Živite kot otroci luči (Efežanom 5,8)

,

Pod okriljem Svetopisemske družbe Slovenije v teh dneh že 12. leto zapored poteka t.i. Svetopisemski maraton. Ne, ne gre za maratonski tek s Svetim pismom v roki, čeprav bi tudi to lahko počeli, niti ni gre za hitro branje Svetega pisma, češ, kdo bo hitreje prebral kakšno poglavje, pač pa gre za neprekinjeno branje Svetega pisma – 7 dni 24 ur na dan. In to neprekinjeno branje Svetega pisma poteka v kapeli Antonovega domu na Viču, Tržaška cesta 58 (poleg frančiškanske cerkve).

Ne vem, če so še kje v Sloveniji organizirali tedensko neprekinjeno branje Svetega pisma, vem pa, da je prijavljenih preko 80 t.i. »mini maratonov«.

Kaj pa je mini maraton?

Z besedico mini maraton organizatorji označujejo kakršno koli krajše branje Svetega pisma, ki ga organizirajo razne biblične skupine, molitvene in zakonske skupine, ter nekatere župnije … Seveda pa se lahko v tem tednu svetopisemskemu maratonu pridružijo tudi posamezne družine, ko starši, stari starši in otroci skupaj naglas prebirajo Božjo besedo in dovolijo, da jih nagovori.

Namen Svetopisemskega maratona je: širiti bralno kulturo Svetega pisma in omogočiti ljudem, da ga glasno berejo doma ali na javnem mestu.

Verjamemo, da je Sveto pismo Božja beseda, ki je živa in ima v sebi moč. Bog sam je namreč po svojem Svetem Duhu navdihnil svete pisatelje, da so se mu dali v polnosti na razpolago in so zapisali Njegove razodete besede. Gre za razodetje Boga samega, saj se po Svetem pismu Bog razodeva človeku, istočasno pa Božja beseda človeku razodeva njegovo pravo identiteto.

Zato je Božja beseda živa Beseda, ki more človeka spremeniti, poboljšati, zdraviti, voditi, mu pomaga pri odločitvah, ga krepča … Ko kdo sliši Božjo besedo, ga le-ta nagovori prav tam, kjer to najbolj potrebuje.

Pobuda za zakonske skupine

Člane zakonskih skupin DiŽ pa tudi posamezne družine spodbujam, da še v tem tednu pri vas doma organizirate mini (družinski) svetopisemski maraton. To sploh ni težko in nemogoče.

Odločite se, da boste en večer v tem tednu dve uri posvetili branju Svetega pisma. Pripravite primeren prostor, prižgite svečko, naredite priročen oltar (ali ob jaslicah, če nas še spremljajo do svečnice). Nato se zberite, naredite križ, zmolite Očenaš in Zdravo Marijo in začnite z branjem. Seveda lahko k branju povabite tudi sosede, prijatelje, člane zakonske skupine …

Če se boste za to odločili, vas vabim, da to odločitev sporočite Katarini Zupančič – pošljite ji SMS na 040 466 816. Katarina je odgovorna za organizacijo branja Svetega pisma v času Svetopisemskega maratona. Poveste ji, da ste (ali boste) tudi pri vas eno uro ali dve naglas brali Sveto pismo. Še to ji povejte, kateri del Svetega pisma ste/boste prebirali.

Kaj lahko berete? Priporočam, da se odločite za katerega od evangelijev (Matej, Marko, Luka ali Janez), ali za Apostolska dela. Pri nas smo včeraj brali Apostolska dela.

Želim vam uspešen mini (družinski) svetopisemski maraton.

Več idej, kako izpeljati družinski mini maraton za predšolske, osnovnošolske otroke in najstnike najdete TUKAJ.


0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja