Sta pripravljena pomagati ukrajinski družini? Zgodba, foto in priložnost!

, ,

Ukrajina krvavi v brutalni vojni, družine se ločujejo, očetje gredo v boj za obrambo domovine, matere z otroki bežijo iz Ukrajine. Tudi k nam. Kako lahko pomagata?

Prošnja prijatelja fotografa

Tole prošnjo za pomoč smo dobili od našega prijatelja in svetovno znanega fotografa Tamina Petelinška, ki se je kot fotoreporter in član mednarodne organizacije Knights of Columbus mudil v Lvivu v Ukrajini in od blizu videl stisko ljudi, bežečih pred vojno agresijo.

Tamina je to, kar je videl, pretreslo, je človek dobrega srca in človek dejanj, zato je šel kar takoj v konkretno akcijo.

Takole je napisal:

Mi lahko morda pomagaš? V roku enega tedna pripeljem v Slovenijo en bus beguncev iz Lviva in iščem zanesljive in voljne kristjane dejanj. Gre za namestitev beguncev iz Ukrajine. Realno bodo čakali na ureditev statusa cca. 2 meseca. Do takrat ne dobijo od države ničesar. Razen, če jih strpamo v azilni dom Logatec, kjer imajo mrzle kontejnerje in hrano. Drugega pa nič.

Ti imaš tudi dobro mrežo klenih kristjanov. Ti ljudje so popolnoma Evropejci in se jih ni za bati, se pa bojim, da bi jih kdo izsiljeval, posebno za kakšne spolne usluge.

Jutri imam en klic za opraviti na celjskem območju, neka baza družin, a ne bo dovolj. Dokler nimam rezervacij nastanitev, ne morem ponje.

Hvala. LP, Tamino

Kako lahko vidva pomagata?

Najbolj tako, da sta pripravljena sprejeti družino pod streho in zanjo poskrbeti za določeno obdobje. Največkrat so to mamice z otroki, ker se možje borijo v domovini.

Takole pravi Tamino: “Ker pa tudi v Slovenijo vsakodnevno že prihajajo skupine, družinice beguncev, je zanje potrebna takojšnja, četudi kratkoročna namestitev za obdobje do par tednov, dokler se ne najde samostojna enota za dlje časa. Dovolj je soba z ležišči s souporabo sanitarij in kuhinje. V velikih mestih Poljske že primanjkuje takih nastanitev in tako tudi tri generacije ležijo na prostem, kljub nizkim temperaturam. Kdor bi se odločil za tako humano potezo, naj se obrne na župnika ali župnijsko Karitas, lahko pa tudi na občino.”

Takole nadaljuje: “Ob tem prosim, da smo do Ukrajincev uvidevni, da jim zagotovimo mir in čim bolj samostojno življenje. Želja po pomoči naj ne bo zaradi všečnosti na našem Instagramu, temveč zaradi dejanske ogroženosti in življenjske potrebe družin v stiski.”

V Družini in Življenju smo se odločili, da se vključimo v akcijo nastanitve begunskih družin in vas prosimo, da se odzovete. SPODAJ objavljamo PRIJAVNICO, da bomo imeli podatke, ko begunci pridejo. En avtobus pride že ta petek.

Veliko informacij o nastanitvi beguncev najdete na spletni strani Slovenske Karitas.


Prijavnica: Rad/a bi pomagal/a ukrajinski družini z nastanitvijo

Naslov*

Foto: Tamino Petelinšek


Kako lahko še pomagata?

  • Svojo pomoč Ukrajincem v stiski lahko darujete prek Slovenske Karitas.
  • Poiščite priložnost za darovanje v svojem kraju, v svoji župniji. Takole pravi Tamino: “Pomagati Ukrajini ne pomeni znebiti se starih cunj ali opreme s pretečenim rokom. Podari tisto, česar bi bil sam vesel. Najbolj pa prosijo za sanitetni material za oskrbo ran. Povoji, veliki obliži, razkužila, jodove mrežice.”
  • Molite za Ukrajino in njene prebivalce:
    Molitev k nadangelu Mihaelu: Po sveti maši lahko dodate molitev “Pod tvoje varstvo pribežimo” in molitev papeža Leona XIII. k svetemu nadangelu Mihaelu, priporoča Slovenska škofovska konferenca. V knjigi Razodetja sv. nadangel Mihael nastopa v simboličnem videnju kot voditelj angelov, ki v silovitem boju s satanom in njegovimi angeli dosežejo sijajno zmago (Raz 12,7-18). Z molitvijo ga kličimo na pomoč kot zavetnika vesoljne Cerkve ter zavetnika ukrajinske prestolnice Kijeva, v boju zoper zalezovanje hudobnih duhov.

Sveti nadangel Mihael, brani nas v boju,
bodi nam v pomoč zoper zlobnost
in zalezovanje hudobnega duha.
Ukroti naj ga vsemogočni Bog,
ponižno za to prosimo.
In ti, vodnik nebeške vojske,
satana in druge hudobne duhove,
ki hodijo po svetu v pogubo duš,
z Božjo pomočjo v pekel pahni.
Amen.

Seveda ste lepo vabljeni tudi k okrepljeni osebni molitvi, na primer rožnega venca ali rožnega venca Božjega usmiljenja. Molitev je kristjanovo najučinkovitejše orožje in orodje.


Vir: Družina

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja