Skriti kotički Slovenije: S “ta malimi” po Gabrški gori (Škofja Loka)

Visoko nad Poljansko dolino med Gabrkom in Poljanami kraljuje razpotegnjeno pogorje Gabrške gore, z najvišjim vrhom visokim 963 m. Na njenem zahodnem delu pa stoji v zavetju gozda cerkvica mučencev sv. Primoža in Felicijana, ki je cilj naše poti. Pot iz doline je dolga, tule pa predlagava kratek pohod primeren za družine z malimi otroki, celo dojenčki. Možnosti za podaljšanje izleta je veliko.

Občina/regija: Škofja Loka, Gorenjska

Zahtevnost/čas/dolžina/skupna višina: Lahka/1,5 ure/2,4 km/110 m

Značilnosti: Za družine z malčki. Do cerkvice je primerna za voziček (razen v snegu), do vrha Gabrške gore pa ne. S celotne poti so lepi razgledi na Polhograjsko hribovje, na Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke. Spoznali bomo zanimiva svetnika – brata, mučenca.

Dostop do izhodišča in možnost parkiranja: S ceste Škofja Loka – Poljane v vasi Log zavijete desno proti Gabrški gori. Avto pustite pri znamenju križa in smernih tablah na križišču ob cesti (cesta gre desno proti vasi Javorje, levo pot do cerkvice sv. Primoža in Felicijana).

Koordinate: 46.1431239N, 14.2037061E (poglej v Google Maps).

Pot: Pot se začne pri znamenju križa ob cesti Gabrška gora – Javorje. Zavijemo levo proti cerkvici sv. Primoža in Felicijana. Nato se vrnemo po isti poti nazaj do izhodišča. Obrnemo se v smer ceste proti Škofji Loki in jo uberemo levo gor v hrib mimo majhne lovske brunarice. Po poti skozi gozd pridemo do travnika in nadaljujemo do vrha Gabrške gore. Pot nadaljujemo po travniku navzdol do ceste, zavijemo desno in po cesti hodimo nazaj do izhodišča.

Zanimivosti: Cerkvica sv. Primoža in Felicijana, mučenca, zavetnika zdravilišč. Več o obeh svetnikih na avdio posnetku radia Ognjišče in na spletni strani Svetniki.org.

Sled poti (lahko povečuješ zemljevid):

Povezava do sledi poti (klikni in naloži na Mapy.cz)

Avtorja: Žiga in Katja Nastran

Foto: Žiga Nastran


O akciji Skupaj po skritih kotičkih Slovenije

V času epidemije novega koronavirusa, ko je naše gibanje omejeno na občine, smo se v Družini in Življenju odločili, da naredimo seznam konkretnih predlogov za izlete do manj znanih kotičkov v posameznih občinah (vrhovi, poti, cerkve, druge znamenitosti, …).

Za vsako občino bi pripravili več izletov (od lahkih primernih za družine z majhnimi otroki, srednje težkih za zakonce ali starše z najstniškimi otroki z zmerno kondicijo, do zelo težkih za starše z najstniškimi otroki z veliko kondicije). Izlet mora v celoti potekati znotraj občine.

Zbrali bi izlete po geografskih področjih, ki niso turistično obljudeni (da ni gneče in da so na nek način nekaj posebnega – “poslastica”) in da so na nek način zanimivi, morda nepoznani biseri, ki jih širša skupnost ne pozna.

Če se da, bi predlagali take izlete, ki vodijo do cerkvic ali kapelic, da bi šlo lahko tudi za nekakšno mini romanje zakoncev ali cele družine ter za spoznavanje svetnikov (dodamo kratek opis svetnika ali povezavo do spletnega opisa ali kaj podobnega).

Zakaj

Ljudje sedaj v času epidemije iščejo manj obljudena in zanimiva, na-novo-odkrita področja svojih občin in bi jih radi pokazali tudi drugim. Ko bodo korona ukrepi milejši in bomo šli lahko po celi svoji regiji (ali celo Sloveniji), bi bilo dobro, da se še naprej izogibamo gneče in obiskujemo lepe kotičke.

Mnogi so že odkrili čudovite kotičke v svojih občinah. Zakaj jih ne bi delili? Ljudje so veseli dobrih predlogov za zanimive izlete, ki pomagajo pri povezovanju družine, zakoncev, staršev in otrok, obenem pa nas vodijo k Bogu. Poleg tega pa zakonci včasih potrebujemo spodbudo za gibanje, da gremo v naravo, ven, na svež zrak.

Radi bi vas spodbudili, da greste z sozakoncem ali s celo družino v naravo. Med hojo naj bo po ravnem ali “grizenjem v hrib” se zakonca lažje pogovarjata (tudi o pomembnih, globljih temah). Otrokom je v motivacijo, da gredo do kakšne cerkvice. Tam ni samo čas za počitek in malico, ampak je tudi izhodišče za pogovore o svetnikih, ki so nam za spodbudo in navdih.

Na spletu je sicer veliko idej za izlete, ampak so večinoma bolj turistični ali vsaj bolj znani, mi pa zbiramo skrite kotičke naše lepe domovine.

Zbiranje izletov

Izlete bomo objavili na naši spletni strani (www.diz.si) in tudi na strani partnerskih organizacij (se dogovarjamo).

Pari, družine ali posamezniki, ki ste pripravljeni prispevati izlet, se oglasite po e-pošti na katja.skupaj@gmail.com. Poslali vam bomo natančna navodila za izvedbo.

Koordinatorja projekta:

Katja Nastran, katja.skupaj@gmail.com , 040 474 945

Aleš Čerin, alescerin@gmail.com, 041 789 188


 

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja