Zmenek kot orientacijski pohod v naravi in po vajini življenjski poti

V Družini in Življenju imamo obilo zakonskih skupin tudi v Osrednje-slovenski regiji. In gotovo veste, da zakonci hodimo na zmenke. Tokrat povabljeni na orientacijski pohod – po gozdovih Golovca in po vajini življenjski poti. 

Uvod

Takole pravi psalmist: “Daješ mi spoznati pot življenja; polnost veselja je pred tvojim obličjem, večne radosti na tvoji desnici.” (Ps 16,11,a) in takole pravi pesem: “Življenje je dar, direktno od Boga prejeli smo ga.” Tudi družina je dar pojemo v isti pesmi. Najprej pa je Bog zasejal ljubezen med vama. Na ljubezen med zakoncema, ki je osnova za ljubezen v družini, se bomo spomnili na tem orientacijskem pohodu. Povabita na to pot še druge pare.

Na pot se odpravita skupaj – čisto sama, celo brez otrok. Če gre na pot cela zakonska skupina, naj se pari ne združujejo in naj ne hodijo skupaj.

Pohod ima tudi simbolni pomen: skupna pot dveh zakoncev po neznanem področju s pomočjo zemljevida, iskanje najboljših poti, pogovor, ki naj na križiščih pripelje do najboljših izbir. Tako kot v življenju.

Oprema

 • Oblecita se primerno za hojo po gozdu (primerni so gojzarji). Obleka se lahko zamaže. Dobro je, če vzameta s seboj perilo za preobleči in pijačo.
 • Če želita, lahko uporabita kompas, dovolj pa bo če se zaneseta na občutek in se na križiščih prav odločata. Če se izgubita, nista daleč od civilizacije.
 • Natisnita si orientacijsko karto z vrisanimi kontrolnimi točkami, spodaj so pa opisane naloge na kontrolnih točkah (lahko si tudi natisneta).

Parkirišče

Parkirata lahko na parkirišču pred cerkvijo (Rakovniška ulica 6, 1000 Ljubljana – povezava na zemljevid).

Pot

 • Pot je dolga okoli 4,5 km, ima okoli 160 m vzpona, se prehodi – skupaj z nalogami – v dveh urah.
 • Na pot se podajata na lastno odgovornost. Za posledice ponovne zaljubljenosti do ušes v Družini in Življenju ne prevzemamo nobene odgovornosti 🙂
 • Draga zakonca, ne hitita. Smisel je, da najdeta vse kontrolne točke (KT). Če kontrolne točke v obliki rdeče-belega trakca ne najdete, opravita nalogo in se odpravita naprej. Trakci niso skrite, najbrž jih bosta zagledala že od daleč.
 • Med potjo se bosta gotovo spomnita še česa lepega, se o tem pogovorila in preživela lep zmenek v naravi. S pomočjo zanimivega športa – orientacije (več na www.orientacijska-zveza.si).

Kontrolne točke in naloge

 • Štart: Začetek vajine poti je pri kapeli Lurške Matere Božje. Zmolita eno Zdravo Marijo za srečno pot.
 • KT1: Je na drevesu ob poti. Na poti do KT1 se spomnita trenutka, ko sta se prav prvič srečala. Povejta si svoje občutke. Na točki se nežno poljubita 🙂
 • KT2: Je na križišču, kjer se dva potočka zlijeta v enega. Na poti do KT2 se spomnita trenutka, ko sta se vajini poti za vedno združili v eno – dan poroke. Povejta si kakšen dogodek, ki vam je za vedno ostal v mislih. Primita se za roko in pot nadaljujta z roko v roki.
 • KT3: Je na obrežju jezera. Na poti do KT3 se spomnita nečesa, kar meče senco na vajino skupno pot. Povejta si o tej senci – brez obtoževanja in niti ne z željo, da bi kaj razrešila. Sence so in vedno bodo, a z Božjo pomočjo jih lahko spremenimo v svetlobo. Pri jezeru glasno zmolita – drug za drugega – Oče naš in Zdravo Marijo. Vrzita senco v vodo, tako, da vanjo skupaj vržeta kamen (simbol sence) in se z roko v roki odpravita naprej.
 • KT4: Je na zunanji strani ograje. V življenju vaju lahko marsikaj ločuje, recimo pomanjkanje časa, če si ga ne vzamete dovolj drug za drugega. Med potjo do KT4 pomislita kdaj v dnevu si bosta vzela vsaj 15 minut časa dnevno drug za drugega in se dogovorita kako bosta to udejanjala v praksi. Primita se za roko in pojdita naprej.
 • KT5: Je v luknji. Ja, včasih lahko pademo v luknjo. A iz nje je treba izplezati. Spomnita se trenutka, ko je kdo od vaju drugemu pomagal izplezati iz kakšne “življenjske luknje”. Zavežita se, da si bosta v življenju pomagala. Še vedno se držita za roko.
 • KT6: Je na vogalu ograje astronomskega observatorija na Golovcu. Tu ob lepih nočeh znanstveniki zrejo v vesolje in opazujejo planete, zvezde, … Sadovi vajine ljubezni so vajine “zvezde” – otroci. Na poti do KT6 se spomnite na otroke iz zanje skupaj zmolita. Za vsakega otroka posebej. Med molitvijo se držita za roke. Če (še) nimata otrok zmolita za bodoče otroke, za otroke, ki jih poznata ali za vse otroke sveta. Kaj pa roke?
 • KT7: Je v široki grapi. Grape ločujejo dva bregova. Včasih smo s kom v takih odnosih, kot da smo na dveh bregovih. Spomnite se na koga s katerim si kot zakonca stojita na “drugem bregu”. Med potjo zmolita za onega na “drugem bregu” in pomislita, kako bi lahko bili počasi na istem bregu. Roke!
 • KT8: Je v večji luknji med dvema potema. Prihajata iz različnih družin. Med potjo do KT8 se spomnita vajinih staršev in se hvaležno spomnita kaj lepega o vsakem od vajinih staršev. Zmolita za vsakega posebej. Skupaj. Primita se za roke in pojdita naprej.
 • KT9: Je na križišču poti. Sta mož in žena, moški in ženska, zelo se razlikujeta – kot “plus” in “minus”. Prav zaradi tega se privlačita, a se včasih težko razumeta. Na poti do KT9 se spomnita kakšnega dogodka, ko se nista razumela prav zaradi tega ker sta imela različne poglede na isto stvar. Primita se za roke in se zavežita, da razlike cenita in se jih veselita. Ker vaju bogatijo.
 • KT10: Je pri drevesu. Sadovi vajine ljubezni – otroci se bodo osamosvojili, ter prenesli kar so videli in občutili doma naprej v življenje. Na poti do KT10 zmolite za bodoče (ali morebitne zdajšnje) zakonce vajinih otrok. In še en očenaš za to, da bi videla otroke svojih otrok. Ali pa zmolita za vnuke, če jih že imata. Primita se za roke in se vrnita do cilja pri kapeli Lurške Matere Božje. Nad KT10 je preprosta klopca z lepim pogledom na cerkev in Ljubljansko barje. Uporabita jo.
 • Cilj: Je pri kapeli Lurške Matere Božje, kjer se na klopcah lahko malo spočijeta, pomalicata in zmolita še eno desetko ali molitev K rakovniški Mariji Pomočnici:

Marija, naša Mati in Pomočnica!
Vedno znova nas sprejemaš s svojim ljubečim pogledom.
Z zaupanjem se ti izročamo v varstvo.
K tebi hitijo otroci, bodi jim mati in vzgojiteljica.
K tebi prihajajo fantje in dekleta, spremljaj jih na poti mladosti.
Nate se obračajo starši, pomagaj jim v službi življenja.
Vate se ozirajo bolni in osamljeni, tolaži jih v njihovih stiskah.
Marija Pomočnica, posreduj pri Bogu s svojo priprošnjo za najbolj preizkušane brate in sestre, ki iščejo smisel življenja.
Daj Cerkvi na Slovenskem tiste rodovitnosti, da se bodo mnogi odzvali Božjemu klicu.
Marija, stopi med nas na križpotja življenja. Spremljaj nas na poti k Bogu. Amen.


ZAHVALA: Za orientacijsko karto ‘Golovec’, ki je last Orientacijskega kluba Tivoli (www.oktivoli.si), se klubu lepo zahvaljujem.

Pripravila in trasirala: Aleš in Marinka Čerin

Foto: Aleš Čerin

2 komentarjev
 1. Aleš Čerin says:

  Draga Barbara in Žiga! Sva vesela tega odziva. In fino, da sta preklopila iz tekme (časovna komponenta) na romantiko in verjameva tudi na pristen pogovor na točkah. Blagoslovljene dneve in mirno družinsko barko želiva. Aleš in Marinka

  Odgovori
 2. Barbara in Žiga KUŠAR says:

  Draga Marinka in Aleš!

  Hvala, ker sta naju spravila na malo drugačno orientacijo! Na začetku sva rabila nekaj časa, da sva preklopila iz tekmovalnega načina (čim hitreje in čim bolj direkt), kot ga sicer prakticirava na romantičen način z roko v roki :). No, ko sva pričela z molitvijo je tudi romantika stekla 🙂 Točke so lepo označene in lahko dosegljive. Je pa priporočljiva uporaba naglavne svetilke, če računata romantično orientacijo zaključiti po 17.30, saj je takrat v gozdu že temno. Obenem vsem priporočava ogled prenovljene Lurške kapelice! Blagoslova, Barbara in Žiga

  Odgovori

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja