Da bi bolje razumeli Jezusovo trpljenje, kri in križ

, , ,

Tik pred vstopom v postni čas smo se zbrali na prvem »pomladnem« seminarju Družine in Življenja. Nadaljevalni seminar Odkupljeni za visoko ceno v Izoli je združil pare iz vse Slovenije – večkratne, pa tudi čisto nove udeležence nadaljevalnih seminarjev, vse od mladoporočencev pa do babic in dedkov.

Razmišljali smo o temeljih naše vere, ki nam vse prehitro postanejo tako samoumevni, da se tega, kar je Jezus storil za nas, v resnici niti ne zavedamo več.

Da bi Jezusovo trpljenje, njegovo prelito kri in smrt na križu bolje razumeli, smo se najprej sprehodili skozi Staro zavezo in se poučili o pomenu krvne zaveze.

Nazorno in brez olepšav

Dani nas je tudi tokrat dobro umestil v čas in prostor, tudi s pomočjo video simulacij, ki so nas prestavile v Korint in nam pomagale razumeti, koga je nagovarjal Pavel v svojih pismih.

Hkrati pa smo našli mnoge podobnosti s sedanjim časom in ugotovili, da se ljudje vedno znova ujamemo v enake grehe in napake, kadar se oddaljimo od zaveze z Bogom.

Pretreslo nas je, ko je Vilma ob petih skrivnostih žalostnega dela rožnega venca orisovala Jezusovo trpljenje. Brez olepšav in z dejstvi, ki so nas prizemljila ter nam pomagala ozavestiti vrednost Jezusove daritve na križu.

V varnem mehurčku, a le za vikend

Ko smo ob koncu seminarja pari pričevali o tem, kaj se nas je dotaknilo na seminarju, sem si zapomnila tole misel: »Ne glede na temo seminarja, me najbolj gane, ko se med nami začuti skupnost.«

Tako smo tudi mi, skupaj s Petrom v sobotnem evangeliju razmišljali, da bi postavili tri šotore in ostali na gori. Toda naše poslanstvo ni v tem, da ostanemo zaprti v varnem mehurčku, kjer smo si podobni in se dobro počutimo, temveč v tem, da oznanjamo in pripovedujemo o čudovitih stvareh, ki jih je Bog storil za nas.

In kaj so rekli udeleženci seminarja?

  • Navdušeno sem sprejemala vse, si hitela pisati, da bi čim več ostalo tudi na papirju za dodatno obnovo v prihodnjih dneh. Bogu hvala za DiŽ – biti zraven je milost, priti med DiŽ-evce pa kot priti domov, doživeti sprejetost, dobrohotnost, veselje. (Nada)

  • Ta vikend sem doživel kot izredno duhovno bogat, a hkrati naporen. Začutil sem moč in privilegij, ki sem ga prejel s Kristusovo smrtjo na križu. Bolj pa se moram zavedati tudi dolžnosti, ki mi jih On nalaga. V tem svetu je vedno bolj pomemben naš zgled in pričevanje. (Aleš)

  • Dobila sva več, kot sva pričakovala: potrditev in novih spoznanj ter spodbud za naprej, predvsem pa zagotovilo, da je Bog z nami, da me vedno znova poišče in da se po vsakem padcu lahko oprem nanj. Potrebuje le mojo odločitev. (Marjeta)

  • Seminar se me je zelo dotaknil v globini srca. Ozaveščam, kaj vse je Gospod storil zame, za naju. Vedel je, da sem slaboten človek, pa je vseeno šel zame na križ, prelil svojo sveto kri in sklenil zavezo z menoj. (Bojan)

Izkoristita še zadnji prosti termin tega seminarja!

 

Tudi fotografije so zgovorne

Foto: Matjaž Maležič (na zadnji fotki z ženo Nado – HVALA!)

 

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja