Dajemo naprej 2023: “Ali ni najino srce gorelo?”

,

“Vedno bolj smo tujci v tem svetu, ker ostajamo zvesti Božji zgodbi. Nekdo mora nekaj narediti. To čutimo. Kaj pa če bi kar vsak od nas? In vsak od nas tukaj zbranih nekaj že dela. Dragi voditeljski pari, tukaj smo zato, da se še bolj usposobimo, kot pravi sv. Pavel: “da se sveti usposobijo za delo služenja …” (Efežanom 4,12)

S temi besedami je četrti vikend v septembru voditelj Družine in Življenja Benjamin Siter nagovoril 108 voditeljskih parov, regijskih voditeljskih parov, pričevalcev, govornikov in piscev, ki smo se zbrali na vsakoletnem usposabljanju Dajemo naprej.

Kot dva učenca na poti v Emavs

Osrednja Božja beseda, na katero so se navezovali govorniki letošnjega usposabljanja je bila vzeta iz Lukovega evangeljskega odlomka o dveh učencih, ki sta po Jezusovi smrti na križu razočarana, potrta in s sesutimi pričakovanji odhajala iz Jeruzalema v Emavs in se jima je na poti pridružil sam Jezus, ju poučeval in bodril, da so se jima končno odprle oči in sta razumela in ga spoznala.

Tako nam je Benjamin v svojem prvem nagovoru predstavil, da imamo tudi mi večkrat zastrte oči in ne vidimo Božje slike: “Vidim samo svojo sliko, svoj »prav«. Sem samo človek, a si znam dobro domišljati, kaj vse vem, da bi bilo dobro za naju kot par, zame, v širših odnosih ali v narodu …” Tako se večkrat razočarani nad stanjem v družbi in z napačno predstavo o Bogu znajdemo na poti, na kateri ne prepoznamo smisla.

V današnjem svetu je neskončna lakota po resnici. Zato je na tej poti ključnega pomena vprašanje, kdo je zame Jezus Kristus in kaj zares verjamem. Šele ko bom osebno dovolil Bogu, da me pouči, kot učenca, bom lahko navdušen nad življenjem pripovedoval o Bogu naprej.

“Ljudje so ranjeni od tega, kar mislijo, da je vera, ne od tega, kar vera je. Vera je za vse,” je poudaril v svojem nagovoru ter ob tem spomnil na sodobne načine misijonarjenja preko deljenja na družabnih omrežjih, osebnih priporočil izkušnje na seminarjih in zakonskih skupinah.

“Našli so vse tako, kakor so jim pripovedovale žene” (prim. Lk 24,24)

Marjeta Bec in Mojca Nuč sta nam predstavili delo v zakonskih skupinah in seminarje v preteklem šolskem letu.

Mojca je povzela, s kakšnimi izzivi se soočajo voditeljski pari v zakonskih skupinah in pokazala konkretne odgovore glede nove generacije parov, ki prihajajo v zakonske skupine, izzivov pri organizaciji srečanj, vodenju in gradivih.

 

Marjeta pa se je dotaknila potrebe po novih seminarjih, saj so bili v preteklem letu vsi organizirani seminarji polni. V prihajajočem šolskem letu bo organiziranih veliko tematskih seminarjev, med drugim ponovno seminar Ko pridejo preizkušnje in novi tematski seminar o medgeneracijskem sobivanju Ta stari in ta mladi.

“Ali vzgajamo naslednike in h komu vodimo ljudi – k sebi ali k Bogu?” sta bili glavni vprašanji, ki se ju moramo kot voditeljski pari vprašati in od katerih je odvisno ali bo naša “gradbena firma” tudi čez 20 let še vedno gradila odnose.

“Razlagal je, kar je zapisano v pismih”

Škof Maksimilijan Matjaž nam je v svojem nagovoru v soboto zvečer pomagal odstreti pogled na ključne dogodke v zgodovini odrešenja človeka skozi Sveto pismo, ki je aktualno za vsakega od nas.

“Logika naravnega življenja se sooča z logiko duhovnega življenja. Bistvo duhovnega življenja je Duh. Duh z veliko začetnico, Sveti Duh, Božji Duh, ki te kliče iz naravnega življenja v življenje po njem. To tvoje življenje ti je dano za to, da boš prešel v življenje po Duhu.

Gospod je učenca hotel narediti, da bila vedno bolj onadva, da bi bila osebi. Da ne bi bila naravna človeka. Ker naravni človek se bo vedno zavaroval in živi samo zase – nadel si bo masko, se držal raznih diet, skrbel za dobro počutje, kot da je to vse in se bo nazadnje osamil. Na koncu bo splesnil in umrl.

Bistvo duhovnega življenja pa je, da te sili ven iz tebe k drugemu. Da ti odpira oči za drugega. Da narediš prehod do drugega. Samo po drugem lahko dobiš ljubezen. Lahko bi rekel tudi Svetega Duha.

Kako se Božji načrti dogajajo? Skozi mene. Božji načrt se mora dogajati preko mojega dobrega počutja,” nas je opogumil škof. Po svojem nagovoru je za nas daroval še sveto mašo v župnijski cerkvi v Radencih ob somaševanju tamkajšnjega župnika g. Roberta Bresta.

“Ali ni najino srce gorelo v naju?”

V nedeljo smo prisluhnili še nagovoru Danija in Vilme Siter, ki sta vnemala naša srca za odnos z Bogom, da bi ga vedno prosili: “Ostani z nama!” Ter poudarila pomembnost rednega branja Božje besede, preko katere Bog želi preoblikovati naš um in nas usposobiti za delo služenja.

 

Benjamin pa nam je v zadnjem nagovoru predstavil, da naša vrednost ni v delu, ki ga opravljamo, ampak samo v dejstvu, da smo ljubljeni Božji otroci in nam v tem zavedanju predstavil vizijo delovanja Družine in Življenja v prihajajočem letu, ki je v še bolj zazvzetem izgrajevanju najprej osebnega odnosa z Bogom in vseh ostalih odnosih, ki jih živimo: “Takšni pristni odnosi so privlačni, ker ljudje v njih pravzaprav gledajo Božjo podobo in si želijo imeti tudi to.”

Vikend smo zaključili s sv. mašo, ki jo je za nas daroval župnik Zgornje Velke g. Boštjan Lenart, in se v veselju in hvaležnosti za vse slišano in podeljeno med nami vrnili domov v zavedanju, da je – da je Bog dober, zvest, največji – in da je najino srce še kako gorelo v naju!

Foto: Matjaž Maležič

Foto: Meta Halas

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja