15 idej za zmenek z zakoncem v času karantene

Če obiskujeta DiŽ-evo zakonsko skupino, vama je verjetno dobro znano vsem zakoncem priljubljeno “pravilo” rednih mesečnih zmenkov. Kako pa jih izpeljati sedaj v času karantene, omejitve gibanja in … ob dejstvu da za otroke nimata varstva?

Tukaj je nekaj idej. Nekateri so izvedljivi v kratkem času, drugi so združljivi z otroško prisotnostjo.

1. Kartajta

Eden od zakoncev naj povabi drugega na dobro partijo taroka, remija ali Enke. Slednjo se lahko igrate celo z malo večjimi otroki.

2. Skuhajta kosilo/večerjo skupaj

Saj vesta – ljubezen gre skozi želodec. Pripravita si vse sestavine in uživajta v skupni kuhi. Pripravita lahko vse od makaronov ali pice do Martinove pojedine 🙂

3. Pojdita na jutranji sprehod, ko otroci še spijo

Če imate v družini psa, bo eden od vaju to tako ali tako moral narediti. In kdo pravi, da mora biti zmenek samo zvečer? Zbudita se pred otroki in pojdita skupaj na sprehod. Če pa se zbudi še kateri od otrok, pa vzemita zraven še njega. Na sprehodu pa se ne pozabita držati za roke. 😉

4. Kampirajta v dnevni sobi

V tem bodo uživali tudi otroci. Imejte večerjo kar na tleh, pogrnite si spalne vreče, če imate dovolj prostora, lahko postavite celo šotor. Če imate kamin, bo še toliko pristnejše, sicer pa se lahko pogrejte ob toplem kakavu in se “igrajte” kampiranje. Ko otroci zaspijo, pa si le privoščita malo večerne romantike 😉

5. Lotita se prenove

Zdaj je odlična priložnost, da se lotita tiste stvari, ki si jo že dolgo časa želita imeti v vajinem domu. Morda pa samo kakšna stena v sobi čaka na beljenje? Imejta delovni zmenek in na koncu uživajta v rezultatu.

6. Na YouTubu skupaj poglejta kakšen izobraževalni filmček

Recimo katero od naših oddaj Odnosi so zakon. Lahko pa se naučita tudi kakšnega novega plesnega koraka ali celo novega plesa, recimo salse (za angleško govoreče).

7. Berita skupaj

Eden naj prebere kakšen zanimiv članek drugemu (priporočamo katero od številk DiŽ-eve revije) naglas in se o njem pogovorita. Lahko pa začneta skupaj brati tudi kakšno dobro knjigo (recimo Štirje letni časi zakona ali Otrokovo osebnost gradimo). Denimo zvečer, ko dasta otroke že spat.

8. Domače toplice

Pripravita si kopel z dišečo soljo (in morda kozarcem dobrega vina) ali pa zmasirajta drug drugega (hrbet in stopala vedno komaj čakajo na to – še posebej po dolgem sedenju za računalnikom v domači pisarni ali celodnevnem lovljenju otrok naokoli).

9. Zabava kar tako

Lepo se oblecita, pripravita prigrizke, navijta glasbo malo glasneje, odprita osvežilno pijačo in povejta drug drugemu kakšen vic. V plesu in zabavi bodo zagotovo uživali tudi otroci.

10. Napišita seznam stvari, o katerih sanjata

Vsak zase ali skupaj naredita seznam stvari, za katere si želita, da bi se v prihodnosti uresničile. Razmislita o vajinih željah, strasteh, razvijanju talentov in si jih podelita med seboj.

11. Skupna jutranja “stotinka z Gospodom”

Zjutraj preberita dnevno Božjo besedo in si vzemita nekaj časa za osebno razmišljanje. Nato si podelita, kako vaju je Sv. Duh nagovoril. To je obenem lahko tudi odlična priložnost, kako bi Božjo besedo ta dan spravila v življenje in drug drugega pri tem sklepu podpirala.

12. Igrajta družabno igro

Stari dobri človek ne jezi se ali pa šah nikoli ne razočarata.

13. Naredita serijo smešnih “selfijev”

Kratek zmenek, ki bo v vama prebudil otroško plat. Lahko se sproti dogovarjata za vrstni red fotografij: resna, vesela, s poljubčkom, spačena, z jeziki zunaj, s privihanim nosom, smeh do solz … Slike lahko potem izbrišeta ali pa kakšno za hec pošljeta še ostalim članom v vaši zakonski skupini 🙂

14. Glejta stare fotografije

In obujajta spomine. Tudi otroci bodo z veseljem prisluhnili ali se spominjali z vama.

15. Opazujta sončni zahod

Toplo se oblecita, stopita ven in si stisnjena v objem vzemita 15 minut za opazovanje sončnega zahoda (sedaj že malo pred peto uro). Otrokom pa lahko povesta, da Miklavž že peče piškote 🙂

Imate še kakšen zanimiv predlog? Zapišite kar spodaj v komentar.

Foto: Freepik

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja