolj hitro. Problem je z malčki, ki sami hodijo in to zelo počasi, jaz sem si kupila utežne manšete za okrog gležnjev. Včasih se da med telovadbo tudi moliti. Vilma je nekoč povedala, da je šla za en rožni venec na orbitrek (ima ga doma). Tudi prehranske spremembe v smeri bolj zdravih jedi so koristile vsem, samo morala sem imeti debelo kožo in se ne zmeniti za pripombe pri mizi. Marsikaj se da, je pa potrebno še več truda in pozornosti, da se človek ne začne vrteti samo še okrog samega sebe.
  Vsi ptiči že čivkajo o zdravem življenjskem slogu, hvala, ker si opozorila tudi na drugo plat medalje.

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja