S čim si možje in očetje “služijo” svetost?

, ,

Razmišljam o očetovi vlogi v družini in misel me pripelje do sv. Jožefa, Jezusovega rednika. S čim si je ta mož zaslužil svetost?

Z govorjenjem prav gotovo ne, saj ni zapisane besede, ki bi jo izrekel. Mojzesova naročila, katera je imel za življenjska vodila, je po spoznanju Božje resnice, ki se mu je po Duhu Ljubezni razodela v spanju, zavestno kršil.

Prerastel je naivne mladostne sanje ter sprejel dejstvo, da bo rednik. Da je Marija dobro dekle in bo dobra žena, je spoznal po Božjem poslancu angelu.

Postal je mož

Nehal je sanjati, kako bo vodil in obvladoval življenje s svojim delom in razumom. Moral je preprosto reči: »Zgodi se tvoja volja, Gospod.«

Moral je sprejeti in si na ramena oprtati svoj križ. Moral je vse ljudi, ki jih je do tedaj in tudi po tem dogodku v življenju srečal, sprejeti za svoje brate.

Dragi družinski mož in oče! Kako varuješ svoja piščeta pred grmenjem posvetnosti in modernostjo sveta? Bolj ko poslušaš »preroke« tega sveta, manj ti je jasno.

Pa vendar verjameš v upanje, ki nikoli ne osramoti

Verjameš v Ljubezen, ki odpušča. Verjameš v vero občestva. Zato vse vas, bratje in sestre, prosim, da nam, očetom, v teh časih trdno stojite ob strani.

Tak bodi oče, da bo tvoja žena mirno polagala novorojenčke, te po Božjem odpuščanju izbrane večne srečneže, v zibelko, četudi so samo jasli.

Predaj se življenju, daruj se ženi in daruj se otrokom!

Veruj v ljubezen, ki jo nocoj prinaša sam Bog, otrok, ki je to pokazal in dokazal s trpljenjem in vstajenjem. Zato slavimo to noč, verujmo, upajmo, ljubimo in slavimo to Novorojeno Dete, Kralja zemlje, vesolja, večnosti, življenja in smrti. On je z nami. Veselimo se!

On ti stoji ob strani, oče. S tem si tudi ti “služiš” svetost in večnost.


Avtor: Ciril Habe, objavljeno v reviji Družina in Življenje, december 2010

Foto: Unsplash

0 komentarjev

Pusti komentar

Se želite pridružiti pogovoru?
Vabljeni ste, da prispevate!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja