Skriti kotički Slovenije: Od sv. Martina do sv. Jošta

Šmartno ob Dreti je, poleg bolj znane Menine, obdano tudi z Dobroveljsko planoto. Na njenem zahodnem obrobju se na nadmorski višini 955 m in 976 m dvigata cerkvici sv. Jošta ter sv. Gervazija in Protazija. Le-ti sta cilj naše poti, hkrati pa tudi izhodišče za še mnogo lepih poti.

Sv. Jošt

Občina/regija: Nazarje, Savinjska regija

Zahtevnost/čas/dolžina/skupna višina: lahka/2:40 ure/8,4 km/612 m (daljša), 254 m (lažja)

Značilnosti: Izlet je čudovit v vseh letnih časih, primeren za družine z otroki, ki premorejo nekaj kondicije. Na samem izhodišču poti (parkirišče v Šmartnem ob Dreti) pri kapelici stoji tabla z narisanim zemljevidom vseh cerkva, kapelic in drugih znamenitosti v okolici. Na drugi strani ceste, približno 50 m stran, stoji župnijska cerkev sv. Martina.

Dostop do izhodišča in možnost parkiranja: Izhodišče poti je parkirišče v središču Šmartnega ob Dreti (za kapelico in avtobusno postajo).

Pot: Pot iz doline je dokaj dolga, lahko pa izberemo tudi krajšo, malo nižje opisano varianto.

Daljša pot: S parkirišča krenemo po cesti v smeri Rovta pod Menino in prevala Lipa. Smer je lepo prikazana na tabli na križišču ob parkirišču. Po približno 300 m zavijemo levo in nadaljujemo pot po ožji asfaltirani cesti. Po približno 5 min zapustimo asfalt in zavijemo levo v gozd na makadamsko cesto.

Po rahlem vzponu se ob lovski opazovalnici sprva držimo desno, po približno 50 m pa jo uberemo rahlo levo na uhojeno pot v zmeren hrib. Prečkamo jaso in slabih 5 minut pot nadaljujemo po srednji, makadamski cesti, ki nas pripelje na rob gozda do hribovitih pašnikov.

Sv. Gervazij in Protazij

Pred prvim desnim ovinkom zavijemo rahlo levo na pešpot nazaj v gozd. Le ta nas pripelje na gozdno vlako, po kateri se v približno 30 minutah vzpnemo do prevala Lipa. Pod mogočno lipo je miza s klopco in kapelica, ki je trenutno v prenovi.

Od tod nadaljujemo z vzponom po vzhodni markirani poti. V dobre pol ure prispemo do podružničnih cerkvic sv. Jošta ter sv. Gervazija in Protazija. Travnik med obema cerkvama nam nudi čudovit razgled na Celjsko kotlino, Posavsko hribovje, Menino planino in okoliške hribe.

Nazaj do izhodišča se vrnemo po isti poti.

Krajša pot (primerna tudi za mlajše otroke): Z avtom iz Šmartnega ob Dreti ali iz Vranskega, do prevala Lipa, kjer je tudi možno parkiranje. Z Lipe 35 minut peš po markirani poti. Pričetek poti je označen s cerkvico in napisom »sv. Jošt«.

Zanimivosti: Cerkvica sv. Gervazija in Protazija je edina cerkev v Sloveniji, ki je posvečena omenjenima svetnikoma.  V letu 2012 je bila temeljito obnovljena in ponovno posvečena. V juniju 2019 so bile vanjo iz škofije Milano v Italiji prenešene relikvije obeh svetnikov.

Več o cerkvi sv. Gervazija in Protazija

Sled poti (lahko povečuješ zemljevid):

Povezava do sledi poti (klikni in naloži na Mapy.cz)

Več o aplikaciji Mapy.cz

Avtorji: družina Benedik

Foto: družina Benedik


O akciji Skupaj po skritih kotičkih Slovenije

V času epidemije novega koronavirusa, ko je naše gibanje omejeno na občine, smo se v Družini in Življenju odločili, da naredimo seznam konkretnih predlogov za izlete do manj znanih kotičkov v posameznih občinah (vrhovi, poti, cerkve, druge znamenitosti, …).

Za vsako občino bi pripravili več izletov (od lahkih primernih za družine z majhnimi otroki, srednje težkih za zakonce ali starše z najstniškimi otroki z zmerno kondicijo, do zelo težkih za starše z najstniškimi otroki z veliko kondicije). Izlet mora v celoti potekati znotraj občine.

Zbrali bi izlete po geografskih področjih, ki niso turistično obljudeni (da ni gneče in da so na nek način nekaj posebnega – “poslastica”) in da so na nek način zanimivi, morda nepoznani biseri, ki jih širša skupnost ne pozna.

Če se da, bi predlagali take izlete, ki vodijo do cerkvic ali kapelic, da bi šlo lahko tudi za nekakšno mini romanje zakoncev ali cele družine ter za spoznavanje svetnikov (dodamo kratek opis svetnika ali povezavo do spletnega opisa ali kaj podobnega).

Zakaj

Ljudje sedaj v času epidemije iščejo manj obljudena in zanimiva, na-novo-odkrita področja svojih občin in bi jih radi pokazali tudi drugim. Ko bodo korona ukrepi milejši in bomo šli lahko po celi svoji regiji (ali celo Sloveniji), bi bilo dobro, da se še naprej izogibamo gneče in obiskujemo lepe kotičke.

Mnogi so že odkrili čudovite kotičke v svojih občinah. Zakaj jih ne bi delili? Ljudje so veseli dobrih predlogov za zanimive izlete, ki pomagajo pri povezovanju družine, zakoncev, staršev in otrok, obenem pa nas vodijo k Bogu. Poleg tega pa zakonci včasih potrebujemo spodbudo za gibanje, da gremo v naravo, ven, na svež zrak.

Radi bi vas spodbudili, da greste z sozakoncem ali s celo družino v naravo. Med hojo naj bo po ravnem ali “grizenjem v hrib” se zakonca lažje pogovarjata (tudi o pomembnih, globljih temah). Otrokom je v motivacijo, da gredo do kakšne cerkvice. Tam ni samo čas za počitek in malico, ampak je tudi izhodišče za pogovore o svetnikih, ki so nam za spodbudo in navdih.

Na spletu je sicer veliko idej za izlete, ampak so večinoma bolj turistični ali vsaj bolj znani, mi pa zbiramo skrite kotičke naše lepe domovine.

Zbiranje izletov

Izlete bomo objavili na naši spletni strani (www.diz.si) in tudi na strani partnerskih organizacij (se dogovarjamo).

Pari, družine ali posamezniki, ki ste pripravljeni prispevati izlet, se oglasite po e-pošti na katja.skupaj@gmail.com. Poslali vam bomo natančna navodila za izvedbo.

Koordinatorja projekta:

Katja Nastran, katja.skupaj@gmail.com , 040 474 945

Aleš Čerin, alescerin@gmail.com, 041 789 188

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja