So zakonske knjige primerne tudi za še neporočene pare?

,

Ko so se začeli pojavljati problemi, ki jih v času najine hoje zares ni bilo malo, sva se spraševala, kako naprej. Boštjan je predlagal, da začneva s skupnim prebiranjem knjig (glej predhodni prispevek) in hvala Bogu za Aleša in Marinko, ki imata celo zbirko raznoraznih (pred)zakonskih in drugih knjig, polnih nasvetov in malih trikov, ki lahko pomagajo izboljšati odnos.

Nekaj pa me je zmotilo!

Te knjige so pisane za ZAKONCE – ko je zakon v težavah, ko je situacija že na robu ločitve, ko sta odtujena. Kaj lahko narediva v takih primerih itd.

Čudno mi je bilo, da sva se sploh poslužila branja takih knjig, ker še nisva bila “tam”. Bova to brala, ko bova že poročena! ?

Temelje se gradi še preden se sploh poročita

Na koncu se je izkazalo, da je bilo dobro, da sva to prebrala. Ne le, da nama je vsebina knjig močno pomagala, da sva prebila ledeni zid zimskega časa odnosa, temveč sva z njo uspela razčistiti kar nekaj najinih predstav o vlogah moža in žene. Knjiga nama je pomagala ubesediti marsikateri občutek, ki ga ne znaš izreči. Ko pa sva prebrala nekaj, kar je koga od naju nagovarjalo, pa je velikokrat sledilo: “Točno tako se počutim. To je problem.” Rešitev pa sva potem našla že praktično v naslednjem poglavju.

Bistveno pa je, da nama je knjiga pomagala graditi trde temelje na katerih bo stala najina hiška zakona. Za to gre!

Ne kurativa, preventiva!

Res je, da je večina teh knjig napisanih kot “kurativa”. Kot pomoč, ko gre kaj hudo narobe. Ampak zakaj jih ne bi vzeli že za preventivo!? Knjige pokažejo, kaj pogosto gre narobe. Morda vama celo pokažejo, da se vama isto dogaja že sedaj, ko še sploh nista poročena. Prav tako pokažejo možne načine reševanja in preventivo, da se ta situacija ne ponovi. Če pa se ponovi, pa jo znaš prepoznati in jo dovolj hitro rešiti, da “muha” ne postane “orjaški slon”.

Ne bojta se

Zakonske knjige, čeprav so tako napisane, res niso le za zakonce, zato se ne bojta vzeti jih v roke in jih skupaj prebirati. Mogoče bosta pri kakšnem poglavju pomislila, da to še ni za vaju, ampak ko bosta enkrat že čutila jesen odnosa oz. odtujitev, nalaganje nerešenih problemov in prepir, se bosta lahko spomnila: “To sva pa že nekje videla… Dogaja se nama to in to in se spomnim, da je tisti in tisti govoril, kako lahko to rešiva.”

Nekaj predlogov

Midva sva v najinih kratkih šestih letih poznanstva zaenkrat prebrala tri zakonske knjige, verjamem pa, da se najde še kakšen bolj izkušen par, ki bi na ta seznamček znal dodati še kakšno dobro literaturo. Ampak to je to, kar sva midva brala in lahko rečeva, da je preverjeno zanesljivo dobro. ?

  1. Pet jezikov ljubezni (Gary Chapman)

Ta knjiga je dobra za začetno spoznavanje sebe in svojega izbranca/izbranke. Zdi se mi, da v tej knjigi dobiš neko osnovno dešifriranje svojega fanta/dekleta, kaj mu/ji odgovarja, nagovarja in polni rezervoar ljubezni. Knjiga se dobro bere, večkrat kakšne pomembne poudarke ponovi in odpre prostor za odkrivanje svojega čutenja in čutenja tvojega izbranca/-ke.

  1. Ljubezen in spoštovanje (dr. Emerson Eggerichs)

Ta knjiga je pa top! Pet jezikov ljubezni je dobra, če vama je dovolj osnovno dešifriranje. Jaz z njo nisem imela problema, takoj sem vedela, kaj je moj jezik, Boštjan pa zase ni dobro vedel. V Ljubezni in spoštovanju pa sva uspela ugotoviti tudi, kaj Boštjanu veliko pomeni in z njo sva še globje zaorala v najin odnos in se spraševala o bistveni dinamiki med možem in ženo oz. fantom in dekletom.

Pomagala mi je tudi videti, kaj zares pomeni umirati in podrejati se izven okvirja feminističnih očal, ki se zares rade nalepijo na ženske oči. Super knjiga, vsakemu paru jo iz dna srca priporočam in obvezno je, da jo bereta skupaj!

  1. Štirje letni časi zakona (Gary Chapman) 

Slednjo knjigo sva prebrala pred kratkim, ampak bi jo brez problema priporočila tudi kakšnemu še neporočenemu paru, ki  je že “dal čez” kakšne 2 – 3 leta skupne hoje.

S to knjigo sva v retrospektivi uspela definirati, skozi katere vse letne čase je najin odnos že šel in kakšni so kazalci tega letnega časa. Ko sva še hodila, sva preživela eno kar hudo zimo in ta izkušnja s knjigo vred nama pomaga, da se maksimalno izogibava jeseni in zimi. Knjiga veliko papirja in črnila namenja strategijam ostajanja zunaj zime oziroma izhod iz nje, ki pa se jih lahko uporablja tudi za utrjevanje pomladi in poletja.

To pa še ni vse

Verjetno bi tudi vidva lahko dodala kakšno dobro literaturo na ta seznam. Sporočita spodaj v komentarju!


Foto 1: Tinkara Čerin
Foto 2: Canva
1 reply
  1. Tina says:

    Živjo, odličen prispevek in zelo dober izbor knjig. K temu bi dodala še knjigo Gary-ja Chapmana: Ženske so drugačne, moški tudi. Knjiga za branje tudi že pred zakonom.
    Pa vse dobro!

Komentarji so zaprti.