Zakonska skupina za zakonce brez napak?

, ,

Pri pregledu gradiva na tematiko zakonskih skupin v Sloveniji najdemo raziskavo mag. Janeza Logarja, v kateri razišče kakovost zakonskih odnosov v odvisnosti od obiskovanja zakonskih skupin. Pa poglejmo, kaj je ugotovil:

Zadovoljnejši v zakonu!

V avtorjevi raziskavi je sodeloval 1001 udeleženec (30% moških, 70 % žensk). Od tega jih zakonsko skupino obiskuje 54%. Anketirani nečlani zakonskih skupin imajo v povprečju 2,19 otroka, člani pa 2,96 otroka. Avtor v rezultatih navaja sklepe, da imajo člani v povprečju kakovostnejši zakonski odnos kot tisti, ki niso vključeni v zakonsko skupino, ter izkazujejo višjo stopnjo zadovoljstva v zakonu. Člani zakonskih skupin tudi izkazujejo statistično pomembno večjo stopnjo strinjanja med seboj v primerjavi z nečlani.

Zanimiva je tudi ugotovitev raziskave, da člani zakonskih skupin izkazujejo večjo religioznost kot nečlani ter da ravno z religioznostjo povezujejo zadovoljstvo v zakonu in kakovost zakonskega odnosa. Kot zanimivost naj navedemo tudi ugotovitve avtorja, da člani zakonskih skupin vero doživljajo intenzivneje, nečlani pa jo dojemajo bolj kot tradicijo in del kulture.

Zagotovljena sreča do konca življenja

Če se sprehodimo skozi pomembne vidike, ki dobro vplivajo na zakonski/partnerski odnos, avtor ugotavlja pomembnost diferenciacije, pozitivne naravnanosti, zaupanja, brezpogojnega sprejemanja, odpuščanja, komunikacije in empatije. Zveni zelo enostavno.

Vse zgoraj našteto vključimo v odnos in imamo zagotovljeno srečo do konca življenja. Ne smemo pa pozabiti, da smo samo ljudje.

Sicer smo ustvarjeni po Božji podobi, vendar s priokusom izvirnega greha, ki nas žene k individualizmu in želji po biti vsemogočni. Ob takšnem razmišljanju ne ostane veliko prostora za sočloveka, partnerja. Učenja in osmišljanja zgoraj navedenih pojmov v uspešnem odnosu nas ne učijo pri šolskih predmetih, niti ne pri verouku – vsaj direktno ne. Postavlja se vprašanje, koliko pripravljeni stopamo ljudje v trajne zveze.

Napake lahko postanejo vezni elementi, ki vežejo dva zakonca skupaj v nerazdružljivo zvezo. (Foto: Canva)

Kako se soočamo z vsakdanjimi izzivi v partnerskem odnosu?

Veliko parov po zaključku obdobja romantične zaljubljenosti, ko se pravo delo v zakonski zvezi začne, ne zmore premostiti razlik, ki so s plahnenjem vznesenosti po obdobju zaljubljenosti vedno bolj očitne. Pod pritiskom okolja se odločijo za nadaljevanje zveze ali pa za prekinitev. Preventivna možnost pred sklenitvijo zakona so t.i. šole za zakon, ki skozi določeno obdobje pripravijo mlad par na skupno zakonsko zvezo. To je čas, v katerem fant in dekle zavestno obdelata določene teme, ki so pomembne za vzpostavitev vzajemnega partnerstva. V tem obdobju se lahko pokažejo znaki (od zgoraj), ali sta »za skupaj« ali ne. V Sloveniji poteka več tipov priprav na zakon, vendar bodoči (in obstoječi) zakonci radi sledimo prevladujoči kulturi, kulturi »družbenega jaza«, ki pa čuječemu odnosu ni preveč naklonjen.

Ali v zakonske skupine vstopajo nadljudje, ki so brez napak?

Absolutno ne. Vse polno nas je zakoncev z veliko pomanjkljivostmi, vendar te napake skozi zavestni in aktivni proces dela na medsebojnem odnosu ozaveščamo, odstranjujemo (če je to potrebno), brusimo in gladimo, da se prilegajo na partnerja. Napake tako postanejo vezni elementi (mozniki in luknje), ki združujejo (vežejo) dva zakonca skupaj v nerazdružljivo zvezo.

Ko sta združena skupaj, nastane unikat – neponovljiva Umetnikova stvaritev. No, to je najbrž podoba, ki ni iz tega sveta, ampak hrepenenje in cilj.


Foto: Canva

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja