Vidiki zakonske (ne)zvestobe, na katere morda še niste pomislili

, ,

Kaj vse pomeni zakonska zvestoba?

Pri poročnem obredu si mož in žena v poročni zaobljubi izrečeta besede: “… da ti bom ostal(a) zvest(a) v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, da te bom ljubil(a) in spoštoval(a) vse dni svojega življenja.” Vsi razumemo, kaj pomeni zakonska nezvestoba, o kateri govori tudi deveta božja zapoved, torej “ne želi svojega bližnjega žene” (ali moža). Pa poglejmo, ali res razumemo vse vidike zakonske zvestobe.

Prvi vidik: telesna nezvestoba

Najbolj “meseni” izraz zakonske nezvestobe verjetno ni problematičen za razumevanje. Preprosto povedano, poleg moža ali žene ne smemo biti z nikomer drugim, prav tako ne hoditi na zmenke, imeti seksualnega razmerja. Enako sporno, kot če žena ali mož prevara svojega sozakonca, je tudi, če se zapletemo v razmerje z nekom, ki je poročen – tudi če mi nismo. Tudi ta vidik pomeni razdiranje družine in zakona tistega, s komer imam zvezo.

Drugi vidik: čustvena nezvestoba

Kaj pa drugačna nezvestoba, takšna, ki sicer ne užije “mesenih sadov”? Vsakršen čustven odnos, v katerem se navežem na osebo bolj kot na moža ali ženo, mu/ji več zaupam kot sozakoncu, preživljam z njo/njim več časa ali v tem odnosu iščem neko uteho za praznino, ki je morda nastala v mojem zakonu, lahko tudi razumemo kot varanje.

Nekateri tako celo življenje ostanejo “poročeni” s svojo mamo in ji recimo zaupajo vse, tudi najbolj intimne podrobnosti o svojem zakonu. Psihologi pravijo, da moramo, ko smo enkrat poročeni, zgraditi s svojim sozakoncem tako močno in intimno vez, kot smo jo imeli v otroštvu s svojimi starši. Če to res naredimo, potem naj ne bi imeli več potrebe po tem, da smo v najbolj intimnem smislu navezani na kogarkoli drugega.

Kaj pa “online” prijateljstva in simpatije?

Današnji čas zaradi tehnologije in socialnih omrežij ponuja veliko pasti, v katere se lahko ujamemo. Tudi glede zakonske nezvestobe. Facebook, Instagram, Twitter in druga omrežja nam nudijo številne dobre načine komunikacije s svetom, lahko pa jih začnemo izkoriščati tudi za izogibanje pogovoru s sozakoncem.

In kaj je klepet z bivšim ali bivšo simpatijo, s katerim morda vsak večer debatiram v spletni klepetalnici ali na Facebooku, namesto da bi to počel s sozakoncem, ki sedi poleg mene v dnevni sobi, drugega kot varanje? Ni nujno, da grem fizično na zmenek ali v posteljo z drugim, pa sem lahko nezvest(a) tudi v mislih ali sanjarijah.

Nekateri gredo celo tako daleč, da si, nezadovoljni v zakonu, omislijo kar profil na enem izmed omrežij za spoznavanje partnerjev, ter tam malce pogledujejo naokrog in si krajšajo čas z (online) spoznavanjem novih žensk ali moških. Že res, da ne pride nujno do fizičnega stika, a to je vseeno dejanje nezvestobe in tudi na tak način svojega partnerja prevaram.

Naj sodelavci v službi ostanejo samo sodelavci

Tukaj so še sodelavci in sodelavke v službi. Z njimi pogosto, ker je tak pač tempo našega časa, preživimo več časa kot s svojim partnerjem. Potrebna je dobršna mera oddaljenosti, da sicer z njimi ohranjam lepe, korektne in prijateljske odnose, ki pa ne smejo prerasti v nekaj več.

Že res, da pregovor pravi, da priložnost dela tatu. A če poročno zaobljubo jemljem resno, potem ni priložnosti, dogodka ali osebe, ki bi lahko postavila dragoceno vrednoto moje zakonske zvestobe pod vprašaj. Čudovit občutek je, če lahko v svojega sozakonca in vase zaupamo. Za to se je vredno vsak dan truditi, pri tem pa nam Bog naklanja ves blagoslov, le sprejeti ga moramo.

Vir: Aleteia.si

Avtor: Tina Martinec Selan

Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja