Skriti kotički Slovenije: Lehnjakovo slapišče Pečovje – ljubljanski biser

V korona časih smo odkrili, da imamo na skrajno vzhodnem delu Ljubljanske občine slap, bolje slapišče, čisto natančno lehnjakovo slapišče Pečovje, kjer pred našimi očmi nastaja kamen. Ne pričakujte slapa Savice ali Peričnika, pač pa lepo zgodbo. Obenem se pa poklonite sv. Marjeti na razgledni vzpetini s cerkvijo sv. Marjete in zmolite za domovino pri obeležju osamosvojitve Slovenije. Lepa pot po divjini vzhodnega dela Ljubljane. Zelo primerno za otroke.

Občina/regija: Ljubljana, Osrednjeslovenska regija

Zahtevnost/čas/dolžina/skupna višina: srednja – nekaj malega brezpotja, ki pa se mu lahko izognete/3,5 ure/8,6 km/452 m

Značilnosti: Za družine z otroki, ki lahko hodijo štiri ure. S sv. Marjete so lepi razgledi po hribovju na vzhodnem delu Ljubljanske občine, na Kamniško-Savinjske Alpe ter Karavanke. Spoznali bomo zanimivo svetnico, si ogledali zeliščni vrt pri sv. Marjeti in lehnjakovo slapišče.

Slapišče Pečovje

Dostop do izhodišča in možnost parkiranja: Iz Ljubljane v dolino Besnice na vzhodu Ljubljanske občine (preko Sostra in Pečarja ali preko Zaloga). Po dolini do odcepa desno na Ravno Brdo. Na odcepu lahko pustite avto. Bodite obzirni.

Koordinate: 46.0202925N, 14.7101803E

(poglej v Google Maps).

Pot: Zavijte v dolino potoka Pirnika (ponekje je označen kot Pitnik). Po kakih 200 m zavijete desno na stezo in po njej do prvih hiš v Prežganju. Prežganje – cerkev sv. Marjete – Tičnica (623 m) – pod Tičnico na cesti za Volavlje pri jasno označenem odcepu zavijete desno do slapišča Pečovje in se vrnite po isti poti nazaj. Volavlje – po cesti proti Besnici do konca vasi – levo na kolovoz – sledi kolovozu do gozda – strm spust po brezpotju do izhodišča.
POMEMBNO! Strm spust po brezpotju ne priporočava v snegu ali drsečem. V snegu ali drsečem pred lovsko prežo zavijte desno na glavno cesto Volavlje – Besnica in po njej do doline.

Zanimivosti: Cerkev sv. Marjete na Prežganju, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena. “Vrednote, ki utemeljujejo razglasitev za spomenik lokalnega pomena: cerkev sv. Marjete, pripisana deželnemu arhitektu Leopoldu Hofferju, pomembnemu stavbarju poznobaročnega razdobja, je ambientalno monumentalna poznobaročna stavba iz leta 1777 z bogato notranjo opremo, lesenimi oltarji in pomembnimi deli poznobaročnih kiparjev Antona Schwarzla in Petra Žiwobskega. Orgle so delo orglarja Petra Rumpla iz leta 1861, ki velja za najbolj plodovitega slovenskega orglarskega mojstra 19. stoletja,” je zapisano v odloku o razglasitvi cerkve Sv. Marjete na Prežganju za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Pri pomniku slovenski samostojnosti na hribu Tičnica zmolite Očenaš in Zdravo Marijo za našo domovino (še bolje desetko ali kar cel Rožni venec) in se odpravite do lehnjakovega slapišča Pečovje na potoku Pečovniku. Več o slapišču boste našli na info tablah pod slapiščem, o sv. Marjeti pa na avdio posnetku radia Ognjišče in na spletni strani Svetniki.org.

Pomnik samostojnosti Slovenije na Tičnici

Sled poti (lahko povečuješ zemljevid):

Povezava do sledi poti (klikni in naloži na Mapy.cz)

Avtorja: Aleš in Marinka Čerin

Foto: Aleš Čerin


O akciji Skupaj po skritih kotičkih Slovenije

V času epidemije novega koronavirusa, ko je naše gibanje omejeno na občine, smo se v Družini in Življenju odločili, da naredimo seznam konkretnih predlogov za izlete do manj znanih kotičkov v posameznih občinah (vrhovi, poti, cerkve, druge znamenitosti, …).

Za vsako občino bi pripravili več izletov (od lahkih primernih za družine z majhnimi otroki, srednje težkih za zakonce ali starše z najstniškimi otroki z zmerno kondicijo, do zelo težkih za starše z najstniškimi otroki z veliko kondicije). Izlet mora v celoti potekati znotraj občine.

Zbrali bi izlete po geografskih področjih, ki niso turistično obljudeni (da ni gneče in da so na nek način nekaj posebnega – “poslastica”) in da so na nek način zanimivi, morda nepoznani biseri, ki jih širša skupnost ne pozna.

Če se da, bi predlagali take izlete, ki vodijo do cerkvic ali kapelic, da bi šlo lahko tudi za nekakšno mini romanje zakoncev ali cele družine ter za spoznavanje svetnikov (dodamo kratek opis svetnika ali povezavo do spletnega opisa ali kaj podobnega).

Zakaj

Ljudje sedaj v času epidemije iščejo manj obljudena in zanimiva, na-novo-odkrita področja svojih občin in bi jih radi pokazali tudi drugim. Ko bodo korona ukrepi milejši in bomo šli lahko po celi svoji regiji (ali celo Sloveniji), bi bilo dobro, da se še naprej izogibamo gneče in obiskujemo lepe kotičke.

Mnogi so že odkrili čudovite kotičke v svojih občinah. Zakaj jih ne bi delili? Ljudje so veseli dobrih predlogov za zanimive izlete, ki pomagajo pri povezovanju družine, zakoncev, staršev in otrok, obenem pa nas vodijo k Bogu. Poleg tega pa zakonci včasih potrebujemo spodbudo za gibanje, da gremo v naravo, ven, na svež zrak.

Radi bi vas spodbudili, da greste z sozakoncem ali s celo družino v naravo. Med hojo naj bo po ravnem ali “grizenjem v hrib” se zakonca lažje pogovarjata (tudi o pomembnih, globljih temah). Otrokom je v motivacijo, da gredo do kakšne cerkvice. Tam ni samo čas za počitek in malico, ampak je tudi izhodišče za pogovore o svetnikih, ki so nam za spodbudo in navdih.

Na spletu je sicer veliko idej za izlete, ampak so večinoma bolj turistični ali vsaj bolj znani, mi pa zbiramo skrite kotičke naše lepe domovine.

Zbiranje izletov

Izlete bomo objavili na naši spletni strani (www.diz.si) in tudi na strani partnerskih organizacij (se dogovarjamo).

Pari, družine ali posamezniki, ki ste pripravljeni prispevati izlet, se oglasite po e-pošti na katja.skupaj@gmail.com. Poslali vam bomo natančna navodila za izvedbo.

Koordinatorja projekta:

Katja Nastran, katja.skupaj@gmail.com , 040 474 945

Aleš Čerin, alescerin@gmail.com, 041 789 188

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja